IMG 9271

Donedavno oronuli sjeverni dio fasade starog željezničkog kolodvora u Pakracu od subote je uljepšan novim, profesionalno oslikanim grafitom dobrodošlice u grad. Rezultat je to mini projekta „Urbana razglednica“ realiziranog kroz suradnju zagrebačke udruge Ocean znanja i naše Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik, uz pokroviteljstvo Grada Pakraca. 

Osim stiliziranog natpisa „Dobro došli u Pakrac“, grafitom se odaje počast staroj pakračkoj lokomotivi izloženoj samo nekoliko metara dalje te pruzi koja je prva povezivala Hrvatsku s Mađarskom. Volonterski su ga izradili članovi udruge Graffiti ranč Legrad.

250878001 1899982950188108 1968529760248183094 n

Otkrio nam je to u kratkom razgovoru Branimir Suk iz Oceana znanja, jedan od idejnih začetnika cijelog projekta.

- Boravio sam ranije u Pakracu i vidjevši stanje željezničkog kolodvora došao sam na ideju da se nešto ovako napravi. Kontaktirali samo gradonačelnicu Anamariju Blažević koja nas je odmah uputila na gospodina Tomislava Novinca iz UDBDR-a, koji su ranije u nekoliko navrata oslikavali gradske površine. Oni su sa zadovoljstvom prihvatili sudjelovanje i osim ishodovanja dozvole od HŽ za početak radova, tijekom projekta odradili sve logističke predradnje kojih je bilo poprilično. Motiv grafita, osmišljavanje i njegovu izradu prepustili smo profesionalcima iz Legrada koje smo samo usmjerili željom da bude vezan uz lokomotivu i željeznicu, kazao je Suk.

IMG 9264

Cjelodnevni subotnji program „Urbana razglednica“, sa središnjim događajem ocrtavanja kolodvorskog zida, imao je i dodatne sadržaje. Uređen je okoliš kolodvorske zgrade u krugu tridesetak metara, nazočni pakrački osnovnoškolci mogli su poslušati štošta o urbanoj kulturi i projektima Graffiti ranča te saznati ponešto o Erasmus+ programu kako bi ih zainteresirali i potakli da u budućnosti iskoriste prilike koje on nudi. Također, zainteresiranima je omogućena mala škola slikanja sprejom što je ovaj umjetnički dan samo tematski upotpunilo. 

Majstorija Legrađana koji su grafit uradili zajedno s prijateljima iz Garešnice i Kutine u svojoj je konačnosti predstavljena oko 17 sati, a tom je prilikom rečeno da je ovo samo početak suradnje spomenute ekipe iz projekta Urbane razglednice. Ona bi uskoro trebala biti nastavljena i to na obnovi obližnje skretničarske kućice. Zbog derutnog stanja to je nešto zahtjevniji i skuplji projekt koji ipak treba temeljnije planirati i prilagoditi mogućnostima.

IMG 9267

IMG 9268

Ratom uništen i devastiran zid starog željezničkog kolodvora sada je uređen i blista. Osim što priznanja za to idu svima spomenutim, treba posebno naglasiti fizički udio članova pakračko-lipičke Udruge djece branitelja DR, koji su danima radili na sanaciji gelerima izrešetane površine te je pripremili do završnog stanja kako bi se uličnim umjetnicima iz Legrada lakše bilo izraziti.

Radovi Udruga djece