darivanje Large

U ponedjeljak 31. svibnja, u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Pakrac od 8 do 15 sati (s pauzom od 11,30 do 12 sati) bit će organizirana druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Nakon što je u ožujku darivanje bilo održano u prostorijama DVD-a Lipik, akcija DDK ponovo će biti organizirana samo u Pakracu, na adresi Braće Radić 13.

Osim već poznatih mjera predostrožnosti poput održavanja propisne udaljenosti i obvezne dezinfekcije ruku, potencijalni darivatelji obvezni su u prostorijama Crvenog križa koristiti zaštitnu masku. Također, darivanju krvi mogu pristupiti sve osobe koje posljednjih mjesec dana nisu putovale izvan RH; nisu bile u kontaktu s osobama koje su zaražene ili se nalaze u samoizolaciji; nisu imale simptome infekcije dišnih puteva i slično; nisu imale infekciju SARS-CoV-2.

Iz Crvenog križa upozoravaju da osobe cijepljene protiv Covida 19 trebaju odgoditi darivanje za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok), a u slučaju nuspojave na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija) odgoda treba trajati 7 dana od prestanka simptoma.