evidencija

Unatoč znatno povećanom broju cijepljenih u zadnjih osam dana, stanje po pitanju aktivnih oboljenja od Covida na Požeško-slavonskoj županiji se ne smiruje. Prema podacima županijskog Stožera Civilne zaštite jutros je bilo aktivno 458 slučajeva, što je u odnosu na početak mjeseca, kada ih je bilo 106, četiri i pol puta više. Na području Pakraca i Lipika stanje je manje alarmantno, a dobra je okolnost da se brojke kroz mjesec nisu bitno mijenjale. Predzadnjeg dana travnja na području Pakraca je bilo 15 aktivnih, a na području Lipika 13, što je ukupno gledajući za jedno aktivno oboljenje manje nego 9. travnja kada ih je u Pakracu bilo 17, a u Lipiku 12.

Od samog enormnog povećanja broja aktivnih slučajeva na županiji dodatno zabrinjava činjenica da je od 1610 testiranih u zadnjih osam dana bilo pozitivnih 384 što je visokih 24 posto uslijed čega od 17. travnja imamo svakog dana aktivnih oboljenja više od 300, a 25. travnja ih je bilo najviše, 463, čime smo se približili najlošijim prosinačkim danima. Upravo jučer je naglo narušena i slika hospitaliziranih osoba jer ih je u dvije bolnice na županiji stiglo 11 novih pa ih je sada ukupno 24, najviše tijekom travnja. Na Covid odjelu u pakračkoj bolnici je jučer bilo 14 pacijenata, ali većina iz drugih županija i oni ne ulaze u statistiku naše županije, a ravnateljica Bolnice Marina Major kaže da je prosjek godina sadašnjih pacijenata znatno manji nego u prosincu, što je potvrda da procijepljenost starije populacije daje rezultate.    

Osnovni uzrok novog vala je nepridržavanje epidemioloških mjera, najviše po pitanju privatnih okupljanja i stanje se neće smiriti dok se stanovništvo ne procijepi, ocjenjuje epidemiolog dr. Ante Vitalia.

U takvoj situaciju utješno je jedino što je posljednjih dana travnja napokon krenulo masovnije cijepljenje. Na prvom takvom punktu u županiji, 22. travnja u pakračkoj sportskoj dvorani procijepljeno je 214 građana, a 27. travnja u Lipiku 303, tako da je uz još ponešto cijepljenja u ambulanti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo samo u posljednjih osam dana travnja cijepljeno više od 550 stanovnika ovog kraja.

Posljednjeg tjedna u travnju je u županiju stiglo 1952 doze cjepiva. Najviše je bio zastupljen Pfizer sa 1532 doze, 300 doza Moderne te po prvi puta Johnson & Johnson cjepiva 100 doza.

Mato vani

Do sada je u županiji cijepljeno nešto više od 15 tisuća stanovnika, rekao je Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Županije. Prema njegovim informacijama u jednom slučaju je došlo do zaraze nakon cijepljenja, ali s vrlo blagim simptomima. Niti u jednom slučaju nije bilo ozbiljnijih negativnih reakcija nakon cijepljenja. 

Matijević najavljuje povećanja intenziteta cijepljenja u županiji već idući tjedan za kada je najavljen dolazak više od 2000 doza cjepiva sva četiri proizvođača, dok će se u narednim tjednima svibnja i lipnja taj broj povećavati do 4000 tjedno pa će se i dalje primjenjivati praksa organizacije masovnih punktova, dok će ambulante obiteljske medicine drugom dozom cijepiti pacijente koje su već cijepili. On kaže da se interes za cijepljenjem povećava što je vjerojatno posljedica toga što nema nuspojava, ali i sve učestalijim medijskim napisima o uvođenju covid putovnice koja bi mogla olakšati putovanja, ali i uključivanje u razne oblike društvenog života.  

Isto kao i epidemiolog dr. Ante Vitalia, Matijević poziva stanovništvo da se kod svog liječnika obiteljske medicine ili na platformi cijepise.hr  prijave za cijepljenje. 

Za svibanj i lipanj iz HZJZ-a najavljuju dolazak tjedno najmanje između 2200 i 2800 doza cjepiva pa će praksa s punktovima za masovno cijepljenje biti nastavljena, a građane će pozivati na cijepljenje njihovi osobni liječnici ili preko platforme cjepise.hr.