IMG 9944

U prostorije Gradskog Crvenog križa sinoć je Pakrac pristigla organizirana skupina od dvadeset izbjeglica iz ratom pogođenih područja Ukrajine, najviše s prostora Donjetske oblasti, Mariupolja i Černihiva. Riječ je o više različitih ukrajinskih obitelji, a na odredištu su ih dočekali Marijan Širac, načelnik Gradskog stožera civilne zaštite, Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica, Danijela Kiš, ravnateljica GD CK Pakrac te Slavko Marinac, voditelj Službe civilne zaštite Požega.

IMG 9934

„U pakračkom privatnom smještaju već boravi desetak ranije pristiglih ukrajinskih izbjeglica, a ovo je prva organizirana grupa koja će za početak biti smještena u gradskom prihvatnom centru unutar Crvenog križa. Za ovu priliku prenamijenili smo pet bivših učionica u boravišni prostor s ukupno 27 ležaja. Unesrećenim ljudima osigurana su tri obroka i osnovne higijenske potrepštine, a težnja je da ih se u što skorije vrijeme premjesti u prazne kuće ili stanove unutar grada, ponuđene u ovu svrhu od strane naših sugrađana“, rekao je Širac.

IMG 9951

U kratkom obraćanju od strane Širca i Marinca, uz asistiranje lipičke Ukrajinke Irine Matijević, pristiglim Ukrajincima je kratko predstavljena privremena boravišna lokacija, a poželjevši im dobrodošlicu u ovim nesretnim okolnostima gradonačelnica Blažević je podsjetila na sličnu sudbinu naših sugrađana 1991. godine i dodala kako se Pakračani lako mogu poistovjetiti s njihovim nevoljama te da će zasigurno biti dobri domaćini.

IMG 9956

IMG 9954