Naslovnica 587

Na uobičajenim prodajnim mjestima u poslijepodnevnim satima  u Pakracu i Lipiku moći ćete kupiti novi, 587. broj Pakračkog lista. U novom broju Lista možete pročitati:

Koliko nas ima?

Da nije bilo koronavirusa, ovog mjeseca naša domaćinstva bi obilazili popisivači kućanstva i stanovništva, akciju koju svakih 10 godina provodi Državni zavod za statistiku (DZS). Tako bi krajem lipnja napokon najprihvaćenijom i najobuhvatnijom metodom saznali koliko stanovnika živi na području Grada Pakraca. Ova aktivnost je do daljnjeg odgođena te ćemo i dalje, ovisno tko s kojih pozicija, što već postaje predmet predizbornog nadmetanja HDZ-a i SDP-a, u tumačenju porasta i pada koristiti različite statističke pokazatelje.

Taj statistički pokazatelj nije nevažan jer broj stanovnika, odnosno njegov pad ili porast, pokazuje da li se neki kraj razvija, stagnira ili napreduje. Osim toga, značajan je za planiranje kapaciteta u prosvjeti, zdravstvu, fiskalnim i drugim planovima.

Prema zadnjem popisu iz travnja 2011. godine na području Grada Pakraca je živjelo 8460 osoba. DZS kombinirajući odnos rođenih i umrlih te doseljenih i odseljenih koristeći MUP-ovu prijavu prebivališta, svake godine, s dvije godine zakašnjenja radi prikupljanja podataka, objavljuje procjene kretanja broja stanovnika po gradovima. Prema tom dokumentu 2019. godine je Pakrac imao 6607 stanovnika ( manje 1853 ili 22 posto). Prema njihovim izvješćima u tom devetogodišnjem razdoblju u Pakracu se godišnje rađalo između 63 i 81 novorođenčeta pri čemu se ovaj najveći broj odnosi na 2011. godinu pa je ukupno rođeno 648 djece.  U istom razdoblju je godišnje umiralo između 120 i 169 stanovnika pri čemu je najveći broj umrlih bio u 2019. godini pa je umrlo ukupno 1216 stanovnika čime je nastala negativna razlika od 568 stanovnika.

No osim ovih podataka, DZS koristi i neke druge, životnije statistike. Tako smo ovih dana dobili podatak da je posljednjeg dana svibnja 2017. bilo na području Grada Pakraca zdravstveno osigurano temeljom radnog odnosa 1835 osoba, najviše kod poslodavaca pravnih osoba (1396), kod obrtnika (332), poljoprivrednika (62) i ostalih 55. Nepune četiri godine kasnije, u ožujku 2021. bilo je ukupno zdravstveno osiguranih zaposlenika 2166 što je povećanje od 331 zaposlenog ili 18 posto pri čemu je ono više ili manje prisutno u svim spomenutim segmentima. Manji broj stanovnika, ali više zaposlenih? Teoretski moguće, ukazuju to i podaci Zavoda za zapošljavanje gdje je u svibnju 2017. bilo evidentirano 454 nezaposlena, a krajem ove veljače 295 ili 159 osoba manje. Iz toga bi se lako moglo zaključiti da su u migracijama iz Pakraca otišli nezaposleni, a u njega doselili oni koji su imali osiguran posao ili su si ga brzo našli.

Do drugog životnog, ali istovremeno i zbunjujućeg podatka smo došli zahvaljujući predstojećim lokalnim izborima. Naime u popis birača, a baza je punoljetnost i aktivno prebivalište u MUP-u, prije nekoliko dana je bilo upisano 6980, ili 40 više nego za lanjske srpanjske saborske izbore. Kako prirodni odljev, što smo vidjeli iz statistike rođenih i umrlih, nije u tih nešto više od  pola godine mogao stvoriti višak građana s biračkim pravom, jedina je logika da je tih 40 novih građana s biračkim pravom doselilo. Gdje i odakle? No u usporedbi sa popisom birača za lokalne izbore  iz 2017. godine (7480), manje nas je za točno 500.

Iz tako poslaganih statističkih pokazatelja, zaključak je da nas je manje (loše), ali smo više zaposleni (odlično) i više nas ima pravo glasa (neutralno).

Šteta za neodržani popis stanovništva, koji bi u tu zbrku statističkih pokazatelja različitih izvora unio koliko toliko reda.     

INTREVJU: MARIJAN PIEROBON, DIREKTOR VODA LIPIK Vodovodni i kanalizacijski sustav više ne smijemo zapustiti

Zbog intenziteta radova, aglomeracija je stalna tema službenih i neslužbenih rasprava. Što o svemu tome misli i kako ocjenjuje dosadašnji tijek, kada smo približno na polovini predviđenih radova i vremena upitali smo Marijana Pierobona, direktora Voda Lipik, formalnog investitora i budućeg upravitelja ovog sustava. Razgovor smo iskoristili i da čujemo što se bitno događalo u ovih sedam godina (1. 5. 2014.) od kada se ova tvrtka izdvojila iz „Komunalca“ kao i što nas čeka ubuduće, naročito po pitanju cijene vodoopskrbe i odvodnje.  

TEMA BROJA: OBILAZNICA PAKRACA I LIPIKA (BC D5): Oživljena najveća izborna bajka ovog kraja

Krajem godine mogli bi početi radovi na izgradnji cestovne obilaznice oko Pakraca i Lipika što bi trebala biti najveća pojedinačna investicija na ovom području nakon rata vrijedna bezmalo 200 milijuna kuna. To proizlazi iz dokumenta „Rebalans plana nabave Hrvatskih cesta za razdoblje 01. 01. 2021 do 31. 12. 2021.“ gdje je na strani 6 stavka Izgradnja obilaznice Pakraca i Lipika prisutna sa 184 milijuna kuna uvećano za troškove nadzora (8,5 milijuna) i arheoloških istraživanja (2 milijuna), a kao rok izvršenja navodi se 24 mjeseca s početkom u posljednjem kvartalu ove godine. Piše: D. Baronica

NAŠI SUGRAĐANI: PAKRAC I LIPIK NA 24.  MARATONU LAĐA Kad se Šumski dohvate vesla…

Ono što je Sinjska alka za Cetinsku krajinu, to je Maraton lađa za dolinu Neretve, ono što je gondola za Veneciju, to je lađa za Neretvane, rečenica je koja najbolje opisuje važnost lađe i lađarstva za krajnji jug Hrvatske.

Ovogodišnju utrku, koja se vozi druge subote u kolovozu, s posebnom ćemo pažnjom pratiti i mi u Pakracu i Lipiku jer će među četrdesetak posada, koliko ih se obično natječe, biti i lađarska ekipa Šumski u čijoj je postavi i pet Pakračana i Lipičana. Piše: Dinko Kliček

U novom broju još pišemo:

GRADSKO VIJEĆE: Ponavlja se procedura zakupa poljoprivrednog zemljišta

NOVA TVRTKA U ZONI: U Pakracu proizvode svjetlovodne kabele

LOKALNI IZBORI: Na listićima sve manje kandidata, na biralištima sve manje birača

MODERNIZACIJA PAKRAČKOG TRGA: Radovi završeni

U BJELAJCIMA: Četiri kuće dobile električnu energiju

KORONA VIRUS U TRAVNJU: Više cijepljenih, ali i više oboljelih

MATO MATIJEVIĆ, RAVNATELJ HZJZ ŽUPANIJE: Cijepljeno 14.000 građana

MINISTRICA TRAMIŠAK U PAKRACU: Upoznata s pet projekata

IZ GRADSKOG PRORAČUNA: Projektima ustanova i udruga 262.000 kuna

KREŠIMIR EĆIMOVIĆ, LICENCIRANI PILOT DRONA: Moćna igračka odnedavno unutar zakonskih okvira

CRKVA UBDM Postavljen kip Gospe

POLICIJA: Šumske krađe i obrtničke prijevare

U  „HRVATSKOM DOMU“ Postavljena bista glumcu Svenu Lasti

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već večeras na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Matije Gupca, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.