cijepljenje

Idućeg četvrtka (27. svibnja) pakračka sportska dvorana bit će ponovo punkt masovnog cijepljenja protiv koronavirusa. Na drugu dozu cijepljenja Pfizerom će biti pozvano 214 građana koji su se na istom mjestu cijepili 22. travnja, ali će cjepiva biti dovoljno i za sve ostale građane, uključujući i one koji su se prijavili kod svog obiteljskog liječnika, ali i za neprijavljene, a zainteresirane, rekao nam je Mato Matijević, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Županije. 

 Građani koji se nisu nigdje prijavili za cijepljenje trebaju ponijeti OIB i MBO (osobna i zdravstvena iskaznica).

Plan HZJZ-a je da se građani nakon prvog cijepljenja peti tjedan na istom mjestu cijepe i drugom dozom cjepiva što znači da će građani koji su se u pakračkoj sportskoj dvorani cijepili 12. svibnja, kada je cjepivom Pfizer procijepljeno 730 osoba, doći na red oko 15. lipnja.

Liječnici obiteljske medicine i dalje primaju prijave za cijepljenje, ali obavljaju i cijepljenje drugom dozom osobe koje su procijepili prvom.   

Stanje po pitanju oboljenja se na županiji popravlja, rekao je Matijević, a to potvrđuje i statistika. U županiji je danas aktivno 80 slučajeva zaraze koronavirusom, 65 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano. Na posljednjem testiranju obrađeno je 162 uzorka, od kojih je 9 pozitivnih. Prije osam dana (13. svibnja) u Požeško-slavonskoj županiji je bio aktivan 151 slučaj zaraze.

Statistika se popravlja i na lokalnoj razini. Danas je u Pakracu aktivno 16 slučaja oboljenja, a u Lipiku četiri. U danu zadnjeg masovnog cijepljenja 12. svibnja u Pakracu je bilo 34, a u Lipiku sedam aktivnih oboljenja.