šahta 1

„Molim vas da nositelju projekta aglomeracije postavite pitanje zašto se u dijelovima grada gdje je projekt aglomeracije završio osjeti užasan smrad kanalizacije. U razgovoru s radnicima dobio sam odgovor da je to gotovo i da je smrad posljedica toga što su slivne vode i kanalizaciju spojili u jednu mrežu pa je to neizbježno. Nadalje isti radnik mi je rekao da se te dvije stvari svuda rade odvojeno, odnosno da se kanalizacija i slivne vode odvode kroz dva odvojena sustava. Posljedica je da kroz šahtove slivnih voda  se osjetiti smrad. Molim vas da provjerite kod izvođača gore navedeno jer ne bi valjalo kad oni odu da nam grad ostane u smradu“, uputio nam je čitatelj (podaci poznati redakciji)  dopis prošli tjedan kao reakciju na naš tekst o aglomeraciji.

Upit smo proslijedili investitoru Vodama Lipik i Odjelu za graditeljstvo i komunalne djelatnosti u gradsku upravu.

Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik, kaže da su zaprimili već više istih takvih upita i primjedbi od strane građana, o ovoj temi se više puta raspravljalo s izvođačem radova i s projektantom. „Izvođač radova još nije završio kompletnu ugradnju slivnih okana; nije ugradio sifone u slivna okna koji sprečavaju povrat neugodnog mirisa iz kanalizacije kroz slivnu rešetku. Očekujemo da će nakon sifoniranja svih slivnika problem biti riješen. Moguće je da će se na oknima na kojima su montirani poklopci s rupama osjetiti neugodan miris, ali to je neizbježno jer se mora omogućiti ozračivanje kanalizacije kako ne bi došlo do eksplozije plinova koji se stvaraju u kanalizaciji. Broj poklopaca sa rupama smanjen je na minimum“, kaže Pierobon.

Iste informacije nam je potvrdio i Marijan Malogorski, pročelnik Odjela za graditeljstvo i komunalne poslove u gradskoj upravi.   

Što se tiče drugog dijela pitanja našeg čitatelja, dvojnog sustava odvodnje Pierobon kaže: "Sustav odvodnje otpadnih voda u gradu Pakracu oduvijek je planiran kao mješoviti za sakupljanje sanitarne i oborinske odvodnje, a rekonstrukcijom ih nije bilo moguće razdvojiti zbog prostora u instalacijskim koridorima. To bi bilo moguće samo za cestovnu odvodnju dok bi interne instalacije korisnika i dalje bile mješovite.“

šahta 2