S. Grgić

„Prilikom obilježavanja važnih datuma iz Domovinskog rata mi evociramo naša stradanja, ali i naše pobjede, jer u ovom dijelu Lijepe naše imamo što slaviti. Mi smo u ratu pobijedili, prvenstveno zahvaljujući hrabrosti i žrtvi naših branitelja“, rekao je požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha na 22. redovnoj izvještajnoj i izbornoj skupštini Zajednice udruga HVIDR-e Požeško-slavonske županije održanoj jučer u prostorijama pakračke HVIDR-e. Tom prilikom zahvalio je svim članovima ovih udruga na prisutnošću u javnom životu svojih gradova, ali i županije, te im poželio uspjeh u daljnjem radu.

Podnoseći izvješće o radu u prošloj godini, Stipan Grgić, predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e, istaknuo je kako su osim obilježavanja važnih datuma iz Domovinskog rata, članovi HVIDR-e, iako pod znatno otežanim uvjetima zbog novonastale situacije s pandemijom koronavirusa u proteklom razdoblju provodili većinu svojih redovnih zadaća u skladu s ranije prihvaćenim planom i programom rada. Sudjelovali su u organizaciji proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kaštelima, a njihovi prijatelji su uzvratili posjet dolaskom na nedavno održani Grahfest. Organizirali su obljetnicu oslobođenja Bučja, a sudjelovali su i u obilježavanju „krvavog Uskrsa“ u Suhopolju. Zbog pandemije, ni ove godine SŠNIDOR (Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata) neće biti moguće organizirati tako da se niti izlučna natjecanja nisu provela.

skupština hvidre

Za aktivnosti ŽZU HVIDR-e lani je potrošeno oko 12.000 kuna, dok su prihodovali 16.000 kuna, pri čemu je 15.000 dao proračun Požeško-slavonske županije, a 1.000 kuna Grad Lipik.

Vodstvo Zajednice udruga ostaje isto, odlučili su glasovanjem članovi. Na predsjedničkom će mjestu naredne četiri godine biti dosadašnji predsjednik Stipan Grgić, osvojivši 25 glasova, dok je njegov protukandidat Ivan Vukas osvojio 9. Dužnost dopredsjednika nastavlja obnašati Zdenko Vukić, jedini kandidirani za ovo mjesto.

Ivančić i Troha

Predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić istaknuo je kako se „puno toga napravilo u posljednje vrijeme. Snima se film o početku Domovinskog rata u Pakracu, o oslobađanju Lipika, ali i o obrani Zapadne Slavonije kojima će se konačno uloga naše županije, naših gradova i naših branitelja pravedno vrednovati diljem naše domovine.“

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana je naglasio kako je smisao postojanja ovakvih udruga proisteklih iz Domovinskog rata opravdan od samog osnivanja, jer se kroz njih potiču i organiziraju razna događanja vezana za Domovinski rat, ali i članovi mogu doći do informacija putem kojih mogu ostvariti prava koja im pripadaju.

Kasana

Po planu i programu županijske zajednice HVIDR-e za 2022. godinu, uz sve redovne aktivnosti i obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata, predviđena je organizacija okruglog stola na temu prava branitelja i članova njihovih obitelji u domeni mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te zapošljavanja, sudjelovanje na 26. svehrvatskom sportskom natjecanju invalida Domovinskog rata te susreti branitelja Požeško-slavonske i Splitsko-dalmatinske županije, no kao i ove godine, sve će ovisiti o razvoju situacije sa Covidom 19.

branitelji