naslovna1

Prije pola godine, 23. veljače petero poduzetnika su potpisivanjem kupoprodajnog ugovora postali vlasnici šest parcela u nekadašnjem industrijskom dvorištu DI „Papuka“ što je bio rezultat natječaja koji je početkom godine raspisao Grad Pakrac za sedam parcela ukupne površine 68.800 četvornih metara pri čemu interesa nije bilo za najmanju, veličine 4090 četvornih metara.

Potpisanim ugovorom poduzetnici su se obvezali uplatiti ponuđene otkupne iznose, od približno pet tisuća kuna pa do nešto više od 60.000 kuna ovisno o veličine parcele i opremljenosti (polu)srušenim objektima, čime je Grad dobio ukupno nešto više od 200.000 kuna, što je odrađeno u ugovorenom roku.  

Pored toga, novi vlasnici su se obvezali u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora svoje parcele  očistiti od godinama izraslog šipražja, drveća i srodnih korova, kao i ukloniti ruševine ili njihove dijelove koji im ubuduće neće biti korisni i upotrebljivi. U roku od dvije godine od potpisivanja ugovora dužni su na otkupljenom prostoru započeti gospodarsku djelatnost u obimu i vrsti predviđenom poslovnom ponudom na siječanjskom natječaju, pri čemu pet godina ne mogu parcelu ili neki njen dio prodavati, darivati ili na bilo koji drugi način otuđiti. Kako je tada rekla gradonačelnica Anamarija Blažević, poduzetnici su prilikom kandidiranja morali  predati jasno definiran poslovni plan. Ako ga se ne budu držali u obimu i rokovima, Grad će im vratiti novce kojim su otkupili zemljište i vratiti parcelu, bez nekih posebnih opomena, u svoje vlasništvo. To ćemo kontrolirati maltene na dnevnoj razini, jer poučeno nekim ranijim iskustvima, to je jedini način da prostor privedemo prvobitnoj namjeni – industrijskoj proizvodnji u malim pogonima, rekla je tada gradonačelnica, a potvrdila i sada.

proizvodnja

Za nadzor provedbe poslovnih planova i ugovora zadužena je Lokalna razvojna agencija Poduzetnički centar Pakrac koji u ime Grada upravlja poduzetničkim zonama na istoku Pakraca. Njen direktor Vladimir Gazić nam je ovih dana potvrdio da su svih pet poduzetnika, neki s više uspjeha neki s manje, odradili svoju obvezu u prvih šest mjeseci i očistili parcele od izraslog korova i dijelova srušenih objekata koji su neupotrebljivi. Problem se pojavio kod statike nekih od njih, koja je narušena višegodišnjim vremenskim utjecajem. Za pojedine od njih se niti stručnjaci statičari ne mogu složiti oko njihove upotrebljivosti.

Obilazeći navedene parcele uvjerili smo se da se ostaci nekih od tih objekata koriste za jednostavne gospodarske aktivnosti kao što je piljenje, cijepanje i pakovanje ogrjevnog drveta, dok je većina praznih dijela parcela iskorištena za skladištenje zalihe trupaca, ali i gotovog ogrjevnog drveta.

skladištenje

Kako kaže Gazić, sada je na potezu Grad koji mora riješiti pitanje infrastrukture, ponajprije osigurati snabdijevanje električnom energijom, što će biti riješeno ove jeseni. To bi omogućilo nastavak provedbe kandidiranih projekata, a neki od njih, primjerice  Šume Hale imaju i građevinsku dozvolu za izgradnju pogona, dok je tvrtka OEM KORP najavila i početak proizvodnje za siječanj iduće godine.

Četiri drvoprerađivača i jedan metalni

Podsjećamo na poduzetnike koji su krenuli u uspostavu nove pakračke poduzetničke zone.

„Drvo promet“ vlasnika Matea Šugića je otkupio parcelu veličine 12,8 tisuća četvornih metara te se projektom obvezao izgraditi proizvodne kapacitete za preradu drveta u koji će uložiti 1,9 milijuna kuna nakon čega bi trebao zapošljavati 10 radnika.

drvopromet

„Šuma trans“ Stipe Šugića je postala vlasnik parcele veličine 20,7 tisuća četvornih metara, također drvoprerađivačke namjene u koju namjerava uložiti oko 1,1 milijuna kuna i zaposliti ukupno 19 radnika.

šumatrans

 „Šume Hala“ Miroslava Hale je otkupila dvije parcele ukupne površine 12,9 tisuća četvornih metara koja također u drvoprerađivačkoj industriji uz ulaganje od 3 milijuna kuna namjerava imati 18 zaposlenika.

Hala

Obrt „Drvo Jozipović“ Marijana Jozipovića u drvoprerađivačkoj industriji na parceli veličine 8,6 tisuća četvornih metara, uz ulaganje oko dva milijuna kuna, namjerava imati 11 zaposlenika.

Peti poduzetnik iz ovog ciklusa, tvrtka OEM KORP što je skraćenica od engleskog prijevoda izraza „proizvođač originalnih dijelova-korporacija“ poduzetnika porijeklom iz Brezina Dennisa Medveda, prilikom predstavljanja je istaknula 30-godišnje iskustvo rada u toj industriji u Meksiku. U Pakracu imaju namjeru uspostaviti proizvodnju metalnih dijelova za autoindustriju i industriju poljoprivrednih strojeva. Riječ je o strojnoj obradi metala u poluproizvode visoke serijske proizvodnje namijenjen tržištu u Europskoj uniji.

OEM korp