ukrajinci glavna

Kako bi ukrajinskim obiteljima, novim privremenim stanovnicima Pakraca, barem malo uljepšali i čestitali Uskrs koji slave po julijanskom kalendaru ove nedjelje, danas su požeško-slavonska županica Antonija Jozić, uz zamjenika Ferdinanda Trohu, pakračku gradonačelnicu Anamariju Blažević, Marijana Širca, načelnika lokalnog stožera CZ te Slavka Marinca, voditelja Službe civilne zaštite Požega, prigodno darivali djecu i majke smještene u prihvatnom centru na prvom katu stare bivše osnovne škole.

Županica Jozić čestitala im je predstojeći Uskrs uz riječi ohrabrenja jer su njihovi bližnji, osobito muževi i braća ostali na ratištu u Ukrajini, a oni ga slave izvan domovine. Podsjetila ih je kako Pakračani najbolje znaju što prolaze budući da su isto prolazili prije 30 godina te ponudila pomoć od svih institucija, ne samo gradskih, već i županijskih.

ukrajinci 2

Gradonačelnica Blažević istaknula je kako od početka rade sve što je u njihovoj moći da olakšaju boravak svim raseljenim osobama iz Ukrajine vezano za zdravstvenu zaštitu, vrtiće i škole te dodala kako poslije proljetnih praznika četvero mladih kreće u Srednju školu Pakrac, troje djece u pakračku osnovnu školu dok je jedno dijete krenulo i u matični vrtić dok sve odrasle osobe aktivno traže zaposlenje od čega je jedan već počeo raditi.

ukrajinci 4

Pakračani su već nebrojeno puta od dolaska ukrajinskih obitelji u Pakrac pokazali suosjećanje trudeći se animirati ih i vrijeme im učiniti što sadržajnijim. Samo danas prijepodne posjetili su ih i mališani s odgajateljicama iz matičnog vrtića poklonivši djeci koja kreću u školu torbe sa školskim potrepštinama, a čija su sredstva prikupljala na sajmovima  i raznim drugim događanjima, a redovito ih obilaze različite udruge i pojedinci donoseći, ne samo potrepštine, već i riječi utjehe i ruku podrške.

Kako nam je rekao Slavko Marinac, voditelj Službe civilne zaštite Požega, trenutno u Požeško-slavonskoj županiji boravi 223 izbjegle osobe iz Ukrajine.

ukrajinci 3