strosmajerova 3 22

Točno četiri mjeseca prije završetka (27. lipnja) 28-mjesečnog ugovorenog roka izvođenja radova na aglomeraciji Lipik-Pakrac obavljeno je radova u vrijednost od 114,2 milijuna kuna od ukupno planiranih 146,7 milijuna (sve bez PDV-a) što je 78 posto financijske realizacije, ističe se u mjesečnom izvješću izvođača Gorenjske gradbene družbe Kranj podnesenog  investitorima o stanju radova  posljednjeg dana veljače. 

U fizičkom smislu to znači da je na poslovima odvodnje ugrađena infrastruktura na 46 od planiranih 49,8 kilometara što je 92 posto. Ugrađeno je 1.389 kućnih priključka. Na vodoopskrbi  je realizirano 35,7 od planiranih 36,4 kilometara (98 posto). Ugrađeno je 1035 vodomjernih priključnih okana.

U ožujku planiraju gotovo u potpunosti dovršiti infrastrukturu cjevovoda na oba segmenta i financijski odraditi posla za dodatnih nešto više od sedam milijuna kuna čime bi došli na financijsku realizaciju od 121 milijuna ili 83 posto ugovorenog iznosa. Preostalih oko 25 milijuna kuna planiranih troškova, pojasnio nam je Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik, odnose se na razne završne radove na poslovima dovođenja okoliša radilišta u prvobitno stanje, razna tehnička ispitivanja ispravnosti novih sustava, sve neophodno za tehničke preglede i ishođenja uporabnih dozvola.  

branimirova 3 22

Uz niz tablica i fotografskih priloga u tekstualnom dijelu izvješća koji potpisuje u ime izvođača Zoran Bućan ponovo ističe da „izvođač u svojim prezentacijama plana ne uključuje odobrenje dodatnog vremena za izgradnju na temelju nemogućnosti dolaska na gradilište u proljeće 2020. i pravovremenog početka izvršenja građevinskih radova u razdoblju više od dva mjeseca.“

I u ovom mjesečnom izvješću, kao i u nekoliko prethodnih, naglašavaju da dobavljači već osmi mjesec obračunavaju isporučene materijale i do 70 posto povećanim cijenama u usporedbi s cijenama u ugovorima o isporuci iz početka izvođenja radova o čemu je izvođač  obavijestio naručitelja…

Što se tiče aktualnih radova primjetljivo je na pakračkim ulicama sve manje bagera, a preostali uglavnom rade na iskopima za spojne šahte u kojima se spaja stara i nova instalacija. U nizu ulica vidljivo je da se saniraju na pješačkim stazama prekopi i prateće odvodne kanalice oštećeni radi izrade novih kućnih priključaka. Oko gradske tržnice, u Tomislavovoj, dijelu Branimirove, Strossmayerove, Gundulićevoj i drugdje obavljaju se sanacije zelenih površina na kojima će, kad to dozvole vremenske prilike, izvođač zasijati travu.

Asfaltiranje počinje idućeg tjedna

Proljetni početak asfaltiranja nosivim slojem napravljenih oštećenjem planiranim za ovaj tjedan, prema informacijama Pierobona, radi niskih temperatura nepovoljnih za rad asfaltnih baza, odgođen je za naredni tjedan. Uslijed toga „na čekanju“ su i već pripremljene dionice u pakračkim istočnim vinogradima u Ulici sv. Roka, Psunjskoj i 105. brigade koji će u jednom dijelu biti ponovo asfaltirane na postojećim dionicama, a u jednom dijelu će dobiti po prvi put asfalt pa će dio tih radova, osim iz proračuna aglomeracije, biti financiran i iz gradske kase.  

Asfaltiranje završnim slojem u ulicama gdje je to predviđeno kao što su dijelovi Bolničke, Prolaz baruna Trenka, Prilaza na mali most, kolnici i nogostupi u Vatroslava Lisinskog i Branimirovoj kao i obnavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije pričekat će pogodnije vremenske prilike u travnju u što će se ponovo uključiti svojim sredstvima i gradski proračun. Ostvari li se ovaj plan, aglomeracija u Pakracu će tijekom svibnja i lipnja ući u fazu administrativno-tehničkih poslova koja neće ometati građanima svakodnevicu.   

zelene površine