IMG 9635

U suradnji članova Udruge slijepih i slabovidnih osoba Pakrac-Lipik i policijskih službenika prometne policije u petak prijepodne je na pakračkog gradskom trgu obilježen 3. prosinca - Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Članovi navedene Udruge su na improviziranom štandu izložili pomagala koja koriste u svakodnevici te dijelili vlastite promotivne letke, dok su prolaznicima po želji izmjerili tlak.
S druge strane kontakt policajac Darko Major istima je dijelio informativne brošure MUP-a kojima se skreće pozornost na obavijesnu karticu - Znak pristupačnosti - koja je od ulaska u EU zamijenila plave naljepnice na vjetrobranu i mora biti vidljivo istaknuta ako ju osoba s invaliditetom propisno posjeduje. Prolaznike - vozače Major je kratko educirao i pozvao na obzirnost prilikom korištenja parkirnih mjesta, jer mogućim nepropisnim parkiranjem na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom riskiraju novčane kazne u visini 700 kuna. Ova akcija se provodi na razini cijele Hrvatske na inicijativu TISPOL-a, mreže prometnih policija država Europe.

IMG 9639

„Danas, povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske provode preventivno-represivnu akciju usmjerenu na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za invalide. Što se tiče naše Policijske uprave tijekom 2020. godine evidentirali smo 173 prekršaja parkiranja na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, dok je u prvih 10 mjeseci ove godine evidentirano 226 takvih prekršaja, a za koji je propisana novčana kazna. Svrha i cilj aktivnosti su podizanje razine svijesti svih sudionika u prometu u pogledu skrbi o osobama s invaliditetom. Također Policijska uprava požeško-slavonska uz provođenje današnje akcije kontinuirano kroz cijelu godinu provodi aktivnosti i pomaže osobama s invaliditetom te u suradnji s Udrugama educira osobe starije životne dobi te slijepe i slabovidne osobe, a ove godine smo i obilježili Dan bijelog štapa kojom prilikom je našoj PU uručena i zahvalnica što je dokaz truda i zalaganja te skrbi policijskih službenika za osobe s invaliditetom, izjavila je povodom obilježavanja Nikolina Janković, glasnogovornica PU požeško-slavonske.

IMG 9643