beluškov

Statistička slika oboljelih od Covida 19 na županiji unazad osam dana se znatno popravila. Jutros je bilo aktivno 542 slučaja zaraze korona virusom pri čemu je 40 osoba hospitalizirano. Na posljednjem testiranju obrađeno je 449 uzoraka, od kojih je 71 pozitivnih (15,8%). Broj aktivnih slučajeva je jutros najmanji od 5. studenog kada ih je bilo 432, a najgori dan uopće je bio 13. studeni kada je bilo aktivno 847 covid pacijenata. Stanje se znatno popravilo i na lokalnoj razini. Jutros je u  Pakracu bilo aktivno 60, a u Lipiku 21 osoba sa koronavirusom. Usporedbe radi, prije osam dana je u Pakracu bilo 158 oboljelih, a u Lipiku 38.  

Stanje je trenutno loše u pakračkoj osnovnoj školi gdje su jutros tri učitelja zaražena tako da tri razreda imaju nastavu na daljinu, dok je u ostalima od dva do četiri učenika u izolaciji ili samoizolaciji. Do značajnog pogoršanja je došlo nakon zadnjeg vikenda, saznajemo od ravnateljice Sanje Delač koja ističe da u usporedbi s lanjskim ovim dobom je razlika u tome što su lani bili oboljeli uglavnom zaposlenici dok je bolest ove godine značajno više prisutna kod djece. Suprotna slika je u pakračkoj srednjoj školi gdje u ovom tjednu  nemaju oboljenja, ali je kritično bilo u razdoblju od 12. do 21. studenog kada je u izolaciji ili samoizolaciji bilo 37 učenika i tri zaposlenika, a dva razreda su imali online nastavu, kaže zamjenica ravnatelja Ljiljana Rupena Kelemen.

Stanje se popravlja i u dječjem vrtiću gdje je polovinom studenog bio vrhunac kada su imali u izolaciji ili samoizolaciji 10 zaposlenika. Kod djece je riječ o pojedinačnim slučajevima oboljenja , ali se program izvodi u potpunosti, kaže ravnateljica Višnja Klobučar.  

Cjepljenje 15

Manje hospitaliziranih i pozitivnih

U posljednjih osam dana opao je na županiji i broj hospitaliziranih za sedam i to uglavnom na covid odjelu pakračke bolnice gdje ih je jutros bilo 15, ili devet manje od  lošeg 18. studenog kada ih je bilo 24. Od tih 15 s područja Pakraca i Lipika je 11 dok ih je četvero iz okolnih županija. Tijekom ove jeseni u pakračkoj bolnici je od covida ili sa covidom umrlo osmero pacijenata u starosti od 67 do 90 godina pri čemu je dvoje bilo cijepljeno, doznajemo od ravnateljice Marina Major.

Marina Major

Marina Major, ravnateljica pakračke bolnice

Bolnica na raspolaganju ima ukupno 73 ugovorna kreveta što znači da je trećina svih kreveta namijenjeno covid pacijentima. Tako su i organizirali osoblje povukavši na covid odjel osoblje s drugih odjela. No unatoč tome u pakračkoj bolnici obavljaju se, uz dodatni napor osoblja, i dalje sve usluge, kaže ravnateljica Major.  

Da se stanje pomalo smiruje ukazuje i postotak pozitivnih na testiranju. Jučer je udio pozitivnih na županiji bio 15,8 posto u odnosu na 449 uzoraka dok je on ukupno u 22 dana studenog iznosio 24,8 posto ili svaki četvrti od ukupno testiranih 6568 i 1628 pozitivnih pri čemu je on u prvih 15 dana studenog bio ukupno i veći  od prosječno 27 posto dnevno.

Da se stanje popravlja slaže se i Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo županije. No ne želi se upuštati u ocjenu da smo prošli tjedan prešli vrhunac četvrtog vala. Za takvu ocjenu je po njemu potrebno pričekati još nekoliko dana i nastavak ovog trenda statistike u padu.

Mato Matjević

Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo županije

Dvostruko gore nego lani

U Požeško-slavonskoj županiji 24. studenog prošle godine je bilo aktivno 270 slučajeva zaraze korona virusom, 236 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 34 osobe su hospitalizirane. Na posljednjem testiranju obrađeno je 289 uzoraka, od kojih je 36 pozitivnih što je 12,5 posto. Na području Grada Pakraca je toga dana lani bio 31 aktivni slučaj zaraze koronavirusom, a na području Lipika 8. U pakračkoj bolnici je bilo pet pacijenata hospitalizirano zbog bolesti Covid-19, izvijestilo smo prije točno godinu dana, dakle statistika je bila dvostruko bolja.  

Nastavlja se cijepljenje

U subotu 27. studenog se nastavlja s cijepljenjem. Na punktu u sportskoj dvorani u Pakracu od 9 do 13 sati moći će se prvi, drugi ili treći put cijepiti svi zainteresirani građani, a na raspolaganju će im biti cjepiva proizvođača Moderna, Janssen i  Pfizer. Na cijepljenje je potrebno ponijeti zdravstvenu i osobnu iskaznicu.

U povodu cijepljenja i covid potvrda županijski HZZJ je jučer izdao posebno priopćenje/upute u kojem ističu: „Uz zaštitu koje cjepivo pruža protiv bolesti COVID-19, cijepljeni će preko sustava e-Građani ili u nadležnom HZZO-u (zdravstveno osiguranje) zatražiti EU digitalnu COVID potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva i potvrda će im biti valjana 42 dana od prve doze (Pfizer i Moderna), odnosno 84 dana od prve doze (Astrazeneca).

Po primitku druge doze, potvrda se može zatražiti odmah te će biti valjana najmanje 365 dana.

Obzirom da cjepivo Janssen ide u jednoj dozi, potvrda se može zatražiti  15 dan od datuma cijepljenja  i  valjana je  365 dana. Više informacija o EU digitalnoj COVID potvrdi na https://www.eudigitalnacovidpotvrda.hr/hr.“

S obzirom da do početka studenog poslodavac država, odnosno sve ustanove i tvrtke povezane s njom i lokalnom/područnom upravom od svojih zaposlenika za dolazak na posao traži covid potvrde interes za cijepljenje je naglo poraslo. U subotu 20. studenog u Lipiku je tako cijepljeno  224 osobe od čega 160, prvom dozom, samo tri drugom i 61 trećom. U tri prethodna termina cijepljenja u studenom na pakračkim punktovima je cijepljeno ukupno 870 građana od kojih 525 prvom dozom što je više nego dvostruko u odnosu na mjesečne brojke tijekom listopada i rujna. To nam je potvrdio i M. Matijević rekavši da je u ovom mjesecu na svim punktovima županije 70 posto osoba došlo radi cijepljenja prvom dozom. 

S obzirom na taj porasli interes bit će interesantno vidjeti nove podatke HZZJ-a na takozvanoj mapi procijepljenosti. Prema njihovim informacijama zaključno s 8. studenim s mjestom prebivališta na području Grada Pakraca prvom dozom je cijepljeno 3855 građana ili 58,35 posto svog stanovništva, dok je s dvije doze cijepljeno 3436 građana ili 52,01 posto. U oba slučaja smo i dalje bolji od županijskog prosjeka koji je iznosio 50,78 posto, odnosno 42,29%.  

REd 15

Testiranje zaposlenika

Što se tiče testiranja zaposlenika u javnim službama radi covid potvrda i dalje je najzastupljeniji punkt pakračkih ambulanti Doma zdravlja gdje se testiranje uz prethodnu narudžbu provodi i prije i poslijepodne, čak nedjeljom. Prošloga tjedna su obavili oko 400 testiranja pri čemu su četiri nalaza bili pozitivna. Dr. Ivan Beluškov, koordinator za cijepljenje i testiranje na području Pakraca i Lipika, očekuje da će s protokom vremena od cijepljenja taj broj padati.

Osim ambulanti obiteljske i stomatološke medicine na našem području  brzo antigensko testiranje od ponedjeljka do subote u 8 sati ispred hitnog ulaza provodi i pakračka bolnica, a cijena je 150 kuna. Potrebno se naručiti, a sve detalje oko narudžbi, termina i uplatnica zainteresirani mogu vidjeti na njihovoj mrežnoj stranici.

U pakračkim prosvjetnim ustanovama do covid potvrde samo uz redovno testiranje može  između 15 i 20 posto zaposlenika pri čemu je taj broj u opadanju, kažu ravnateljice pri čemu nekih većih problema nema.  U osnovnoj školi je prema napucima Ministarstva izdano jedno prvo upozorenje, ali ravnateljica očekuje da će problem biti riješen ovih dana, dok u vrtiću imaju sporadično takvih problema s jednom osobom. U bolnici se učestalo testira još 10 zaposlenika mada se taj broj iz dana u dan mijenja ovisno o cijepljenju, odnosno protoku vremena od oboljenja, ili povratku s dužih bolovanja, kaže M. Major. Prema našoj telefonskoj anketi u drugim pakračkim tvrtkama, ustanovama kao i gradskoj upravi problema sa zaposlenicima i covid potvrdama nema.