cjepljenje 2 Medium

U Požeško-slavonskoj županiji prema podacima županijskog HZZJ jutros je bilo aktivno 1144 slučajeva zaraze koronavirusom i oko tog statističkog podatka se vrtimo još od 18. siječnja kada smo prvi put imali više od tisuću aktivnih oboljenja s tim da je 2. veljače bilo čak 1643. U prvih devet dana veljače je testirano 2707 osoba od kojih je 1126 ili 41,6 posto bilo pozitivnih  što je još jedna od nepovoljnih statističkih konstanti.

Kao što smo već objavili, županijski Zavod za javno zdravstvo više nema podatke o broju oboljelih po jedinicama lokalne samouprave jer liječnici u ambulantama koji provode antigenska testiranja rezultate više ne javljaju u Požegu nego ih izravno unose u računalnu platformu, a sama metodologija praćenja koja podrazumijeva puno klasa i kategorija je prekomplicirana za izdvajanje lokalnih rezultata, rekao je županijski epidemiolog dr. Ante Vitalija.

U odnosu na 1. veljače kada je od 1643 oboljelih bilo 13 hospitaliziranih jutros je taj broj iznosio 27, dakle udvostručio se što ruši predrasude o omikronu kao blažem soju, bar za cijepljene i mlađe osobe.  Potvrđuje to i statistika s pakračkog covid odjela gdje je jutros bilo hospitalizirano 12 pacijenata što je također skoro dvostruko u odnosu na 2. veljače kada ih je bilo sedam. Od ovih 12 pacijenata četvero je s područja Pakraca i Lipika, a osmero je necijepljeno. Unazad tjedan dana umro je još jedan pacijent tako da je samo u ovoj godini u pakračkoj bolnici s covidom ili od njega umrlo šestero. Prema podacima HZJZ-a od početka epidemije na županiji je s tom dijagnozom umrlo 153 osobe pri čemu Vitalija dozvoljava da je taj broj i veći jer u toj evidenciji nisu prisutne osobe umrle u bolnicama izvan županije.

Statistička usporedba s lanjskom veljačom katastrofa

Koliko je sadašnja statistika epidemije poražavajuća možda najbolje ilustrira podatak od istog razdoblja lani. Tako smo lani 6. veljače objavili: „U Požeško-slavonskoj županiji jučer je bio aktivan 81 slučaj zaraze koronavirusom, 71 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitaliziranoNa covid odjelu pakračke bolnice jučer je bilo sedam pacijenata, pretežno s područja Sisačko-moslavačke županije. Na posljednjem testiranju u županiji obrađeno je 68 uzoraka, od kojih je 5 pozitivnih. Inače od početka ovog mjeseca broj aktivnih slučajeva se kreće između 75 i 83. Smanjio se i broj dnevnih testiranja, a broj novooboljelih dnevno se kreće od tri do devet, odnosno između pet i osam posto testiranih.“

dr Vitalija bez maske

dr. Ante Vitalija, županijski epidemiolog 

Koronu prebolio svaki peti stanovnik županije

Prema podacima koje smo dobili od dr. Vitalije od početka epidemije 14.600 stanovnika naše županije je prebolilo koronu, neki i više puta, ali to je približno svaki peti stanovnik pri čemu je oko 38.500 cijepljenih  (podatak HZZJ od 24. siječnja). No i tih 57,68 posto cijepljenih u ukupnom broju stanovnika dr. Vitalija ocjenjuje nedovoljnim. On se uopće, kao i većina stručnjaka u Hrvatskoj, ne želi upuštati u prognoze po pitanju daljeg razvoja epidemije, a kao glavni razlog ističe nepridržavanje epidemioloških mjera i izuzetno slab interes za cijepljenje što pokazuje odaziv na cjepne punktove. S nekadašnjih više stotina građana koji su cijepljeni na punktovima u jednom danu, taj broj je spao na nekoliko desetaka. Kao primjer ističe zadnje cijepljenje u Pakracu, 3. veljače kada se odazvalo  samo 39 osoba, od čega tri po prvi put, četvero drugom dozom i 32 trećom. Usporedbe radi 8. siječnja na istom punktu u pakračkoj sportskoj dvorani je cijepljeno 363 osobe od čega 20 prvom, 143 drugom i 200 osoba trećom dozom. Rezultat svega je da je prema podacima HZJZ-a 3. siječnja bilo cijepljeno s najmanje jednom dozom 4419 stanovnika s prebivalištem na području Grada Pakraca, a 24. siječnja tek 40 više pri čemu smo kao jedinica lokalne samouprave i dalje najbolji u županiji.

Jednako tako je prisutan interes za (ne)cijepljenje djece u dobi od 5 do 12 godina za koje su prijave gotovo pojedinačne, kaže dr. Vitalija.

Sutra cijepljenje u Pakracu, petak u Lipiku

Takav interes dovodi u pitanje opravdanost cjepnih punktova za koje je uz prateće osoblje potrebno angažirati četvero zdravstvenih djelatnika i prateću informatičku službu, a rezultat je broj cijepljenih koji se može odraditi u svakoj ambulanti.  Stoga je sigurno da će planirani punktovi na lokalnom području biti održani još sutra 10. veljače (četvrtak) u Pakracu, odnosno petak 11. veljače u Lipiku, dok će postojeći plan za drugu polovinu veljače  biti još razmotren, kaže dr. Vitalija.