sportski centar iz zraka

Urbanističko-arhitektonsko rješenje sportsko-rekreacijskog centra „Pakrac“ predstavila je jučer u sportskoj dvorani bjelovarska tvrtka M plan koja je taj posao dobila na javnom natječaju.

Urbanističko-arhitektonsko rješenje je skup digitalnih planskih dokumenata, simulacije foto i video materijala budućeg izgleda prostora na jugu grada omeđenog s četiri prometnice: Ulice Alojzije Janković na istoku (prema Gavrinici), Ulice hrvatske policije iz Domovinskog rata (prema Sparu) na sjeveru, Vukovarske ulice na Jugu i Bolničke na zapadu. Pored postojećih objekata: tri nogometna igrališta, kuglane, dva teniska igralište (jedno pod balonom) te postojećih sprava za vježbanje na otvorenom i biciklizam, bjelovarski urbanisti su u njega smjestili objekt zatvorenog bazena s dva otvorena (ugao Vukovarske i Bolničke), novu šesterostaznu kuglanu (ugao Bolničke i Ulice hrvatske policije), dodatni zemljani teniski teren i dva betonska, igralište za košarku, odbojku, pedel, nogomet u kavezu, više pomoćnih prostorija, mini golf, dječje igralište, a između tih sadržaja trim stazu, brojne šetnice i zelene površine s tim da bi sadašnja kuglana postala objekt za streličarstvo. Na obodu prostora koji je izrazito pješačkog karaktera planirana su četiri parkirališta.  

javna rasprava sc Medium

Govoreći malobrojnim okupljenim sportskim djelatnicima i zaposlenicima gradske uprave gradonačelnica Anamarija Blažević je pojasnila da postojanje ovog planskog dokumenta ne znači da će izgradnja početi odmah. On je zakonska obveza, ali i pretpostavka za bilo kakvu daljnju plansku izgradnju kojoj mora prethoditi izvedbena projektna dokumentacija i građevinska dozvola za svaki objekt posebno. Ipak prva od prepreka u realizaciji ovog projekta su još uvijek neriješeni imovinsko-pravni odnosi na pojedinim dijelovima ove ogromne parcele, ali naročito njihova skupoća gradnje.

Kako je istaknula, cilj ove rasprave je i prikupiti mišljenja i želja sportskih djelatnika koji najbolje znaju potrebe svojih klubova te je stoga poprilično zamjerila što raspravi nisu nazočili predstavnici NK Hajduka koji su već sada najveći korisnici ove površine.

Mario Lopar, predsjednik pakračkog rukometnog kluba, predložio je da predviđeno košarkaško igralište planski poveća upotrebnu dimenziju i pretvori u polivalentno igralište na kojem će se moći igrati i rukomet i mali nogomet, što je prihvaćeno. Inicijativa Zorana Petrovića, predsjednika streličarskog kluba, da se iznađe i prostor za treniranje i natjecanje  streličarstva na otvorenom nije prihvaćena jer, kako je obrazloženo, priroda tog sporta ne dozvoljava u blizini šetalište i trim stazu pa će se prostor za njega tražiti negdje  na sigurnijem mjestu, primjerice na Kalvariji. Ostali su, uz manje primjedbe poput toga da zbog prirode održavanja i korištenja sportskih terena treba predvidjeti puno skladišnog i sanitarnog prostora, govorili izuzetno pohvalno o projektu.  

Građani će uskoro projekt ovog ambicioznog urbanističkog rješenja s pratećim video i foto materijalom moći vidjeti na internetskoj stranici grada. Cijena njegove izrade koštala je gradski proračun 187.000 kuna.      

urbanoizam sportski centar Medium