sortiranje pomoći

Lani na današnji dan u 12,20 sati Baniju je pogodio katastrofalni potres koji se snažno osjetio i u Pakracu, najjače u ovom stoljeću, no nitko od Pakračana nije zatražio liječničku ili vatrogasnu pomoć. Tijekom siječnja građanstvo je pozvano da prijavi eventualne štete na građevinskim objektima temeljom kojih je do ožujka Gradsko povjerenstvo procijenilo štetu. Prema njihovim izračunima šteta na  46 građevina je iznosila 7,5 milijuna kuna. Riječ je o 24 objekta u vlasništvu fizičkih osoba i 22 objekta u vlasništvu pravnih osoba koji se nalaze na području naselja Pakraca, Prekopakre i jedna u Badljevini. Najveća pojedinačna šteta je izračunata na zgradi bivše gimnazije, oko dva milijuna kuna. Povratnih informacija je eventualno naknadi štete još uvijek nismo zaprimili.

Iste večeri i narednih dana  nakon potresa  iz HCK Pakrac je otpremljeno na Baniju 10-tak kamiona i kombija različite humanitarne pomoći u pratnji aktivista CK i građana Pakraca koji su na postradalom  području dijelili pomoć izravno krajnjim korisnicima. Na taj način prikupljeno pomoć od građana u HCK-a Pakrac nastavljena je slati tijekom siječnja. 

Istovremeno je postradalo stanovništvo Banije pozvano da privremeni smještaj nađu u praznim smještajnim jedinicama u Pakracu koji su osim građana ponudili pakrački hotel i Planinarski dom Omanovac. Vrlo brzo je u gradskoj upravi  evidentirano 56 postelja od kojih je narednih dana popunjeno više od 30, neki su ostajali druže, neki kraće.

HGSS Pakrac potres

Istoga dana kada se potres dogodio iz Pakraca su krenuli i prve osposobljene ekipe za pružanje pomoći. Od 29. prosinca su na terenu na Baniji stalno bili prisutni članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica Požega. U tročlanoj jedinici koja se izmjenjivala svaka 24 sata najmanje jedan je bio Pakračanin, a tamo je kao član njihova stožera stalno bio prisutan Zvonimir Miler.   

Od 30. prosinca članovi DVD Pakrac cisternom su razvozili pitku vodu, a istoga dana su upućene i njihove auto ljestve s tri vatrogasca obučene za visinske radove.

vatrogasci

Grad Pakrac je na račun državnog proračuna za pomoć postradalima u potresu uplatio 50.000 kuna. Lijepu gestu je učinio i Tomislav Vlainić, doseljenik u Batinjane iz Nizozemske, koji je jednoj postradaloj obitelji u okolici Gline poklonio kamp kućicu. Ona je odvezena i uručena 2. siječnja u pratnji gradonačelnice Anamarije Blažević koja je tom prigodom obišla i tamo angažirane Pakračane.

Pružanje pomoći organizirale su i različite udruge i pojedinci koristeći svoja ranije uspostavljena poznanstva i veze. U tome je naročito aktivno bilo Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika čiji su članovi od  prvog dana svakodnevno radili na sanaciji oštećenih stambenih i poslovnih objekata koristeći pri tom osim svoga stručnog rada i svoje strojne resurse te vlastiti građevinski materijal. Narednih dana, tjedana i mjeseci je bilo puno takvih inicijativa i od raznih drugih udruga i pojedinaca.