izb. kutiujhe

Ivona Sandrin, magistrica prava, zaposlena kao viša stručna suradnica za imovinsko-pravne poslove u gradskoj upravi, ponovo je imenovana od Županijskog izbornog povjerenstva za predsjednicu Gradskog izbornog povjerenstva za lokalne izbore koji će biti održani u svibnju. Sven Zerdin je njen zamjenik, a za članove su imenovani Gordana Tomić, Tomislav Petrač, Marija Martinelli i Martina Tušek. To je takozvani stalni sastav kojem će se kasnije pridružiti po tri člana koje će imenovati u Pakracu vladajući HDZ i isto toliko stranke oporbe. 

To je uobičajena i prva radnja u pripremi izbora, koje će Vlada RH najvjerojatnije raspisati za 16. svibnja. Gradsko izborno povjerenstvo provodi sve radnje i aktivnosti vezane uz lokalne izbore, od prihvaćanja kandidatura do proglašavanja rezultata i ostvarenih mandata.

Ivona Sandrin

Ovog svibnja birači će kroz četiri kutije i isto toliko vrsta glasačkih listića moći glasovati za sastav gradskog vijeća i gradonačelnika/cu, odnosno sastav županijske skupštine i župana/ice pri čemu na glasačkom listiću ovog puta neće biti zamjenika gradonačelnika, a umjesto dva dožupana će biti jedan. Pored toga, glasači srpske nacionalne manjine će kroz dodatne listiće i kutije moći glasovati za dogradonačelnika i dožupana iz redova svoje manjine.

Ovo su osmi lokalni izbori od hrvatske samostalnosti (1993., 1997., 2001., 2005., 2009., 2013. i 2017. godine) pri čemu smo u Pakracu na prvima birali općinsko, a na ostalima gradsko vijeće. Istovremeno će to biti četvrti izbori (2009., 2013. i 2017. godine) na kojima će birači birati izravno čelne ljude gradova i županije pri čemu je u Pakracu na prvim dvama izabran Davor Huška, a na posljednjima Anamarija Blažević, dok u županiji Marijan Aladrović na prvima, odnosno Alojz Tomašević (svi kao kandidati HDZ-a) na zadnjim dvama.

Naš portal će naredna dva mjeseca intenzivno pratiti i pravovremeno izvješćivati o svim predizbornim i izbornim aktivnostima.