Pogon RSA

U bivšem industrijskom dvorištu DI Papuka, sada novoj pakračkoj poduzetničkoj zoni, u objektu južno od glavne porte koju je poslije rata neko vrijeme koristila tvrtka Staklo SLS s probnom proizvodnjom je započela proizvodnja kabela od optičkih vlakana.

Nju je pokrenuo diplomirani inženjer strojarstva Robert Kovačević, poduzetnik iz Zagreba, vlasnik i direktor tvrtke R.S.A. Instalacije koja se 20 godina na području hrvatskog glavnog grada bavila različitim poslovima vezanim uz projektiranje i proizvodnju svjetlovodnih ili optičkih kabela, jedina u Hrvatskoj, ali i okolnim zemljama, pri čemu su kupci najviše telekom operateri i razne tvrtke koje se bave instalacijama. 

Robert Kovačević1

Preseljenje proizvodnje iz Zagreba u Pakrac počelo je još početkom prošle godine. No najprije zbog potrebe pripreme proizvodnog prostora, a potom i zbog zahtjevnosti preseljenja proizvodne linije pri čemu je napravljen i kompletan servis koji su morali obaviti stručnjaci izvan tvrtke, proces se odužio, a i epidemiološke mjere su uzele tri do četiri mjeseca, kaže Kovačević.

Na dolazak u Pakrac, ovaj poduzetnik obiteljski povezan s Lipikom, se odlučio iz više razloga, najprije zbog adekvatne proizvodne hale koja zahtjeva zbog jedinstvene kontinuirane proizvodne linije prostoriju znatno većih dimenzija u dužini (najmanje 45 metara) nego u širini. Drugi razlog su povoljni uvjeti koje je dobio u Gradu Pakracu i Poduzetničkom centru, prvenstveno dugoročni zakup koji mu jamči da neće morati ponovo brzo obavljati zahtjevni posao preseljenja proizvodnih postrojenja.

Svi RSA

Proizvodnja kabela od optičkih vlakana u Pakracu on još uvijek naziva probnom mada u njoj pored dvoje zaposlenih u Zagrebu stalno rade još dva radnika u Pakracu, a do kraja godine namjerava povećati broj zaposlenih za najmanje još dva sa srednjim ili višim tehničkim obrazovanjem.

Za proizvodnju kabela različitih vrsta, debljina i specifikacija, samonosivih, sa zaštitom i bez, sirovinu nabavlja u različitim zemljama Europske unije, a plan je godišnje u Pakracu proizvoditi više od tisuću kilometara.

Zg2arda RSA