Nagrađeni skupna Medium

Nakon javnog poziva objavljenog u lokalnim medijima u siječnju te pozitivnog mišljenja Ocjenjivačkog odbora za javna priznanja Grada Pakraca, gradski vijećnici su na sjednici što je održana 15. veljače  jednoglasno odlučili da ovogodišnja priznanja Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ dobiju: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU za područje gospodarstva, Violeta Vonić iz Pakraca za područje zdravstva i socijalne skrbi i Siniša Karačić – Siki posmrtno za područje fizičke kulture.  Istovremeno „Pečat Grada Pakraca“ je dodijeljen Sendi Štrbac iz Pakraca.

Njima su priznanja uručena jučer na svečanoj sjednici. Predlagatelji su svoje ovogodišnje kandidature objasnili na sljedeći način (skraćena verzija).  

PEČAT GRADA PAKRACA

Sendi Štrbac iz Pakraca 

Ultramaratonka Sendi Štrbac rođena je 1987. godine u Pakracu, a trčanjem se bavi od 2014. godine. Članica je Ultramaraton kluba „Mozator“ iz Slavonskog Broda i do sada je sudjelovala u više memorijalnih utrka posvećenih poginulim hrvatskim braniteljima od kojih ističemo utrku za nestale u logoru Bučje i utrku „Fokinom stazom“. Protekla godina za Sendi je bila najuspješnija od kada se bavi trčanjem, kada je njen klub osvojio naslov prvaka Hrvatske.

Predlagatelj je Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Pakrac-Lipik.

Sendi Medium

ZLATNA PLAKETA „GRB GRADA PAKRACA“

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU za područje gospodarstva 

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, na čelu sa ministricom Natašom Tramišak dalo je izuzetan obol u razvitku Grada Pakraca. Sredstva koja je Grad Pakrac osigurao kroz brojne natječaje ovog Ministarstva doprinijela su unaprjeđenju kompletne infrastrukture grada: poduzetničke zone, cesta, pješačkih staza, vrtića, infrastrukture crkve, dječjih igrališta i drugo. Svako to ulaganje od izuzetnog je značaja za naš grad i revitalizaciju naše lokalne zajednice koje je, osim unaprjeđujući samu infrastrukturu, doprinijelo poboljšanju uvjeta života naših sugrađana te rješavanju njihovih potreba u svakodnevnom životu. Činjenica da je samo u protekloj godini Grad Pakrac s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske Unije ugovorio i proveo projekata u vrijednosti više od 7,5 milijuna kuna govori o važnosti doprinosa Ministarstva za razvoj našeg grada. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije svojim je partnerskim i suradničkim pristupom bilo na raspolaganju za sva tehnička pitanja u provedbi projekata te na taj način uvelike doprinijelo u olakšavanju i uspješnosti provedbe.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u okviru svog djelovanja raspisuje natječaj za sufinanciranje EU projekata (Fond za sufinanciranje EU projekata) koji svim provoditeljima EU projekata znatno olakšava udio vlastitog sufinanciranja. Kroz navedeni Fond sufinancirani su nacionalnim sredstvima značajni projekti ne samo grada kao institucije, nego i ostalih (bolnica, škola i drugo).

Suradnja i komunikacija sa zaposlenicima Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova EU je primjer dobre suradnje državne vlasti s nižim razinama. Predlagateljica je gradonačelnica Anamarija Blažević.

Tramišak nagrada Medium

Violeta Vonić iz Pakraca za područje zdravstva i socijalne skrbi 

Hrvatski sabor je prošle godine jednoglasno prihvatio prijedlog zakona o dopunama Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, odnosno o beneficiranom radnom stažu kojim je osobama, prvenstveno obrtnicima i samozaposlenim osobama bez obzira na utvrđen invaliditet i dijagnoze, priznato pravo na beneficirani radni staž.

Ovaj novi, dopunjeni i pravedniji zakon 2020. godine pokrenula je i inicirala sugrađanka Violeta Vonić i za 10 mjeseci uspjela promijeniti Zakon koji će promijeniti život svima onima kojima je priznato pravo na osigurani staž s povećanim trajanjem.

Voleta Vonić je 42-godišnja prvostupnica javne uprave kojoj je 2014. godine dijagnosticirana multipla skleroza, neizlječiva, autoimuna, neurodegenerativna bolest središnjeg živčanog sustava - poznatija i kao "bolest s tisuću lica".

Zbog svoje zdravstvene situacije 2020. godine krenula je u poduzetničke vode i samostalnu djelatnost, registrirala obrt za usluge kojem je glavna djelatnost savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem. Također,  aktivna je u Društvu multiple skleroze Požeško-slavonske županije te je članica predsjedništva Skupštine društva, delegat Skupštine Saveza društva multiple skleroze Hrvatske i zamjenica člana Nadzornog odbora istog društva.  Inicijatorica je otvaranja podružnice Društva multiple skleroze Požeško-slavonske županije u Gradu Pakracu, koje je uspješno i osnovano protekle godine. Violeta Vonić predsjednica je navedene podružnice u Gradu Pakracu.

Predlagateljica je gradonačelnica Anamarija Blažević.

Vonić nagrada Medium

Siniša Karačić – Siki posmrtno za područje fizičke kulture 

Siniša Karačić, svima poznat kao Siki, bio je rođeni Pakračanin i veliki zaljubljenik u sport. Njegove najveće sportske ljubavi uvijek su bile kuglanje i rukomet.

Već kao vrlo mlad, postao je juniorski kuglački prvak tadašnje Općine Pakrac i Regije Bjelovar, a ekipno sa KK „Papuk“ treći u Hrvatskoj.

Njegov neosporni rukometni talent doveo ga je do ponajboljeg lijevog krila na ovim prostorima. Igrao je za tadašnje rukometne klubove „Jedinstvo, „Daruvar“ i „Pakrac“. Zbog odlične igre, pozvan je u reprezentaciju Regije Bjelovar, sa kojom je zaigrao protiv tadašnjeg europskog prvaka „Metaloplastike“.

Zahvaljujući Sikijevoj inicijativi i radu, 1999. godine osnovan je Rukometni klub „Pakrac“ i rukomet je opet dobio zasluženo mjesto u pakračkom sportu. Njegov rad nagrađen je dvjema nagradama za najboljeg sportskog djelatnika u Pakracu.

Odlaskom u rukometnu mirovinu, nastavio se aktivno baviti kuglanjem u KK „Papuk“, ali i prenositi svoje neosporno znanje mladim rukometašima i rukometašicama RK „LiPa“ i ŽRK „Lipik“. Kao dragovoljac sudjelovao je u obrani našeg grada, te bio ranjen četiri puta. To ga nije usporilo njegov neumorni sportski duh, već mu dalo poticaj da nastavi još bolje. Pakrac je preranim odlaskom Sikija ostao bez velikog sportaša i sportskog djelatnika, koji je ostavio neizbrisiv trag u promociji pakračkog sporta i svog grada.

Predlagatelj je Rukometni klub „LiPa“ i Sportska zajednica Grada Pakraca. Nagradu su uime preminulog Sikija primili su supruga Mihaela i sin Ivano.

Karačić nagrada Medium

Javna priznanja Grada Pakraca, kao zahvala za iskazan doprinos, uz manje izmjene datiraju od 1995. godine. U tih 27 godine 11 osoba je proglašeno za počasne građane (kronološki): Veljko Barbieri, Marko Ajhner, prof. dr. Ivica Kostović, mr. Marko Širac, Jadranka Kosor, prof. dr. Andrija Hebrang, dr. Ivan Šreter, generali Mladen Markač, Ante Gotovina,  Đuro Dečak i Tomo Medved.

Pečat Grada Pakraca za različita područja je dobilo, uključujući i ovogodišnja, 116, a Javno priznanje Grb Grada Pakraca 132 osobe ili institucije s područja Pakraca, ostatka Hrvatske i inozemstva.