testiranje bolnica Large 

Statistika koja oslikava stanje po pitanju zaraženih koronavirusom u prvih sedam dana travnja je sve lošija, proizlazi iz dnevnih izvješća županijskog stožera Civilne zaštite. U travanj smo ušli sa 116 aktivnih slučajeva zaraze, a jutros ih je već 193 što je porast za 77 osoba ili 66 posto. Na pakračko-lipičkom području taj porast je nešto manji. U travanj smo ušli s 13 aktivnih oboljenja u Pakracu i 11 u Lipiku, a preostalih šest dana se taj broj kreće konstanto između 10 i 15 na području svakog od ovih gradova. U sedam travanjskih dana, službe na našoj županiji su obavile testiranje na ukupno 1332 osobe pri čemu je 146 bilo pozitivno ili 11 posto. Na jučer obrađenih 294 uzorka, 17 je bilo pozitivnih, od čega u pakračkoj covid ambulanti petero, rekao nam je epidemiolog dr. Ante Vitalia. Od 1. do 7. travnja broj bolnički hospitaliziranih osoba je porastao s deset na 18.

Sve to je posljedica opuštenosti i nepridržavanja mjera. Osim nošenja maski prilikom odlaska u trgovine, ne poštuje se niti jedna druga mjera. I nadalje su prisutna razna obiteljska okupljanja pa je i sve češća pojava oboljenja unutar iste obitelji, kaže dr. Vitalia.

Do sada 3700 oboljelih, 8000 cijepljenih

Prema njegovim podacima, na županiji je u ovih godinu dana koronavirusom bilo zaraženo nešto više od 3700 osoba. U prva tri mjeseca cijepljeno je, bilo jednom ili dva puta, nešto više od 8000 osoba što znači da takav vid zaštite ima oko 12.000 stanovnika, što je manje od četvrtina odraslih osoba na županiji pa smo još daleko od mogućnosti da se pozivamo na takozvani imunitet krda, kaže dr. Vitalia. Stoga je u takvoj situaciji najsigurnija zaštita u vidu pridržavanja epidemioloških  mjera.

Vitalija maska Large

Za danas poslijepodne je najavljen dolazak u županiju 780 doza Pfizera od kojiih će 200-tinjak biti utrošeno na području Pakraca i Lipika. Pet ambulanti obiteljske medicine će dobiti po 30 doza, a s ostalima će HZJZ obaviti drugo cijepljenje po zdravstvenim ustanovama. Najave druga dva cjepiva Astra Zenece i Moderne, bar do danas, za ovaj tjedan nema dok za idući tjedan je u najavi dolazak 600 doza Astra Zenece s kojima je plan HZJZ-a, kao i u drugim županijama, cijepiti po takozvanim masovnim punktovima koji bi oko 15. travnja trebali biti uspostavljeni u sportskim dvoranama u Požegi, Pleternici i Lipiku.

Moderne, koja je do sada u Hrvatskoj najmanje isporučena, za sada u najavi nema, ali dr. Vitalia vjeruje da će do kraja travnja biti isporučene veće količine Pfizera.