sat završna

Naša šetnica (Ulica hrvatskih velikana) i glavni trg (Bana Jelačića) unazad dva dana dobivaju nove sadržaje i poprimaju završni izgled. Jučer je na ranije pripremljeno betonsko postolje postavljen gradski sat. Naravno da u eri mobitela sat na gradskoj šetnici više nema funkciju kao nekada, ali je obilježje koje ima skoro svaki grad. Sad i Pakrac ima svoju gradsku uru pa će se Pakračani kao nekada (prije mobitela) u Zagrebu moći sastajati na trgu „ispod sata“. Do potpunog završetka postolja sata trebaju biti postavljene još dvije informativne inoks ploče.
Pored sata nalaze se i tri jarbola za zastave. Identični jarboli su postavljeni i pored malog dvorišta ureda turističke zajednice, ispred betonskog objekta koji će služiti kao kovnica našeg slavonskog banovca. Od ostale urbane opreme (već smo pisali o glazbenoj ogradi), još se nalaze četiri informativne ploče, po jedna kod glazbene ograde i velikog stiliziranog banovca te dvije ispred turističke zajednice.
Također unazad dva dana su postavljene i učvršćene klupe i koševi za smeće (20 komada), stilski ujednačenog izgleda izgrađeni od metalne konstrukcije i drvenog sjedišta s tim da se na šetnici nalazi 17 klupa bez naslona, a na trgu 14 s naslonom. Na ulazu u šetnicu, pored stalaka za bicikle kojih ima na dva mjesta i na trgu (ukupno za 15 bicikala) je postavljen mali metalni kontejner za pseći izmet, kao i dva na samom trgu. Nadamo se da će ga šetači sa svojim ljubimcima koristiti.

pseći kontejner

Od polovine tjedna svijetli i rasvjeta, ukupno 38 komada s ekološkim LED sustavom. Ružne stare lampe, sada postavljene na sajlama preko cijele ulice, će biti uklonjene. Idući tjedan na uglu kod pošte će biti postavljen oglasni stup koji će udruge i građani moći koristiti za lijepljenje svojih obavijesti i od toga poštedjeti ostalu opremu i drveće.

Slijedi bogato ozelenjavanje

U tijeku su i pripremni radovi za ozelenjavanje za to predviđenih površina, ispred općinske zgrade, simbolične kovnice banovca kao i na otocima na šetnici. Za utorak je najavljen dolazak specijalizirane tvrtke iz Osijeka koja će u otocima zasaditi 20 komada urbanih javora, pored turističke zajednice dvije ukrasne trešnje te jelku na trgu. Ispred zgrade „općine“ bit će zasađeno ukupno 424 komada različitih vrsta niskog raslinja, ruža i različitih sadnica cvijeća.
Ništa od urbane opreme pa niti sadnice nije jeftino, a upravo ovako uređeni prostori su „švedski stol“ za vandale. Zato u gradskoj upravi razmišljaju o postavljanju sigurnosnih kamera koje, nažalost, nisu predviđene ovim projektom.
Idući tjedan bi trebali biti završeni svi radovi. Nakon toga izvođač, nadzor i projektant imaju obvezu funkcionalnog i sigurnosnog ispitivanja i pripreme dokumentacije za tehnički prijem koji bi trebao uslijediti u travnju čime će ovaj projekt predviđen u visini 8,8 milijuna kuna, nakon skoro dvije godine biti završen. Radovi su počeli u svibnju 2019. godine s ugovorenim rokom od 12 mjeseci. Osim subjektivnih razloga kod izvođača bili su opterećeni i poslovima vezanim uz aglomeraciju i epidemiološkim mjerama pa se rok udvostručio.
Nakon tehničkog prijema svoje mjesto na šetnici, u vidu terasa, će dobiti i tamošnji ugostitelji. Neki od njih su već naručili suncobrane i vrtne garniture.

ozeljenjavanje

klupa na trgu

jarboli