Pakracki list 590 1

Na našim prodajnim mjestima u poslijepodnevnim satima u Pakracu i Lipiku moći ćete kupiti novi, 590. broj Pakračkog lista. U novom broju Lista možete pročitati:

Puno različitog, ponešto isto

Što nam se promijenilo u životnoj svakodnevici u Pakracu u razdoblju između dva srpanjska mjeseca (2020-21. godine), istražili smo uspoređujući sadržaj lanjskog srpanjskog broja ovog Lista i ovogodišnjeg. Već površnim listanjem stranica našeg Lista nameće se zaključak da ima puno toga drugačijeg, ali i ponešto istog.

U lanjskom ljetnom broju gotovo da nema relaksirajućih i zabavnih sadržaja, jer ih osim malonogometnog turnira zbog epidemioloških mjera nije niti bilo. Ovo godine ih je naš ovomjesečni List prepun upravo zbog toga jer ih je kroz manifestacije poput Pakračkog i Coolturnog ljeta bilo jako puno. Osim najmlađih, na njima su sebi interesantne sadržaje pronašli i brojni pripadnici mladeži, ali i odrasli građani. Po tom pitanju nameće se zaključak da ove godine, općenito gledajući, živimo puno opuštenije.

Zahvaljujući tim događanjima oživljena je pakračka šetnica i novouređeni gradski trg. Lani tih prostora, zbog radova na aglomeraciji, nije niti bilo. Nije da ih je netko odnio, nego zbog buke i prašine smo ih maksimalno izbjegavali. Ovog srpnja, u dnevnim špicama građani sjede na terasama tamošnjih kafića i u tom ambijentu ne izgledaju nešto zabrinuto zbog korone, ekonomije ili nečeg trećeg. No to ne znači da smo se riješili aglomeracija i pratećih neugodnosti. Radovi su samo preseljeni u druge ulice, iako trenutno manje prisutne u središtu grada nego ranije. Nedavnim otvaranjem Bolničke ulice za automobilski promet, trenutno u gradu nema niti jedne zatvorene prometnice, ali je zbog prisutnosti brojnih manjih radilišta promet znatno usporeniji.

Korona virus je i dalje prisutan, ali na drugačiji način. Lani je 28. srpnja na županiji bilo 16 aktivnih, a 14 dana ranije čak 83 među kojima i prvi Pakračani i Lipičani. Ove godine je broj bolesnih dnevno prosječno petero, a nemamo podataka da je među njima bio bilo tko iz našeg kraja. Lani su u srpnju zdravstvene službe testirale 3700 uzoraka, ove godine upola manje. No lani smo, počevši od 13. srpnja bili obvezni nositi zaštitne maske pa smo s nestrpljenjem očekivali spasonosno cjepivo. Ovog srpnja zdravstveni radnici iščekuju zainteresirane za cijepljenje kojih ima, bilo s maskama ili češće bez, znatno manje od cjepiva. Očito nije lako udovoljiti ovom narodu. 

Dojam je da je lani, u odnosu na ovu godinu, znatno manje naših sugrađana u srpnju bilo na Jadranu. Statističku potvrdu toga smo dobili u HCK Pakrac jer je njihovo odmaralište na Viru popunjeno, skoro kao i u doba prije korone, što lani nije bio slučaj.

Osim o aglomeraciji, lanjskog srpnja smo imali znatno manje prilike pisati o drugim značajnijim radilištima. Ove godine, makar manjih, ima više, a posljedica toga je da su i graditeljske cijene znatno veće čemu doprinosi i nedostatak radne snage što statistički potvrđuje pakrački zavod u kojem je njihova evidencija u odnosu na lanjski srpanj skoro prepolovljena. 

Ovi su vam tek neke od mogućih tema za ćakulu negdje u hladu u vrijeme ovih ljetnih žega, koje su nešto veće nego lani, uz zahvalu što nas ljetne oluje pošteđuju već godinama nevolja koje su ovog srpnja imala i neka nama susjedna područja. 

 

TEMA BROJA: OPORAVAK PAKRAČKE GRAĐEVINSKE OPERATIVE: Naše tvrtke na malim gradilištima, strane na velikim

Pakrac je, a i susjedni Lipik, unazad nekoliko godina veliko gradilište. Ne mislimo pri tom samo na aktualne radove na aglomeraciji koji su prisutni unazad 13 mjeseci na većini lokalnih ulica, nego i na niz većih i manjih radilišta koja su se od 2014. godine razmilila po ova dva grada. Zajedničko im je da su svi, ili bar velika većina izvođača radova na njima bile tvrtke koje nemaju sjedište u Pakracu ili Lipiku. Razlog je jednostavan – Pakrac nema dovoljnu veliku tvrtku koja bi bila u mogućnosti samostalno, ili uz prihvatljivu i zakonom dozvoljenu pomoć malih kooperanata, odraditi tako složene graditeljske zahvate. Posljedica toga je da su Pakracu ostali značajni objekti, ljepši i funkcionalniji grad. No šlag investicijskog vala što je generator razvoja svake sredine, a ogleda se u zaradi graditelja, plaćama zaposlenika, porast broja kvalificiranih radnika, porast ukupnog graditeljskog potencijala koji dolazi do izražaja u sljedećem investicijskom ciklusu, je otišao drugdje.    Piše Darko Baronica

MARIO SAVI, VLASNIK TVRTKE „ARHIZ“ Cijene građevinskog materijala stalno rastu, ali svejedno posla ima puno

Tvrtku „Arhiz“, vlasnika Marija Savija, smo zapazili po specifičnih nekoliko poslova u gradu koji su zahtjevnošću odudarali od uobičajenih kojima se bave pakrački građevinari, kao što je ugradnja lifta u „općinskoj“ zgradi, izgradnja neobične betonske kupole i popratnog vodenog sadržaja kod spomenika hrvatskim braniteljima te aktualnoj izgradnji drenaže i tvrdog sloja za postavljenje umjetne trave na nogometnom igralištu, kao i skate park.

PAKRAČKO LJETO Kulturna događanja obogatila novu gradsku šetnicu

Završeno je ovogodišnje Coolturno ljeto koje već tradicionalno, u sklopu Pakračkog ljeta organiziraju Gradska knjižnica Pakrac i Muzej Grada Pakraca, a sastojalo se od niza zabavnih i edukativnih aktivnosti uglavnom namijenjenih djeci, kako bi im upotpunili vrijeme na ljetnim praznicima. Tijekom lipnja i srpnja održano je 30-ak događanja, nekih više nekih manje posjećenih, no svatko je mogao pronaći nešto za sebe, poigrati se, vježbati, naučiti neke nove vještine, a pritom se družiti i dobro zabaviti. Novîna u odnosu na prijašnje godine je novouređena ulica Hrvatskih velikana koja je postala ne samo gradska šetnica, nego i pozornica za održavanje raznih kulturnih, kazališnih, glazbenih i drugih sadržaja, a pozitivni dojmovi Pakračana potvrđuju da su našem gradu, nakon prošlogodišnjeg izostanka zbog epidemioloških mjera, itekako potrebna ovakva ljetna događanja. Piše Silvia Feltrin.

U novom broju još pišemo:

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC: Pozitivno o poljoprivrednom zemljištu, vatrogastvu…

ŽETVA U „POLJOPRIVREDI“ LIPIK Prosječna poljoprivredna godina

RADOVI NA PAKRAČKIM PROMETNICAMA Nova šetnica i modernizacija ulice prema Gavrinici

SREDNJA ŠKOLA PAKRAC: Gimnazijalci upisali željene fakultete

UPISI U SREDNJU ŠKOLU Za jesen ostalo osam slobodnih mjesta

IVICA TUTIĆ, VLASNIK OBRTA DAVONA BAU Radnici i cijena građevinskog materijala najveći problem

U POL BIJELA DANA: Pronašla pa vratila torbicu s 1000 eura!

RADOVI NA AGLOMERACIJI: Bolnička napokon vraćena vozačima

ODMARALIŠTE HCK NA VIRU: Očekuju 550 gostiju i 3500 noćenja

SKLONIŠTE ZA ŽIVOTINJE BUČJE: Najviše pasa i dalje udomljavaju Nijemci

GRADSKA KNJIŽNICA PAKRAC: Ljetni program i književne preporuke

125 BICIKLISTA NA BICIKLIJADI: Jedna od masovnijih biciklijada posljednjih godina

SKUPŠTINA HAJDUKA Novi ljudi na čelu kluba

RUKOMET: Pakračani ponovo u drugoj ligi

 

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.