planinari noćni 1

Na subotnjem 9. po redu Noćnom izletu na Omanovac sudjelovalo je oko 55 planinara, osim iz Pakraca i  Lipika, i iz  Daruvara, Bjelovara, Garešnice.

Oni su u 18 sati krenuli s glavnog gradskog trga naoružani noćnim svjetiljkama i drugom planinarskom opremom te za oko 2,5 sata stigli na planinarski dom na Omanovcu. Tamo su u vlastitoj režiji imali odmor s okrepom u vidu hrane, pića i napitaka. Neki su se vratili automobilima, a veća skupina je oko 22 sati krenula natrga pješice i u Pakrac stigla oko ponoći. Planinare veseli da ovaj noćni izlet iz godine u godinu raste brojem sudionika i već sada s nestrpljenjem očekuju jubilarno njegovo deseto izdanje, rekao nam je Zoran Milaković, predsjednik PD „Psunj“ Pakrac.

Iako smo tek na polovini veljače, pakračkim planinarima je ovo bio već šesti ovogodišnji izlet. Nedjelju prije toga, 6. veljače imali su  “Izletu u nepoznato” po putovima i zakucima Psunja.  S polazišta kod zaseoka Čečavac krenuli su do arheoloških nalazišta Rudine i upoznali se s njihovim povijesnim značajem još iz srednjeg vijeka kada se tamo nalazila benediktinska opatija sv. Mihovila arkanđela, prvi put spomenuta 1251. godine u darovnici Bele IV. Od opatije su se zaputili dalje šumskim putovima prema drugom najvišem psunjskom vrhu Javorovica (912 m).

sveto brdo

I prethodnu nedjelju  30. siječnja 15 ljubitelja ljepota Psunja odlučilo je iskoristiti sunčani dan za  hodanje. Od planinarskog doma Omanovac su krenuli preko Puzavca do Rogoljice i dalje preko Torina do Čiča Matine kolibe i do konačnog cilja Velike poljane. Nakon  odmora uz pečene kobasica povratak je bio preko Petkovače, Hajdučke kose i Plandišta do Omanovca.

Psunj je bio cilj izleta dva tjedna ranije, 16. siječnja. Članovi društva, raspoređeni u tri grupe, hodali su po Psunju i Papuku. Prva grupa hodala je po Psunju stazom od Omanovaca do Brezovog polja i natrag. Druga grupa bila je također na Psunju i hodala je kružnom stazom oko Omanovaca. Treća grupa bila je na Papuku i hodala stazom od Starog Zvečeva do Točka i natrag.

brezovo polje

Izlet na Velebit

Visokogorska sekcija 8. i 9. siječnja je posjetila najljepši vidikovac južnog Velebita, Sveto brdo (1752 m), na tradicionalnom zimskom usponu. Ovog puta se išlo s ličke strane, a sudjelovalo je petero planinara.

Prvi izlet u ovoj godini održan je 2. siječnja kada su planinarili do Omanovca na „novogodišnje kolače“ .

novogodišnji kolači

Za slijedeći vikend planiraju jednodnevni izlet na Bjelolasicu što Milaković zbog zimskih uvjeta i prisutnosti snijega  ocjenjuje zahtjevnijim. Do sada se prijavilo desetak pakračkih planinara.  

planinari velika poljana

Fotografije: PD „Psunj“