vatrogasna vozila

Marijan Širac ostaje načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Pakraca. U mandatu 2017-2021. tu dužnost je obavljao, kako je to predviđao zakon, po funkciji zamjenika gradonačelnice Pakraca. Kako je zakonskim izmjenama ta dužnost u Pakracu ukinuta, gradonačelnica Anamarija Blažević ga je nedavno imenovala i u novom mandatu.

Prošlog vikenda, počevši od petka 16. srpnja pa do ponedjeljka 19. srpnja za cijela naša županija zbog mogućnosti bujičnih poplava je bila u takozvanom narančastom što je zahtijevalo povećani oblik pripravnosti dijela Civilne zaštite koje se odnose na komunalnu djelatnost. Tako su osim standardnih članova DVD Pakrac pripravni bili i zaposlenici gradskog komunalnog pogona, tvrtki Komunalac i Voda Lipik, a sa službom 112 Širac je stalno razmjenjivao informacije. No srećom potrebe za intervencijama nije bilo, nego upravo suprotno, procjenjuje Širac. Kiše je palo, u laganom ritmu i intenzitetu, upravo onoliko koliko je bilo minimalno potrebno da se osvježi tlak, ali i sustav javne vodoopskrbe Šumetlica te za potrebe poljoprivrednika. 

Marijan Širac

Koliko se Širac sjeća od 2017. godine smo još u samo dva ili tri slučaja bili u „narančastom“. Za ovaj vikend nema nikakvih naznaka upozorenja.

„Pakrac-Pljusak“

No zahvaljujući takvom stanju saznali smo za još jednu interesantnu internetsku stranicu. Ukucate li  na Googlu „Pakrac-Pljusak“ dobit ćete u ponudi adresu https://pljusak.com/meteo.php?stanica=pakrac na kojoj ćete imati podatke o trenutnoj temperaturi, jačinu i smjeru vjetra, tlaku zraka, vlagi kao i o količinama padalina u Pakracu, ali i grafički prikaz tih podataka unazad jednog, 6 ili 24 sata, tjedan ili mjesec dana iz čega je vidljivo da je u spomenute kritične dane prošlog vikenda kod nas palo 62 litre po četvornom metru. Tu je i detaljna prognoza vremena za narednih 48 sati uz objašnjenje „Ispred vas je računalna (automatska) prognoza vremena bazirana na ECMWF prognostičkom modelu. Prognozu se svakako ne smije tumačiti doslovno jer su stanovita odstupanja od stvarnih događanja vjerojatna te stoga nikad ne donosite važne odluke temeljene na informacijama s interneta.
Služi isključivo za uvid u mogući trend temperature i vremenskih prilika“.

Pakrac pljusak

Ono što ovu meteorološku stranicu čini drugačijom, posebno kada ste na godišnjem odmoru izvan Pakraca, je činjenica da ima fiksnu web kameru koja emitira sliku Pakraca u realnom vremenu. Montirana je u potkrovlju kuće u Ulici Ivana Gorana Kovačića (iznad Lozinca) i pokazuje nebo iznad Pakraca, kao i krovove kuća, obje crkve, Hrvatski dom, dvije stambene zgrade pod Kalvarijom, kao i samu šumu.

Za stranicu smo saznali zahvaljujući našem sugrađaninu Vjekoslavu Šuperini koji je Pakrac „ugurao“ u ovaj program preko prijatelja iz Požege.    

pakrac img0