učenice i mentorica

Filmska grupa Osnovne škole braće Radića pod mentorstvom profesorice likovne kulture Nikoline Zanetti osvojila je nagradu za najbolji igrani film u kategoriji do 15 godina na Dubrovnik film festivalu koji je održan od 14. do 17. listopada u Dubrovniku. Kratkim filmom „Nepoznati“ (Unknown), njegove autorice Tena Fider, Larissa i Taniya Rubinić, Ana Maria Kreček i Tara Nježić pokušale su ukazati na opasnost online komunikacije, koja se u ovo vrijeme korone neizbježno koristi i u nastavi.

„Radnja filma odvija se tijekom online nastave kada se u videopoziv zatvorene školske grupe ubacuje nepoznata osoba koja time postaje prijetnja i u stvarnosti“, pojašnjavaju pakračke osnovnoškolke i dodaju da su ih na ovu temu motivirale stvarne situacije kada su se putem platformi Teams i Zoom za provođenje online nastave, u online pozive ubacivale i nepozvane osobe. „Sudionici videopoziva nisu ni svjesni koliko se puno informacija može tim putem otkriti, od toga kako izgleda vaša soba ili kuća, pa sve do vaše točne lokacije“, govori profesorica Zanetti naglašujući da je kod takvih komunikacija koje uključuju korištenje web kamera, oprez itekako potreban.

DUFF (Dubrovnik film festival) je međunarodni filmski festival koji promiče i potiče filmsko stvaralaštvo djece i mladih u dobi do 20 godina. U natjecateljskom programu su bila 52 filma mladih kreativaca iz petnaest zemalja s tri kontinenta, a tročlani ocjenjivački žiri kojeg su činili glumica Jelena Perčin, redatelj i ilustrator Milan Trenc i filmski djelatnik te voditelj filmskog festivala u Turskoj, Ahmet Boyacioglu dodijelio je nagrade u devet kategorija.

dodjela izvor DuList

Izvor fotografije: DuList

Osim mentorice Zanetti, u Dubrovnik su putovale dvije učenice koje su imale priliku sudjelovati na festivalskim filmskim projekcijama i radionicama, ali i obići grad i poznate gradske zidine. Put im je financirala škola, dok je festival pokrio troškove smještaja, hrane, gradskog prijevoza, ulaznica u muzeje i na zidine.

„Odličan je osjećaj dobiti nagradu! Još uvijek skupljamo dojmove, ali nastavit ćemo i dalje snimati i raditi, jer ideja za nove filmove nikada ne nedostaje“, složne su u odluci mlade Pakračanke koje su za ovaj isti film par tjedana ranije osvojile drugo mjesto u kategoriji igranog filma na 59. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.