naslovnica593

Na našim prodajnim mjestima u poslijepodnevnim satima u Pakracu i Lipiku moći ćete kupiti novi, 593. broj Pakračkog lista. U novom broju Lista možete pročitati:

Poučni promo tekstovi

U ovom broju Lista imamo četiri stranice takozvanih promo tekstova (plaćenih oglasa). Bilo ih je i ranije, iako ne u tolikom broju. Oni koji nas prate na portalu uočili su da je takvih promo tekstova u posljednje vrijeme bilo više nego inače, a njihovi naručitelji (uplatitelji) su najvećim dijelom razne pakračke udruge. To je višestruko dobro i poželjno. Najmanje zbog toga što je na taj način izdavač ova dva medija (PCP – zapravo Grad) stvorio određene prihode za nastavak njihova postojanja što nitko ne dovodi u pitanje. Znatno važnije od toga je da su promo tekstovi pokazatelj da naše udruge i druge institucije za svoj rad dobivaju sredstva iz državnih izvora i još više iz Europske unije, čime su osim novčano i materijalno, bogatije i za razne aktivnosti, članstvo, volontere, a grad za sadržaje. Aktualni radovi na aglomeraciji porijeklo novca kojim se financiraju imaju u EU, kao i projekt kojim ćemo ovih dana dobiti i teniski balon da se pri tom ne vraćamo u lanjske godine kada smo na taj način financirali novčano zahtjevne projekte kao što su energetske obnove bolnice, sportske dvorane škole, učeničkog doma… No znatno je više takvih programa koji nisu vidljivi u smislu gradilišta nego imaju socijalnu komponentu i svode se na potporu onima kojima je pomoć potrebna, edukaciju, djelatnost u području kulture, podizanje svijesti o ekologiji i zdravom životu i slično. Ali i gospodarstvu pri čemu u Pakrac uslijed nedostatka ozbiljnijih proizvodnih potencijala u tome dominiraju projekti koji su kandidirali OPG-ovi.

Kako se takvi novci distribuiraju kroz različite službene kanale posredstvom projekata koji se izrađuju i kandidiraju na više mjesta, teško je, gotovo nemoguće, podvući crtu i reći nešto konkretno brojčano, primjerice koliko je to projekata i koliko novaca. No kroz novinska izvješća i kroz promo tekstove sigurno da je unazad godinu ili nešto više dana provedeno, započeto ili odobreno na području Pakraca najmanje dvadesetak projekata koji su u pakračke novčane tokove na različite načine upumpali milijune kuna, ali i zaposlili na neko vrijeme na desetke osoba koje teško da bi na drugi način došli u Pakracu do radnih mjesta. Sjetite se samo projekta „Zaželi“, odnosno njihovih inačica kao i projekta u dječjem vrtiću. 

Možda se pitate zašto je na to potrebno sada podsjećati i ukazivati?  

Prošloga tjedna je u Malom Lošinju održana prezentacija takozvane „europske omotnice“ za razdoblje 2021-27. godine, odnosno prezentacija sredstava koje bi Hrvatska mogla u tom razdoblju povući iz EU. U medijima je jako malo prostora posvećeno tome. No prema onome što doznajemo od naših predstavnika koji su tamo prisustvovali (Anamarija Blažević i Vladimir Gazić), sredstava bi moglo biti i više nego do sada pri čemu je Europski socijalni fond, našim udrugama najdraža sredstva, i dalje prisutan s velikim iznosima, a po pitanju gospodarskih potpora najzastupljenija je ekologija, energetska učinkovitost i digitalizacija. Novci se ne dijele, nego distribuiraju putem kandidiranih projekata strogo namjenski u rokovima i iznosima predviđenih projektom. Prvi natječaji najavljeni su već za proljeće što znači da bi već sada o projektima trebalo početi ozbiljno razmišljati. Bilo bi šteta propustiti  priliku. Uvjerit ćete se u to ako makar i površno pratite naše promo objave.

TEMA BROJA: SAJAM „SLAVONSKI BANOVAC“ Ponovo brojno, veselo i živo

Ponovo puno posjetitelja, odlična gastro ponuda i puno dobre zabave obilježja su 12. Sajma „Slavonski banovac“, koji se ovog puta, za razliku od 2019. godine, održavao u dva dana 15. i 16. listopada i na dvije lokacije: većina u već za to provjerenoj Ulici Matice hrvatske, ali i na glavnom trgu gdje su bili smješteni sadržaji za djecu.

Obadvije lokacije su subotnje poslijepodne, ponajviše u špici između 17 i 19 sati, bile pune ljudi. Koliko je to iznosilo u brojkama, možemo samo nagađati, ali broj posjetitelja nije bio puno manji od rekordne 2019. godine što je s obzirom na jednogodišnju pauzu i još uvijek prisutnu epidemiološku situaciju veliki dobitak za organizatore. Piše Darko Baronica

INTERVJU: EPIDEMIOLOG DR. ANTE VITALIA Iako su mjere kozmetičke, niti toga se ne pridržavamo

Trenutna statistika po pitanju koronavirusa u odnosu na isto vrijeme lani, kada nitko nije bio cijepljen, je znatno lošija. Imamo više oboljelih, udio pozitivnih u ukupno testiranim je udvostručen. Jedino je nešto manje hospitaliziranih pacijenata. Kako to tumači, upitali smo našeg epidemiologa dr. Antu Vitaliu, ali s njim porazgovarali i o trećem cijepljenju, nadolazećoj sezoni gripe i potrebi cijepljenja protiv nje.

SUGRAĐANI: DARIJO ČAKARIĆ I ANDRIJANA PREBEG UZGAJAJU JAPANSKE PSE Danas uzgajamo Akite, u budućnosti želimo otvoriti hotel za pse i kompletan kozmetički tretman

Sjećate li se filma snimljenog po istinitoj priči iz 2009. godine o lojalnom psu imena Hachiko? Režiran je od strane izvjesnog Šveđanina, a u glavnoj ulozi pojavljuje se jedan od najboljih američkih glumaca Richard Gere. Film je priča iz 1923. o japanskom psu Hachiko iz pasmine Akita, koji je svakog jutra pratio svog ljudskog prijatelja do željezničke stanice odakle je ovaj putovao na posao i uvijek ga u isto vrijeme čekao da se vrati. Sve do jednog dana kad je čovjek na poslu preminuo. Iako se više nikada nije vratio na stanicu, vjerni pas ga je tamo uporno čekao punih 10 godina. 

Upravo takvog psa odnedavno možete nabaviti u Pakracu kod Darija Čakarića, mladića koji se zajedno s partnericom Andrijanom Prebeg odnedavno bavi uzgojom japanskih Akita u registrinom uzgoju Neo Kensha.

IVAN BOSANAC, PAKRAČKI POLICAJAC Među najboljim policijskim motoristima u državi, pohvaljen policajac u zajednici

Ivan Bosanac, policijski službenik iz Pakraca, posljednjeg je vikenda rujna u Puli osvojio izvrsno drugo mjesto na natjecanju prometnih policajaca u vožnji spretnosti. Na poligonu podno legendarne Arene, na 11. Memorijalu Šime Buzov, Ivan se iskazao u konkurenciji četrdesetak vozača i ostvario najbolji osobni plasman od 2014. godine, kad je prvi puta ovdje sudjelovao, te tako na najbolji mogući način predstavio Policijsku upravu Požeško-slavonsku i matičnu Policijsku postaju Pakrac. Piše Dinko Kliček

U novom broju još pišemo:

SPORTSKI CENTAR Postavljen teniski balon

ZBRINJAVANJE OTPADA Od siječnja nove mogućnosti selektiranja

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC Vijećnike zanima život, a ne bilance

CIJEPLJENJE PROTIV COVIDA Krenula treća doza, za prvu interesa sve manje

DAMIR ŠPANČIĆ: Dr. Ivan Šreter je pokopan na groblju u Banja Luci

OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA STRADAVANJA U BATINJANIMA I G. OBRIJEŽI

Sjećanja i danas svježa

KOMEMORACIJA U ŠPANOVICI Žrtve promašenih politika, zločina i mržnje

FILMSKI FESTIVAL Odličan uspjeh pakračkih osnovnoškolki

KUGLAČKA PRVENSTVA Polovičnim rezultatima u sredinu tablice

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.