dvorana prijava Medium

U Požeško-slavonskoj županiji jutros je bilo aktivno 478 slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu je 25 osoba hospitalizirano. Na posljednjem testiranju obrađeno je 170 uzoraka, od kojih je 35 pozitivnih. Time smo se po broju dnevno aktivnih oboljenja vratili na stanje od 11. siječnja (458), a u odnosu na prve dane ovog mjeseca broj dnevno aktivnih oboljenja u županiji je pao skoro na četvrtinu. Ovo smirivanje broja zaraženih prati i postupni pad pozitivnih u dnevnom udjelu testiranih. Jučer je pozitivna bila svaka peta testirana osoba, a na početku mjeseca je danima za redom to bilo u četrdeset i više posto što je i rezultiralo tadašnjih više od 1640 aktivnih oboljenja.  

Nažalost broj hospitaliziranih osoba u županiji je konstantan i još od 3. veljače on se stalno kreće između 23 i 27. Na covid odjelu pakračke bolnice jutros je bilo 7 pacijenata što je pet manje nego prije tjedan dana. Od toga četvero je s područja Pakraca i Lipika i troje izvan naše županije. Petero je necijepljenih. Unazad tjedan dana na ovom odjelu su umrle još dvije osobe, tako da je u ovoj godini u pakračkoj bolnici umrlo ukupno osam pacijenata sa ili od covida.

U usporedbi sa stanjem prije godinu dana ono je i dalje katastrofalno. Tako smo 11. veljače lani  pisali: ¨Od 125 jučer testiranih osoba na koronavirus na našoj županiji niti jedan nije bio pozitivan, doznajemo od epidemiologa dr. Ante Vitalije. S obzirom na trend prisutan unazad desetak dana, ovakav rezultat je očekivan. Naime, u 11 dana veljače na našoj županiji testirano je 1104 osoba i pozitivne su bile 33 ili samo tri posto, pri čemu u posljednja tri dana je to iznosilo samo 1,2 posto. To je doprinijelo tome da s polaznih 77 aktivnih slučajeva oboljenja 1. veljače jutros imamo 41, od kojih su 14 hospitaliziranih (petero u pakračkoj bolnici).“

Počelo testiranje učenika

U pakračku osnovnu i srednju školu u petak poslijepodne su došli i kućni testovi namijenjeni testiranju učenika. U srednjoj školi su oni podijeljeni jučer, a njihova primjena će početi s ponedjeljkom 28. veljače nakon što se učenici vrate s drugog dijela zimskih praznika koji će trajati od 19. do 27 veljače. Kako doznajemo od zamjenice ravnatelja Ljiljane Rupene Kelemen, jučer u ovoj ustanovi niti jedan učenik kao niti profesor nije bio niti u izolaciji niti u samoizolaciji.

U osnovnoj školi, kaže ravnateljica Sanja Delač, jutros su učenici na nastavu trebali doći nakon kućnog testiranja. Prema prvim rezultatima od 593 učenika to nije učinilo 97 roditelja ili njih oko 15 posto je odbilo testiranje. Inače niti u ovoj školi ravnateljica nema registriranih saznanja o oboljenjima mada je bilo djece koja su zbog zaraženih u obitelji bili u izolaciji iz koje sada mogu izaći ako je test djeteta negativan. 

Cijepljenje i dalje u padu       

Interes za cijepljenje i dalje je u opadanju. Prošlog četvrtka 10. veljače u pakračkoj dvorani je cijepljeno svega 52 osobe od čega po petero prvom i drugom dozom i 42 trećom. Slično je bilo i dan kasnije u Lipiku, kaže dr. Ivan Beluškov, koordinator cijepljenje za područje Pakraca i Lipika. Tjedan dana ranije u Pakracu cijepljenju se odazvalo još manje osoba,  samo 39, od čega tri po prvi put, četvero drugom dozom i 32 trećom. No u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo unatoč tome ne odustaju od kalendara punktova za masovno cijepljenje te će oni biti provedeni u pakračkoj sportskoj dvorano naredne dvije subote 19. i 26. veljače od 9 do 11 sati.

Prema mapi procijepljenosti HZJZ, od 24. siječnja 4489 osoba s prebivalištem na području Grada Pakraca je cijepljeno prvom dozom, odnosno 3953 drugom što je 68, odnosno 60 posto ukupnog stanovništva.