cjepivo ilustracija

Iako je broj oboljelih u tjedan dana na županiji porastao s 49 na 87, na području Pakraca i Lipika je slika znatno bolja. U Pakracu je jutros bilo 6, a u Lipiku tri aktivna oboljela što je u osam dana pad za ukupno 12 oboljelih, a od početka mjeseca pad za 17 osoba. Jutros je na Covid odjelu pakračke bolnice bilo 5 pacijenata što je za četiri manje nego prije osam dana.

Župan traži praćenje provedbe mjera

Osvrćući se na novi porast novooboljelih u županiji, na tiskovnoj konferenciji župan Alojz Tomašević je istaknuo: „Mjere socijalne distance su ključ i temelj kako bi se mogli boriti i braniti se od koronavirusa. Očekujem od struke, inspektorata i policije da prate provedbu mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te postupaju sukladno propisima. Ako se ovakav trend nastavi, u narednom vremenu postoji mogućnost da će doći do novog zatvaranja. Apeliram na naše sugrađanke i sugrađane, na nama je velika odgovornost. Distanca je jedini ključ i temelj kako sačuvati sebe, ali i sve druge oko sebe. Želja nam je i da se gospodarstvo ponovno vrati u normalu, ali tako će biti tek kada ponovno svi zajedno budemo poštovali sve mjere koje su propisane.” (izvor i fotografija: pszupanija.hr)

tidskovna zupan mikić

„S ovim tjednom, u Požeško-slavonsku županiju stiglo je 7254 doze, sva tri odobrena cjepiva. Iako je Pfizer najzastupljeniji, Astra Zeneca i Moderna su također sigurne te nema potrebe za samovoljnim analizama o kvaliteti cjepiva. Na području naše županije, zamijetili smo dva slučaja britanskog soja koronavirusa“ rekao je na istoj tiskovnoj Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Županije.

Od epidemiologa dr. Ante Vitalie smo doznali da je na području Pakraca i Lipika do sada cijepljeno ukupno 1385 osoba, od čega 810 u sedam ambulanti obiteljske medicine, a ostalo su u zdravstvenim ustanovama i domovima za stare. Odaziv zdravstvenih djelatnika u bolnicama nije dobar jer je u pakračkoj procijepljeno 57 posto zaposlenika, a lipičkoj tek 45.

Nema negativnih reakcija na Astra Zenecu

„Porast broja oboljelih posljedica je nepridržavanja osnovnih epidemioloških mjera. Ne radi se o jednom žarištu, slučajevi su prisutni diljem županije. Testiranje ide dalje istom dinamikom, a bolnice u Požegi i Pakracu rade brze antigenske testove. Cijepljenje je počelo prije gotovo tri mjeseca, a njegova dinamika je takva kakva je. Najviše smo dobili doze Pfizerovog cjepiva. Preko 2500 osoba u našoj županiji cijepljeno je s dvije doze cjepiva. Da bi postigli ono što svi želimo je kolektivni imunitet što je barem 60-70 posto populacije. Na području naše županije cijepi se u 37 ambulanti, bolnicama i u Zavodu za javno zdravstvo.“ – rekao je na spomenutoj tiskovnoj dr. Vitalia naglašavajući da su se kao problem pojavile  škole jer je u tom  trenutku 13 razreda na području županije bilo u samoizolaciji.

dr Vitalija

Dr. Vitalia nam je jutros rekao da još niti jedan liječnik na županiji  nije prijavio niti najmanju negativnu reakciju na cijepljenje cjepivom Astra Zenece kojih je samo ovaj tjedan bilo 300, mada s terena stižu informacije da ima slučajeva odbijanja cijepljenja tim cjepivom

Što se tiče daljnje dinamike cijepljenja, za idući tjedan je do jutros najavljen dolazak samo 660 doza (110 bočica) Pfizerovog cjepiva koje će biti ravnomjerno raspoređene po ambulantama obiteljske medicine.