Pakracki list naslovnica

Na našim prodajnim mjestima u poslijepodnevnim satima u Pakracu i Lipiku moći ćete kupiti novi, 588. broj Pakračkog lista. U novom broju Lista možete pročitati:

 Onih drugih nema dovoljno

Iza nas su lokalni izbori. Sudeći po broju kandidiranih i izlaznosti birača to i nije neka vijest. Tim više što nekih bitnih kadrovskih i stranačkih novosti nema. Važnije od izbora je da je iza nas, sudeći po statističkim pokazateljima, i razdoblje epidemije koronavirusa. Bar u onom žestokom obliku. Prema informacijama od četvrtka, od 144 testiranih na županiji dan ranije, pozitivno je bilo svega četvero pa je broj zaraženih taj dan iznosio 76, najmanje tijekom svibnja. Naravno da se nitko od stručnih osoba još ne usudi reći da je to kraj. Tim više što smo slično stanje imali i lani u ovo doba pa nam se virus na jesen vratio puno žešće nego u proljeće. No sada imamo cjepivo i jučer se u pakračkoj sportskoj dvorani provelo treće masovno cijepljenje nakon što je u prva dva procijepljeno skoro tisuću ljudi. Nadležne službe najavljuju da će cjepiva biti dovoljno za sve zainteresirane. Pred desetak dana na punktu za masovno cijepljenje u Lipiku bilo ga je i viška, i to ne u malim količinama, što ne bi bilo problematično da prema podacima nadležnih do sada nije procijepljeno bar jednom dozom nešto više od trećine odraslog stanovništva. Neki su bar privremeni imunitet stekli oboljenjem. No, struka kaže da je sve to još uvijek premalo za opuštanje i povratak u normalan život koji podrazumijeva odlaske na svadbe, utakmice, putovanja, nenošenja maske i svega onog što nam je bilo uskraćeno posljednjih 15 mjeseci.

Svi oni koji su u cjepivu vidjeli izlazak iz neveselog života skrojenog epidemiološkim mjerama sada su zatečeni brojem građana koji se odbijaju cijepiti, ili bar ne žure po svoju dozu očekujući da će dovoljno biti što se većina oko njih cijepi. No ako interes za cijepljenje ostane na sadašnjoj razni, tu većinu neće biti moguće postići. I što onda?

Za koji dan nacionalni stožer će ublažiti mjere i u život nam vratiti dio sadržaja bez kojih smo u većoj ili manjoj mjeri ostali proteklih 15 mjeseci. Sličnu situaciju smo imali i lani u lipnju, a onda s krajem jeseni nam je vraćen online život i zaključani kafići, dvorane… U svakodnevicu nam je uveden poseban režim na niz sadržaja. Priželjkuju li necijepljeni na jesen ponovo povratak u ovo „novo normalno“ ili vjeruju da će problem riješiti cijepljenje drugih. Nažalost, takvih za sada nema u dovoljnom broju i nadležni će morati pronaći neka nova sredstva da većinu građana odobrovolji za cijepljenje. Možda je rješenje u posljednje vrijeme tako često spominjana covid putovnica koja bi cijepljenima olakšala ili čak omogućila pristup sadržajima kojima će necijepljenima ostati zaključani ili teško dostupni.

Na spominjanje takve ideje već se rogobuse razni borci za ljudska prava i građanske slobode smatrajući da ćemo uskraćujući određena prava od necijepljenih stvoriti građane drugog reda. No što je s pravom cijepljenih da ostanu zdravi i žive u sredini u kojoj nitko ne širi zarazu i u kojoj zaposlenici idu normalno na posao, djeca u školu, bolesni u bolnice, sportaši na borilišta, ljudi u kafiće…

Ako netko drugi ima bolju ideju za povratak u „staro normalno“ od cijepljenja, jako je poželjno da se javi. A do tada, najbolji put je cijepljenje.  

 

TEMA BROJA: LOKALNI IZBORI: Mali odaziv birača, svi ostvarili najavljena očekivanja

Mali odaziv birača i realizacija najavljenih rezultata obilježje su lokalnih izbora u Pakracu na kojima nema gubitnika. Jedinim kandidatkinjama, za gradonačelnicu Anamariji Blažević (HDZ) i njenu zamjenicu iz redova srpske nacionalne manjine Mirsadi Popović Damjanović (SDSS) su tako 16. svibnja potvrđeni mandati. Mjesta u gradskom vijeću su raspoređena upravo onako kako su stranke u predizbornim nastupima najavljivale: HDZ je dobio devet vijećnika, SDP tri, a SDSS jedno. I na županijskoj razni nije bilo iznenađenja: Antonija Jozić (HDZ) je osvojila mandat županice već u prvom krugu, županijsku skupštinu činit će natpolovičnom većinom HDZ s 18 vijećnika od ukupno 31. Koalicijska Lista Most/Domovinskog pokreta je osvojila 7 mandata, a lista SDP šest. Za zamjenika župana iz redova srpske manjine Nikola Ivanović (SDSS) je pobijedio nezavisnu Tamaru Puač.   Piše: D. Baronica

INTERVJU: NIKOLA IVANOVIĆ, BIVŠI DOGRADONAČELNIK I NOVI DOŽUPAN: Prevladali smo prijašnje nesuglasice u srpskoj zajednici

Nedavni lokalni izbori rezultirali su time da će dosadašnji zamjenik gradonačelnice Grada Pakraca Nikola Ivanović u narednom četverogodišnjem mandatu na mjestu dožupana zamijeniti Miroslava Grozdanića, a na njegovo će Mirsada Popović Damjanović. Stoga s njim razgovaramo o toj promjeni i radu u proteklom četverogodišnjem razdoblju, ali i stanju među srpskim narodom u ovom kraju i odnosu s većinskim stanovništvom.

NAŠI SUGRAĐANI- DARIJO ADŽIJEVIĆ – ZEC: Restaurirao vrijednu Issetu iz 1957. godine

Početkom proljeća na pakračkim je ulicama karijeru nove gradske atrakcije započela jedna plava BMW Isseta, registarskih oznaka 1957-G. Istovremeno atraktivna i neobična, slična jajetu, izvorno je talijanskog dizajna i automobilska je retro zvijezda pedesetih i šezdesetih godina.

Sigurno nećete znati da je ova Isseta naša sugrađanka još od 1986. godine, a od rata je stajala izranjavana u garaži sve do 2015. godine kada je slučajno pronalazi i, s ciljem restauracije, kupuje pakrački auto-mehaničar Darijo Adžijević. Zlatnim rukama ovog velemajstora posljednjih je pet godina detaljno restaurirana, a od 1. travnja aktivno guta kilometre po Pakracu i širem okruženju izazivajući oduševljenje i nemali interes svih generacija. Piše: Dinko Kliček

U novom broju još pišemo:

AGLOMERACIJA: Sve manje razumijevanja i strpljenja građana

SAKUPLJANJE OTPADA: U reciklažnom dvorištu u prvoj godini 28 tona otpada

VOZIMO HIBRIDNE I ELEKTRO AUTOMOBILE: U Pakracu već prometuju, uskoro i punionica

KORONAVIRUS : Procijepljena trećina stanovništva

PREDSTAVLJEN PROJEKT OBNOVE BIVŠE PAKRAČKE BOLNICE: Zdravstvenim sadržajima se dodaju edukacijski, znanstveni i turistički

PAKRAČKI „LINTEO“ ZANIMLJIV SVJETSKOM VELIKANU: Na korak do vrijednog ugovora!

POVRAT POREZA: Iz gradskog proračuna 2 milijuna kuna povrata

OSNOVNA ŠKOLA: Osnovali pop-rock bend

SREDNJA ŠKOLA PAKRAC Nastupi učenika na državnim natjecanjima

VRATILA IZGUBLJENI NOVČANIK: Dragica: „Razumijem muku, najmanje brinete zbog novca

MLADE KATEGORIJE HAJDUKA: Osigurane tri titule, četvrta neizvjesna

MATIJA VUIĆ ZAIGRAO ZA SLAVEN U 1. HNL: Prve prvoligaške minute posvećujem ocu Slavku!

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.