banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

cjepljenje stadion

U Požeško-slavonskoj županiji jučer je bilo  aktivan 181 slučaj zaraze koronavirusom pri čemu su četiri osobe hospitalizirane. Od tog broja 21 aktivno oboljeli je s područja Pakraca i Lipika. Na posljednjem testiranju obrađeno je 211 uzorka, od kojih je 25 pozitivnih (11,8%).

Broj oboljelih i pozitivnih na testu, unatoč sve većoj procijepljenosti stanovništva je stalno u porastu i stanje je gore nego prije godinu dana. Prije sedam dana bilo je 140 aktivnih oboljenja od kojih 15 s područja Pakraca i Lipika. U rujan smo na županiju ušli s 35 oboljelih. U posljednjih sedam dana, treći tjedan rujna, testirano je 953 osobe od kojih je 129 bilo pozitivno (13,5%). U drugom tjednu rujna udio pozitivnih je bio 9,8, a u prvom tjednu 6,8 posto što znači da se broj pozitivnih na testiranju u dva tjedna udvostručio.

Uspoređujući te podatke sa stanjem od 22. rujna lani kada je bilo 96 pozitivnih slučajeva (dva na području Pakraca i Lipika) od kojih je 12 bilo hospitalizirano uočljiv je gotovo udvostručen broj oboljelih, ali i značajan pad broja hospitaliziranih.

Mato vani

S obzirom da je 15. rujna prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na županiji bar jednom dozom bilo procijepljeno više od 44 posto svih stanovnika, čime ćemo se detaljno u ovom tekstu baviti nešto kasnije, začuđuje da broj oboljelih je u stalnom porastu i da je ta statistika poraznije nego prije godinu dana kada nije bio nitko cijepljen pa smo pojašnjenje potražili kod Mate Matijevića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.  

95 posto oboljelih necijepljeni

Ravnatelj Matijević u prvi plan ističe da je u broju oboljelih više od 95 posto necijepljenih, dok niti jedan od četiri hospitalizirane osobe nije bila cijepljena  što je bio slučaj i prije dva tjedna kada niti jedna od pet tada  hospitaliziranih nisu bili cijepljeni pri čemu sve oboljele, a cijepljene osobe, imaju blagu kliničku sliku. Kao drugi razlog kontinuiranog rasta oboljenja ravnatelj Matijević vidi u nepridržavanju elementarnih epidemioloških mjera na mjestima većih okupljanja kojih je sve više. S udjelom cijepljenih, manjim od pet posto u ukupnoj masi oboljelih, se slaže i dr. Ivan Beluškov, koordinator cijepljenja za Pakrac i Lipik. 

Pakrac po procijepljenosti manje loš

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove statističke podatke o procijepljenosti sa stanjem  od 15. rujna. Mada je ukupna ocjena nadležnih i struke da je procijepljenost u Hrvatskoj nedovoljna, Pakrac je u tome manje loš, odnosno uvjerljivo najbolji na županiji. Prema HZJZ 15. rujna je s najmanje jednom dozom bilo cijepljeno 3550 odraslih stanovnika s prebivalištem na području Grada Pakraca od procijenjenih ukupno 6607 što iznosi 53,73 posto. Obje doze je primilo 3193  ili 48,33 posto svih stanovnika. S tim rezultatom, po pitanju cijepljenja bar jednom dozom, prema HZJZ  mi smo 11 posto bolji od hrvatskog prosjeka (42,56%), 10 posto od Panonske regije (43,13) i  9 posto od županijskog (44,16) i uvjerljivo najbolja jedinica lokalne samouprave  na županiji pri čemu nam je najbliža Grad Požega (47,38). Grad Lipik je na 42,87 posto (2160 stanovnika cijepljenih) dok bitnije zaostaje samo Općina Čaglin gdje je prema HZJZ cijepljeno tek 31 posto ukupnog stanovništva.

Cijepljenje ponovo u četvrtak i subotu

Zamoljen da ovo komentira ravnatelj  Matijević kaže da on ima i drugačije statističke podatke koji se odnose na procijepljenost samo odraslog stanovništva  gdje nisu tolike razlike, a tu najveću procijepljenost u Pakracu tumači kroz stalno prisutnost punktova za cijepljenje, koji se osim četvrtkom, nadopunjuju subotom povremeno u Pakracu, povremeno u Lipiku. Tako će biti i ovog tjedna kada će se u četvrtak 22. ( i opet 29. rujna) od 9 do 12, odnosno i ove subotu u isto vrijeme zainteresirani moći cijepiti na gradskom stadionu  svim cjepivima  registriranim u EU.

Prošlog četvrtka (16. 9.)  na stadionu je cijepljeno 92 osobe (60 prvi put), a u subotu u Lipiku 51, kaže dr. Beluškov. U prva dva rujanska četvrtka na stadionu je cijepljeno ukupno 163 osobe. 

red 3

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić