G. Grafina D. Špančić

Samo mjesec dana nakon osnivanja pakračkog ogranka Domovinskog pokreta 12. veljače izabrani predsjednik Goran Grafina i prvi dopredsjednik Damir Špančić podnijeli su ostavke na te dužnosti i što se njih tiče, kao i drugog dopredsjednika Dobrice Kličeka, ova stranka neće sudjelovati u Pakracu na svibanjskim lokalnim izborima.

Razlog je neslaganje s načinom rada Predsjedništva županijske stranačke organizacije, a naročito njene predsjednice Mirele Mezak Matijević u čemu imaju podršku najjačeg, požeškog ogranka čije je čelništvo također podnijelo ostavke na dužnosti, rekli su Grafina i Špančić na tiskovnoj konferenciji održanoj danas u Pakracu.
Kako su ispričali na tiskovnoj problemi u kontaktima sa županijskom stranačkom organizacijom su počeli i prije osnivanja gdje im kao novom ogranku nije omogućeno sudjelovanje u usvajanju (glasovanju) odluka Predsjedništva županijske organizacija, a vrhunac neslaganje je nastao nakon što je predsjednica Mezak Matijević samoinicijativno na razini Županije ušla u koaliciju s Mostom prepuštajući njima mjesto kandidata za župana, a za uzvrat dobila njihovu podršku za kandidata za pleterničku gradonačelnicu onemogućivši na taj način njihovu stranačku kandidaturu, za župana Požežanina Željka Kaića i za njegovog zamjenika Pakračana Damira Špančića.
Mi se nismo udaljili od stranke Domovinskog pokreta i želje za političkim djelovanjem, ali da od županijskog dijela stranke koje radi na nedemokratski i nestatutarni način. Identično tako razmišlja i cijelo čelništvo požeškog ogranka, rekli su Grafina i Špančić.
Prema njihovim neslužbenim informacijama stranka će u oba ta ogranka imenovati povjerenika. U Pakracu navodno predsjednika lipičkog ogranka Tomislava Lneničeka, a u Požegi Miroslava Penavu, što je tim neobičnije jer je riječ čovjeku koji je, prema zapisniku s Predsjedništva županijske organizacije, u prosincu isključen iz stranke, kaže Grafina izražavajući sumnju da povjerenik u tako kratkom roku može organizirati listu kandidata za lokalne izbore.
Oni su i dalje članovi Domovinskog pokreta, a spremni su se vratiti na dužnosti ako se rad stranke vrati u demokratske i statutarne okvire.