IMG 9697

Krajem svibnja smo pisali o nesebičnom činu poštenja naše sugrađanke Dragice Ljevaković koja je umirovljenici Ljubici Brkašić vratila izgubljeni novčanik s dokumentima i novcem. Da poštenje nije mjerljiva disciplina već vrlo egzaktna osobina ponovo je u ponedjeljak prijepodne dokazala Branka Sibinčić, 40- godišnjakinja iz Prekopakre, zaposlenica gradskih javnih radova koja je odlazeći po gablec, prilikom prelaska pješačkog prijelaza na Trgu 76. bataljuna (kod bivšeg Jokera), na cesti pronašla mušku torbicu.

trg 76 bataljuna

„Automobili su je zaobilazili, a ja sam se momentalno našla u nedoumici pokupiti ju ili ne. Naime, strah me bio da je torbicu možda već neko dirao, ako je bilo novca mogao ga je netko pokupiti i ponovo odbaciti…svašta je u sekundi prošlo kroz glavu. Ipak sam je uzela i odnijela na policiju. Nisam je otvarala, tek je dežurni policajac rastvorivši novčanik ugledao smotuljak eura raznih apoena pa je lako bilo zaključiti da se radi o iznosu oko 1000 eura… Policajac je također ustvrdio da tu 'ima dosta novca', uzeo moje podatke i kasnije kontaktirao vlasnika. Iz dokumenata je bilo vidljivo da se radi o jednom našem sugrađaninu“, ispričala nam je svoje nesvakidašnje iskustvu ova poštena žena. 

Kako dalje kaže, vlasnik torbice je kasnije nazvao zahvalivši se i ponudivši nagradu. „Odbila sam bilo kakvu nagrađivanje jer sam samo postupila onako kako očekujem od svakog da se ponaša u ovakvim situacijama. Mnogi su me kasnije u šali savjetovali 'trebala si ovako, trebala si onako, mogla si novce uzeti i ostaviti dokumente…'. Ma mogla sam, novci se potroše i što onda? Želim mirno spavati i mirno živjeti“, zaključila je Branka.

Vlasnik torbice se sutradan još jednom javio, kazao kako nije mogao spavati i još jednom ponudio nagradu. „Nisam prihvatila, međutim gospodin se pojavio našem radnom mjestu i meni i kolegicama donio gomilu namirnica iz trgovačkog centra, obećavši pritom da još nismo završili“.

Upravo to nam je u telefonskom razgovoru potvrdio i osobno vlasnik torbice koji je želio ostati anoniman. „Dovoljno sam pošten i razuman Pakračanin kako bih ispoštovao i nagradio ovakav pošten pristup. Dakako da sam stupio u kontakt s gospođom Brankom. Mi smo između sebe sve dogovorili i sretan sam, na kraju krajeva, što sam upoznao tako dragu i čestitu osobu“.

Stara izreka kaže: "Najsigurniji način da se ostane siromašan jest da se bude pošten čovjek". Kako u našem gradu nema nešto previše bogataša, to valjda znači da je većina poštena. Možda je tako, možda nije, ali nitko ne može zanijekati da posljednja dva događaja u razmaku od mjesec dana tjeraju vodu upravo na taj mlin.