glazbena ograda

Kada se, prema najavama, do kraja mjeseca, završe radovi na središnjem trgu i Pakrac će dobiti takozvanu glazbenu ogradu. Radi se o svojevrsnom urbanom ukrasu i turističkoj atrakciji koji omogućuje svakom posjetitelju, i onima bez glazbene izobrazbe, sviranje prvih taktova hrvatske himne. Riječ je o glazbenim orguljama koje se sastoje od 35 metalnih cijevi različite visine koje, ako se u hodu s batićem udaraju redom s lijeva na desno sviraju prve taktove „Lijepe naše“. Na našu zamolbu tu tvrdnju su provjerili učitelji naše glazbene škole i tvrde da funkcionira.

U Pakracu je, ako niste zapazili, ona postavljena na najzapadnijem dijelu opločene površine trga, logično ispred zgrade glazbene škole i uz kratko pojašnjenje na hrvatskom i engleskom jeziku.

pojašnjenje glazbena ograda

Osim ove verzije orgulja postavljene u Pakracu, postoji i verzija s 29 cijevi koje udaranjem batića proizvode prve taktove skladbe “Oda radosti” Ludwiga van Beethovena, himne Europske unije.

Autor projekta je Luka Veverec iz Oroslavlja i prve su postavljene u lipnju 2016. godine u povodu 220. godine rođenja Antuna Mihanovića, autora teksta hrvatske himne pored spomenika „Lijepoj našoj“ u Zelenjaku (Krapinsko-zagorska županija), a poslije su postavljene i u drugim hrvatskim gradovima –Virovitici, Rijeci, Umagu, Ozlju, Ludbregu… kojima se sada pridružuje i Pakrac.

Nadamo se na radost Pakračana i naših posjetitelja, ali ne i vandala kojima je, nažalost, takva urbana oprema prava poslastica.