opg ovci

„Ove godine uveli smo novi program kako bi pomogli OPG-ovima koji se bave poljoprivredom i koji trebaju malo financijske potpore. Iako ovo nisu veliki iznosi, moram reći da sam jako zadovoljna odazivom, jer smo u nešto više od dva mjeseca od Javnog poziva rasporedili gotovo 209.000 kuna na 20 korisnika“, rekla je danas prijepodne u vijećnici gradske uprave gradonačelnica Anamarija Blažević prilikom potpisivanja ugovora s korisnicima Programa potpora u poljoprivredi na području Grada Pakraca.

adriana i anamarija

Današnjem potpisivanju prisustvovalo je četvero korisnika, a jedan od njih je Matija Brinjak, vlasnik OPG-a koji se bavi proizvodnjom jagoda, na čiju inicijativu je Grad i pokrenuo ovaj program. Gradonačelnica je obećala da će Grad i dalje voditi brigu o malim poljoprivrednicima i da ovo neće biti prvi i zadnji put da im dijele potpore, jer nastavljaju sa svim mjerama koje su se do sad pokazale dobrima i koje donose pozitivan učinak. Također je naglasila da se zahtjevi zaprimaju i dalje pa ukoliko bude interesa, ponovo će se tražiti suglasnost Ministarstva poljoprivrede, koji odobrava ovakve programe, a dodatna sredstva će se pribaviti rebalansom gradskog proračuna.

brinjak

Program ima za cilj razvoj poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora te poticanje osnivanja novih i jačanje postojećih poljoprivrednih gospodarstava. Korisnici su se mogli prijaviti za deset mjera, s tim da su imali pravo prijave na više njih. Ukupna vrijednost potpora iznosi 208.571,44 kuna, a najviše je bilo prijava za mjeru 1. Nabava mehanizacije i strojeva, zatim mjeru 9. Ekološka proizvodnja, mjeru 6. Prihrana pčelinjih zajednica, mjeru 3. Nabava opreme i materijala za proizvodnju i jedna prijava za mjeru 2. Izgradnja/rekonstrukcija plastenika i staklenika.