naslovna

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom na novoj pakračkoj šetnici i pripremom autohtonih mađarskih specijaliteta, jučer je u organizaciji Društva Mađara Pakrac tradicionalno obilježen Dan Mađara.

Manifestacija je okupila goste i prijateljska društva Mađara iz Vukovara, Dežanovca, Pisanice, Dalj planine, Batine i Korođa, a njima su dobrodošlicu izrazili predsjednik pakračkog društva Josip Fa i ispred Grada Pakraca Marija Martinelli koja je članovima mađarskih udruga zahvalila što njeguju tradiciju i običaje svoje nacionalne manjine i time obogaćuju kulturni život ovog kraja.

matijevic

Okupljene je pozdravio i Oliver Matijević, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske koji je ujedno zahvalio predsjedniku pakračkog društva na trudu da se u Pakracu, unatoč malom broju Mađara koji sve manje govore mađarski jezik, bore protiv asimilacije i nastoje očuvati tradiciju te im je izrazio podršku da tako nastave i dalje.

Društvo Mađara Pakrac osnovano je prije 14 godina, ima 40-ak članova koji sudjeluju na mnogim gradskim manifestacijama, ali i gostuju u drugim gradovima gdje postoje prijateljske udruge i tom prigodom nastoje predstaviti mađarske običaje i tradiciju, osobito na području kulinarstva.

društvo mađara

Jučerašnjoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici Zajednice Mađara Daruvar i Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije, Zajednice Talijana „Liberta“ Ploštine te prekopakranske Češke Besede.

IMG0003
IMG9999
IMG9994
IMG0005
IMG0036
IMG0040
IMG0042
IMG0038
IMG0052
IMG0048