Anamarija

Drage Pakračanke i Pakračani, poštovane sugrađanke i sugrađani,

imam čast kao gradonačelnica obratiti Vam se u božićnom broju Pakračkog lista i zaželjeti Vam čestit Božić, obilje Božjeg blagoslova, te sretnu, veselu i uspješnu novu 2022. godinu, kako na poslovnom, tako i u obiteljskom životu.

Tradicija je, pri kraju godine, na ovaj način, izvijestiti vas ukratko o radu gradske uprave.

Ova, 2021. godina nastavila se na 2020. godinu i prilagođavali smo se trenutku, oslanjajući se na preporuke epidemiološke struke. Činili smo to za dobrobit svih nas, posebno naše djece i starijih sugrađana. Izuzetno sam ponosna što smo opet pokazali odgovornost. Ipak, relaksacije određenih mjera dopustile su nam povratak u neke ranije godine, pa smo uspjeli održati tradicionalne manifestacije, u ponešto izmijenjenom obliku. Posjećenost je pokazala kako težimo društvu i druženju jer smo mi ipak ljudi, društvena bića. Sajam Slavonski banovac i Grahfest su i ove godine dokazali da je to manifestacija prepoznata u cijeloj Republici Hrvatskoj, pa smo imali goste od Dubrovačko-neretvanske do Vukovarsko-srijemske županije koji su oduševljeni pakračkom gostoljubivošću i očarani našim gradom i ove godine otišli puni dojmova i zadovoljstva svojim kućama. Još jednom, hvala svima iz organizacije, a ponajviše vama, posjetiteljima bez kojih sav trud oko Sajma ne bi imao smisla. Uvjerena sam kako će se Sajam održati i sljedeće godine. U društvenom životu oživjela je naša šetnica, a posebno ugodno je bilo ljetnih noći. Veseli me smijeh naše djece na našem trgu, kao i šetnje naših umirovljenika koji izražavaju svoje zadovoljstvo šetnicom.

Vratili društvena događanja

Bilo je u ovoj 2021. godini društvenih događanja, pa ću ukratko spomenuti samo neke: smotra folklora, Multipak, Pakračko ljeto, ljetno kino, oživjeli smo obitelj Janković i uveli nove ljetne manifestacije.

Nismo niti zaboravili žrtvu hrvatskih branitelja, pa smo povodom 30.tih obljetnica od 1. ožujka do kraja godine sjećajući se poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja komemorirali njihovoj žrtvi s dubokim poštovanjem i pijetetom i na taj način im zahvalili za sve što su učinili za nas i našu domovinu.

Vjerujem kako ste pratili naš rad i želju da stvorimo za sve stanovnike bolje uvjete za život u našem gradu i svim naseljima.

U skladu s tim nastojanjima trudili smo se ulagati u sve segmente i na cijelom području našega grada. Gradilo se i obnavljalo u našim naseljima s ciljem pružanja pretpostavki za što ugodniji i kvalitetniji život svih nas. Uvijek nam je želja više pažnje posvetiti djeci i mladima jer kada su oni zadovoljni, zadovoljni smo svi – kao društvo. Zbog toga niti jedno dijete nije ostalo bez svog mjesta u vrtiću, a imamo i novu zgradu vrtića, za jednu novu skupinu, u samom centru grada. Trenutno je okrčeno zemljište „na Pilani“ i sve snage usmjeravamo na izradu projektne dokumentacije za izgradnju nove zgrade vrtića koju želimo financirati EU sredstvima, kao i niz projekata za koje se pripremamo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Podsjetit ću kako na Području Pakraca imamo tri vrtića u Pakracu, te po jedno u Prekopaki, Badljevini i Donjoj Obriježi.

O svemu što se radilo, gradilo i događalo možemo ispisati nekoliko stranica. Provode se dugo planirani i očekivani projekti i na svakom koraku se možemo uvjeriti da će Pakrac dobiti uskoro jednu novu vizuru. Građevinski radovi traju tijekom cijele godine, a naša naselja dobivaju novije ceste i nogostupe, bolju i noviju infrastrukturu.

Programima vraćamo poreze građanima

Provodimo niz programa kojima želimo potaknuti demografiju (Program 3+), poticati mlade obitelji na stambeno zbrinjavanje (Program pomoći za kupnju, adaptaciju i gradnju stambenog objekta), nabavka radnih bilježnica za osnovnoškolce, nabavka knjiga u Srednjoj školi Pakrac, stipendije, sufinanciranje vrtića sa 75 posto, popodnevni rad vrtića, potpore poduzetnicima, skromne božićnice umirovljenicima te mnoge, mnoge druge programe i potpore kojima vraćamo našim sugrađanima dio sredstava iz gradskog proračuna.

Najvažnije je zajedništvo i želja svih nas da nam Pakrac sa svojim naseljima bude bolje i ljepše mjesto za živjeti. Zajednički puno toga možemo postići. To nam svima želim u novoj godini, zajedništva i razumijevanja jednih za druge. Bez obzira na različitosti imamo zajednički cilj.

Hvala ustanovama i tvrtkama na pomoći i zajedničkoj realizaciji projekata. Zahvale članovima/icama gradskog vijeća na suradnji, a posebna zahvala poduzetnicima i obrtnicima bez čijeg rada ne bismo mogli gledati u bolju budućnost našeg grada.

Na kraju, veliko hvala svim mojim sugrađanima na podršci, prijedlozima, sugestijama i inicijativama. Hvala i na pokojoj pritužbi, jer nas one potiču na bolji rad.

Čestit Božić, obilje Božjeg blagoslova i zdravlja, te sretnu, veselu i uspješnu novu 2022. godinu.

Gradonačelnica  Anamarija Blažević