ulazak trkača

Sudionici „4. memorijalnog ultramaratona od velikog do malog Vukovara“ (Slunj) su sinoć oko 21 sat protrčali kroz Pakrac, zaustavivši se nakratko pred spomenikom hrvatskim braniteljima na pakračkom trgu uz osvježenje u Klubu HVIDR-e. Riječ je o štafetnoj utrci koju naizmjenično u grupama trči, ove godine, 37 trkača koju organizira četvrte godine za redom  Udruga rekreativnog trčanja Nexe team iz Našica u suradnji s Općinom Sunjom, gradovima Našicama i Vukovarom te pripadajućim županijama.  

logistika

Ono su iz Vukovara krenuli, u pratnji sedam logističkih vozila u petak u 9 sati i cilj im je stići u Sunju u nedjelju oko 10 sati što će predstavljati 37 sati neprekidnog trčanja. Pri tom su se nakratko zaustavili u Našicama i Vočinu, odavši počast žrtvama Domovinskog rata, a nakon Pakraca planiraju još prije cilja zaustavljanje u Komarevu.

Na čelu kolone od sedam trkača koji su utrčali na središnji pakrački krug bio je naš dobro poznati ultramaratonac Duško Štrbac koji nam je rekao da je u petak pretrčao 53., a u subotu 42 kilometara.

na spomeniku

Njih su na trgu dočekali gradonačelnica Anamarija Blažević i Miroslav Ivančić, predsjednik GV Pakrac. Nakon paljenja lampiona gradonačelnica im je zahvalila što na ovaj način podsjećaju na žrtve, stradanja i značaj Domovinskog rata te im ukratko objasnila značaj ovog mjesta po pitanju početka organiziranog otpora agresoru u Domovinskom ratu radi čega Pakračani uvijek s radošću dočekuju sudionike  ovakvih manifestacija.  

Tomislav Gall, predsjednik Udruge organizatora, i sam trkač, je rekao: “U ovom, sada već tradicionalnom ultramaratonu sudjeluje 37 trkača iz cijele Hrvatske uz potporu Hrvatske kopnene vojske, dobrovoljnih vatrogasnih društava te policije. Ima nas, zaista, sa svih strana – da se tako izrazim i hvala svima na ogromnoj podršci. Ovaj ultramaraton je krenuo prije četiri godine. Naime, ideja se rodila zahvaljujući jednom videu u kojem se Sunja spominje kao „mali Vukovar” i tako smo se odlučili organizirati ovu utrku dužine 305 kilometara u trajanju 37 sati bez obzira na vremenske uvjete koji znaju biti izuzetno zahtjevni.” No on je svejedno izrazio uvjerenje da će u Sunju doći u planirano vrijeme.

Štrbac Ana