Domagoj Ajman

Jučer održana skupština Sportske zajednice Pakrac nije riješila niti jedan problem niti donijela drugih spoznaja osim da se njeni članovi u svibnju moraju sastati ponovo, ali s drugačijim dnevnim redom i boljom pripremom same skupštine. Problemi su počeli odmah na početku kada je tajnik Domagoj Ajman informirao okupljene da se na skupštini nije pojavio iz nepoznatih razloga pozvani predsjednik Sportske zajednice Sadmir Delihodžić. Iz ping-pong rasprave se moglo zaključiti da suradnja na relaciji predsjednik- tajnik već nekoliko mjeseci ne postoji, kao i neformalne informacije da je Delihodžić podnio ostavku o čemu nije bilo nikakvih pisanih tragova. Mada su neki zagovarali izbor novog predsjednika odmah, iskusniji sportski djelatnici poput Zorana Petrovića, Josipa Šebića i Željka Babojelića su nakon iščitavanja statuta predložili, s obzirom da je svibanj rok za redovne izbore u Zajednici, da  se ovom skupštinom otvori kandidacijski postupak predviđen statutom za dužnosti u Sportskoj zajednici u narednom četverogodišnjem mandatu te se izbori obave na redovnoj izbornoj skupštini u svibnju što je i prihvaćeno.    

No u svibnju, sudeći po zaključcima s ove skupštine, neće biti samo redovna izborna skupština nego će imati i radni dio jer su najvažnije odluke prihvaćene kao „uvjetne“. Naravno, riječ je o raspodjeli novca koje gradski proračun kroz Sportsku zajednicu distribuira klubovima što je uvijek tema koja najviše zaokuplja sportske djelatnike.

skupština SZ

Lanjskih 720.000 kuna koje je Sportska zajednia iz gradskog proračuna distribuirala na račune svojih 18 članova ove godine je povećana za 30.000 kuna, a u prijedlogu distribucije tajnik je primijenio lanjsku formulu što se nije pokazalo održivim jer neki klubovi su smanjili aktivnost, čak i napustili natjecanja, a neki povećali. Stoga je nakon rasprave u kojoj je sudjelovao veći broj predstavnika klubova zaključeno da se ovakav prijedlog prihvati radi toga da se novac može distribuirati, a da tajnik za svibanjsku skupštinu uvaži sve primjedbe izrečene u raspravi i napravi rebalans takvog proračuna.

Iz  financijskog izvješća za prošlu godinu je vidljivo da je Sportska zajednica raspolagala s 1,55 milijuna kuna od čega se 720.000 kuna odnosi na transfere iz gradskog proračuna prema klubovima (ostvareno sa 702.000), oko 780 tisuća je prihod koji Sportska zajednica ostvaruje kroz aktivnosti od čega se najviše odnosi na iznajmljivanje prostora sportske dvorane, kuglane, tenis igrališta i e-bicikala, pri čemu je prisutno i  65.000 kuna donosa iz 2020. godine. Potrošeno je 1,47 milijun kuna, osim 702.000 distribucije klubovima, 572.000 kuna za plaće njihovih šest zaposlenika, dok se najveći dio ostalih troškova odnosi na održavanje spomenutih sportskih objekata. Iz rasprave o financijskim dokumentima razvidno je da se i Sportska zajednica i klubovi unazad tri mjeseca najviše bore s enormnim rastom energetskih troškova pa je nagoviještena mogućnost i potrebe podizanja cijene najma sportskih objekata.

Jedina odluka ove skupštine koju nitko nije osporavao je prihvaćanje pristupanja Sportskoj zajednici Bridž kluba „Pakrac“ koji je time postao njen 19. član.   

Nezadovoljna gradonačelnica

Mada je predviđeno da gradonačelnica Anamarija Blažević u radu skupštine sudjeluje kao gost, s obzirom na njen tijek, morala se uključivati više puta u radnom dijelu. Vidno nezadovoljna onim što je čula zaprijetila je da će novac klubovima, ako se stanje ne popravi, iz proračuna distribuirati izravno bez stručnog posredovanja Sportske zajednice. Obznanila je da već mjesecima priprema drugačiji način upravljanja gradskim sportskim objektima. Argumentirala je to činjenicom da je grad posljednjih godina uložio velike novce u unapređenje sportskih objekata  i to zahtjeva adekvatniju organizaciju njihovim upravljanjem nego što je sadašnji model po kojem upravlja udruga. O tim promjenama će odluke donijeti gradski vijećnici na jesenskom zasjedanju.

SADMIR DELIHODŽIĆ: "Priprema skupštine nije bila dobra"

"Priprema ove skupštine, kako u njenom radnom dijelu tako i u svečanom (dodjela priznanja sportaša grada) od strane tajnika nije bila dobra. Ja sam iz nje bio u potpunosti isključen, kao i posljednjih mjeseci iz drugih aktivnosti Sportske zajednice. Sve je rađeno zadnjih dana te su i pozivi i materijali članovima skupštine odaslani doslovno svega dan prije njenog održavanja. U takvom načinu rada nisam htio sudjelovati i zato nisam došao na skupštinu", rekao nam je nakon skupštine Sadmir Delihodžić Skejo, njen predsjednik.

skejo 2