trg pas Medium

Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i  načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama usvojili su gradski vijećnici na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac. Ona bi trebala doprinijeti kvalitetnijem životu kućnih ljubimaca, ali i više reda na gradskim ulicama.   

Kako smo doznali od Andrijane Grčević, više stručne suradnice za poljoprivredu u gradskoj upravi, izmjene u odnosu na staru odluku iz 2011. godine nisu velike i uglavnom se odnose na postupanje s divljim životinjama pronađenim izvan njihovog prirodnog stanovišta. Kad su u pitanju kućni ljubimci nova je odredba da se pas ne smije držati stalno vezanog ili zatvorenog u boks već mu vlasnik treba omogućiti povremene šetnje.

No vrijedno je podsjetiti vlasnike na njihove obveze prema kućnim ljubimcima koje posjeduju jer praksa pokazuje da svi ne brinu o svojim ljubimcima na način kako je to predvidio zakonodavac, odnosno odluke jedinica lokalne samouprave. Do takvih zaključaka smo došli iz više izvora i nepravilnosti se odnose uglavnom na kvalitetu brige za njih s jedne strane, odnosno vlasnikove obveze kada je njihov ljubimac izvan njihovih privatnih posjeda.  

Broj pasa lutalica u opadanju

Pred dvadeset i više godina ulicama Pakraca i okolnih naselja stalno su lutali ničiji psi, nerijetko i u čoporima što je izazivalo strah prolaznika. Jedna od posljedica toga je bila učestala prisutnost u dnevnim policijskim biltenima informacija o napadu pasa, poznatog ili nepoznatog vlasnika, na nekog od prolaznika. No 2012. godine Veterinarska stanica Pakrac otvara na Bučju sklonište za pse i preuzima, uz naknadu, brigu o psima lutalicama. Od tada ih je znatno manje na pakračkim ulicama, a u policijskom biltenu informacije o napadu pasa, uglavnom poznatog vlasnika, na prolaznika su se prorijedile na nekoliko godišnje. Da je tako potvrđuje i podatak da Grad unazad nekoliko godina pakračkim veterinarima plaća zbrinjavanje i skrb za pse nepoznatih vlasnika u 25 do 30 slučajeva godišnje na što se troši između 120.000 i 170.000 proračunskih kuna. Taj problem je sada znatno manji.   

psi u azilu Medium

Problem šetači pasa 

No problem su vlasnici u šetnji sa svojim psima. Neki to po gradskim ulicama rade bez povodca što je dozvoljeno samo izvan naselja. Drugi problem u šetnji psećih ljubimaca, na koji su nas upozorili i vlasnici ugostiteljskih objekata, na šetnici je nesakupljanje psećih izmeta od strane vlasnika. Od lanjskog otvaranja šetnice na svakom njenom ulazu postoje specijalni kontejneri namijenjeni odlaganju psećeg izmeta. Neki od vlasnika ih koriste, ali neki i ne. Potvrdio nam je to i Tin Božina, voditelj komunalnog pogona, koji je zadužen za čišćenje gradskih ulica. I dalje na šetnici pronalaze pseći izmet, ali i u kontejnerima za to i drugi otpad, iako se nedaleko njih nalaze klasične košare za smeće. Inače u dijelu ove Odluke, kako u novoj verziji tako i u prethodnoj, za onečišćenje javne površine vlasniku je predviđena kazna od tisuću kuna. No kako nam je rekao Tomislav Luksetić, pakrački komunalni redar koji je uz veterinarskog inspektora nadležan za kontrolu primjene ove odluke, ovu kaznu je jako teško naplatiti jer bi u vidu fotografije ili video zapisa prijavitelj morao dokazati počinjenje ovog prekršaja. Osim kazni od tisuća kuna koje se odnose na teže oblike kršenja odredbi ovih odluka, uglavnom na dobrobiti ljubimaca, predviđene su još i kazne od 500 i 300 kuna za lakše prekršaje i radi njihovog utvrđivanja komunalni redar i veterinarski inspektor su ovlašteni ući u privatne prostore gdje se drže ljubimci, pregledati sve adekvatne isprave, uzimati izjave vlasnika i drugih osoba. T. Luksetić nam je rekao da godišnje ima između sedam i 10 prijava od građana koji na taj način komunalnom redaru i veterinarskom inspektoru, ovisno o nadležnosti, ukazuju na postupanje prema kućnim ljubimcima suprotno zakonskim odredbama nakon čega oni odlaze na teren tražeći od vlasnika da ih uklone.

pseči izmet Medium

Problem je u šetnji i nepridržavanja postavljenih tabli pokraj dječjih igrališta kojima se ukazuje da na tim javnim površinama nije dozvoljen ulazak pasa. Radi toga pored pakračkog vatrogasnog doma je pred nekoliko godina izgrađen takozvani vau-park. No on se jako rijetko koristi.

Najvažnije odredbe 

Podsjećamo na neke najvažnije odredbe Odluke, osim na ove nove o zabrani stalnog držanja na lancu ili boksu:

  • Posjednik ne smije vezati psa na lanac koji je kraći od tri metra ili od trostruke dužine psa, mjereno od vrška repa do vrha njuške.
  • Dužan je brinuti o njegovu zdravlju, prehrani, smještaju i higijeni, kao i o potomstvu i prema njemu postupati sukladno propisima o veterinarstvu i zaštiti životinja,
  • onemogućiti bijeg kućnog ljubimca.
  • U okućnici obiteljske kuće, vrtu ili sličnom zemljištu psa je dozvoljeno držati slobodnog samo u ograđenom dvorištu ili drugom ograđenom prostoru, tako da ga pas ne može napustiti, a ukoliko je pas utvrđen kao opasan, ulazna vrata u prostor u kojem se nalazi takav pas moraju biti zaključana.
  • Nadležni inspektor ili druga ovlaštena osoba može privremeno oduzeti psa posjedniku koji se nalazi u stanju na temelju kojega se može zaključiti da životinja trpi bol, patnju ili veliki strah, da je ozlijeđena ili da bi nastavak njezinog života u istim uvjetima bio povezan s neotklonjivom boli.
  • Psa je dopušteno dovoditi i puštati bez povodca samo uz nadzor i odgovornost posjednika i to isključivo izvan granica naselja počevši od zadnjeg objekta u određenom naselju prema nenaseljenom dijelu naselja.

Na kraju Odluke nalaze se i najmanje dimenzije  boksova, odnosno kućica za pse. Za pse težine do 24 kilograma minimalna površina boksa je 6 četvornih metara, a kućica 100x60x50 cm pri čemu se te dimenzije povećavaju sa svaka dodatna 3 kilograma, kao i dodatnim brojem pasa. Kada bi ljubimci znali čitati sigurno bi nemali broj njih imao što prigovoriti svojim vlasnicima pri čemu treba uvijek imati na umu da za njihovo ponašanje nisu krivi oni, nego vlasnici.

Odluka će u cijelosti uskoro biti objavljena u Službenom glasniku na stranicama Grada. 

psi table Medium