lipanj Medium

Sutra 14. travnja (četvrtak) od 9 do 11 sati u pakračkoj sportskoj dvorani HZZJ i Dom zdravlja naše županije imat će ponovo otvoren punkt za cijepljenje protiv koronavirusa, jedini planirani u ovom mjesecu za područje Pakraca i Lipika, a kako je rekao Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, vjerojatno i posljednji uopće, bar u ovom ciklusu (valu). Razlog je slab interes stanovništva za cijepljenje pa se unazad skoro dva mjeseca na takvim punktovima pojavljuje tek 30-tak osoba, uglavnom za treću dozu. Jednako je tako slab interes, kaže Matijević, i u ambulantama obiteljske medicine, odnosno ambulanti HZJZ-a gdje će zainteresirani za cijepljenje moći to obavljati i dalje.

Razlog slabog interesa je u činjenici da su se zainteresirani uglavnom cijepili mada nedovoljno; u Pakracu prvom dozom 69 i drugom 61 posto ukupnog stanovništva, odnosno na županiji prosječno skoro desetak posto manje (stanje od 4. travnja). Drugi razlog su značajna poboljšanja statističke slike epidemije koja su prisutna od početka mjeseca što je prošlog tjedna utjecalo i značajno popuštanje epidemioloških mjera uključujući i administrativni značaj covid potvrde.

Statistička slika puno bolja

Tako je jučer na županiji bilo aktivno 39 slučaja zaraze koronavirusom pri čemu su dvije osobe bile hospitalizirane, nitko u Pakracu. Broj novozaraženih na dnevnoj razini cijeloga mjeseca je jednoznamenkast, ali je opao i broj testiranih. U 11 dana travnja testirano je 629 osoba pri čemu je pozitivnih bilo točno stotinu ili prosječno 15,9 posto što je nešto manje nego početkom travnja kada je taj prosjek bio skoro 20 posto. 

Ovako mali broj zaraženih i hospitalizoiranih na županiji nismo imali od početka lanjskog rujna. Primjerice lanjskog 2. rujna je bilo 38 zaraženih i troje hospitaliziranih. Usporedbe radi koji je to napredak ističemo najgori dan 28. siječnja kada je bilo 1899 aktivno zaraženih i 23-oje hospitaliziranih pri čemu je više od polovine testiranih toga dana bilo pozitivno. Nakon dugog razdoblja statistika zaraženih u travnju je bolja od lanjske jer je lani 30. travnja na županiji  bilo aktivno 458 slučajeva, pri čemu je bilo 24 hospitalizirana. Tada smo imali oko 15.000 osoba procijepljenih prvom dozom, a sada više od 38.000.