Popis stanovništva

Idući mjesec Državni zavod za statistiku počinje popis stanovništva koji se održava u Hrvatskoj u proljeće svakih 10 godina, ali je ove godine zbog epidemioloških mjera prebačen na jesen. Cilj popisa je utvrđivanja podataka o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova i za ništa drugo se ne koristi.

Za razliku od prijašnjih, ove godine se odvija u dva termina. Prva faza popisa traje od 13. do 26. rujna pri čemu se građani mogu popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku, koji će biti dostupan kroz elektronički sustav e-građani, za što je potrebno da su od ranije registrirani u tom sustavu. Preko mrežne stranice https://Popis2021.hr dolazi se do poveznice za samopopisivanje. „Takav način popisivanja nije kompliciran, jer je upitnik vrlo jednostavan“, tvrde iz Državnog zavoda za statistiku.

Druga faza popisa traje od 27. rujna do 17. listopada i u njoj će popisivači s pomoću prijenosnih računala obavljati popis po kućanstvima. Obilazit će i kućanstva koja su se samopopisala radi kontrole podataka, zbog čega će uzimati i njihovu kontrolnu popisnu šifru iz sustava e-građani.

„Nakon samog procesa samopopisivanja, svaki građanin će dobiti kontrolnu šifru, koju je potrebno ili spremiti, slikati, ispisati. I upravo tu šifru oni su dužni predati popisivaču, a on neće provjeravati što su oni napisali, neće gledati popisni upitnik, nego će uzeti šifru. Ta šifra je Državnom zavodu za statistiku kontrola da se kućanstvo stvarno i popisalo“, istaknula je nedavno u televizijskoj emisiji glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković, koja je posebno naglasila da su „svi podaci koje mi prikupljamo službena tajna te ti podaci ne mogu izaći iz Zavoda u pojedinačnom obliku. Dakle, svi podaci koje mi objavljujemo su agregirani".

Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja.

Referentni datum popisa je 31. kolovoza što znači da građani na pitanja o stanju u kućanstvu i osobama odgovaraju podacima o stanju u ponoć na taj dan.

Lokalne aktivnosti

Popis stanovništva je najveća akcija u jednom desetljeću DZS pa ne čudi da se za nju pripremaju godinama. Unazad par mjeseci te aktivnosti se sve više spuštaju na lokalnu razinu. Još lani je tadašnji župan imenovao Popisno povjerenstvo Ispostave Pakrac na čijem čelu je gradonačelnica Anamarija Blažević, a u kojem su još gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, Davor Žili iz Državne geodetske uprave te Tatjana Nemet i Anita Jurković, zaposlenice gradskih uprava u Pakracu i Lipiku. Tomislav Petrač je voditelj popisnog centra Pakrac, a Darija Adžijević popisnog centra Lipik.

Početkom ljeta DZS je na svojim mrežnim stranicama uputio poziv zainteresiranima da se jave za popisivače i kontrolore, nudeći priliku prvenstveno nezaposlenim i studentima da zarade oko 6000 kuna. Za Pakrac je tim putem odabrano dva kontrolora i 13 popisivača, a za Lipik jedan kontrolor i 10 popisivača. Za instruktoricu je imenovana Ana Čičković, što znači da će ona odraditi edukaciju sa kontrolorima i popisivačima koja će započeti idući tjedan.

Mi ćemo kroz naša dva lokalna medija nastaviti pratiti popis stanovništva i o svemu vas izvještavati.