naslovna Medium

Na današnji dan, 18. svibnja 1992. godine u prognanstvu u  Kutini iz tiska je izašao prvi broj „Pakračkog lista“. Bio je to rezultat rada malobrojnog tima smještenog u tadašnje organe uprave općine Pakrac pri Povjereništvu Vlade RH za Općinu Pakrac koje je bilo nadležno za civilne poslove na području sadašnjih jedinica lokalne samouprave Grad Pakrac i Grad Lipik. Bez vlastitog ureda Darko Baronica kao urednik, Duško Kliček kao novinar i Davor Grbac kao fotoreporter, okupljeni u veljači, osim na pripremi ponovnog pokretanja lokalnih novina, tri prethodna mjeseca radili su kao informativna služba Povjereništva opslužujući lokalne i nacionalne medije o događanjima, foto i video materijalima, osim informacijama iz Povjereništva, i o događajima na pakračko-lipičkoj bojišnici.

tiskanje prvog broja Medium

Duško Kliček i Darko Baronica prilikom tiskanja prvog broja u Kutini

Mlađe čitatelje je vrijedno  upoznati s činjenicom da u to vrijeme nije bilo mobilne telefonije, računala, digitalne opreme, interneta i portala. Neka sasvim druga vremena. U Pakracu i Lipiku nije bilo civilnog života nego je stanovništvo živjelo u prognanstvu širom Hrvatske, najviše u okolini Kutine i Zagreba, ali i u izbjeglištvu najviše u Njemačkoj i Italiji, pa je tiskana novina bila jedini medij, prikladan zbog činjenice da se mogao ponijeti ili poslati poštom u te udaljene privremene životne sredine. Zbog toga, vrlo brzo se pokazalo da je tiskanih 2200 primjeraka bilo premalo pa je već idući broj naklada povećana na, iz današnjeg ugla, nevjerojatnih 2500 primjeraka. Bio je to ujedno i prvi lokalni proizvod i pojava koja je imala širu upotrebnu vrijednost od puke potrebe za preživljavanjem i prva naznaka skorog povratka civilnog života u razrušena i opustošena naselja i fizičkog povrataka u njih s kakvim takvim gradskim, civilizacijskim obilježjima s kraja 20 stoljeća.

Naravno da 30 godina poslije List nije isti i nema niti približno isti značaj koji je imao u svibnju i narednih mjeseci 1992. godine. Kroz tih 30 godina, uz pomoć zajednice i čitatelja, uvijek brojčano malo uredništvo je uspjelo zadržati kontinuitet izlaženja ovih lokalnih novina što u tim turbulentnim ratnim, privatizacijskim vremenima i brojnim drugim društvenim promjenama koje nisu mimoišle niti organizacijsko ustrojstvo Lista, pri čemu takav dugovječni opstanak lokalnih novina nije uspjelo niti u mnogim puno većim sredinama.

Gradski štih

Kroz tih 30 godina, kao svaki živi organizam List se mijenjao, prilagođavao novim okolnostima i potrebama. Mijenjali su se i dopunjavali su/vlasnici od početne Općine Pakrac (do 1993.), preko jedinica lokalne i regionalne samouprave gradova Pakraca i Lipika te Požeško-slavonske županije (do 2014.) da bi od tada ostao samo Grad Pakrac čije su lokalne vlasti imale razumijevanje i volje da sačuvaju ovu prepoznatljivost gradskog obilježja i njegov značaj u naznaci povratku civilnog i kulturnog života iz svibnja 1992. godine. Naravno da svih tih godina nije zanemaren niti njegov osnovni razlog postojanja - informiranost lokalnog stanovništva o događajima, pojavama i ljudima koje nisu zabilježene niti u jednom drugom mediju. Nastojeći uvijek zadržati isključivo lokalni karakter.

impressum pl 1

Impressum prvog broja

Primjerice, Pakrački list nikada nije objavio tko je izabran za Predsjednika RH, ali je svaki put objavio koliko je koji kandidat dobio glasova i na najmanjem lokalnom biračkom mjestu. Pakrački list nikada nije objavio niti jednog osvajača hrvatskih medalja na olimpijskim igrama, ali je zapisao svaki rezultat lokalnih sportskih klubova u 1. i 2. županijskoj i ostalim ligama za koje brojni drugi mediji nisu ti čuli. Radili smo povremeno intervjue i s Predsjednikom RH, brojnim ministrima, veleposlanicima i drugim dužnosnicima uvijek tražeći odgovore na lokalna pitanja, ali smo znatno češće razgovarali s našim Pakračanima; učiteljima, liječnicima, gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, predsjednicima mjesnih odbora, sportskim, kulturnim i društvenim djelatnicima. Od prvih brojeva, tiskanih u olovu isključivo u crno-bijeloj tehnologiji do današnjih color izdanja tiskanih suvremenim digitalnim ofsetom naročito smo pažnju posvećivali malim ljudima koji su godinama svojim radom kao dimnjačari, prodavači, učitelji, zanatlije, susjedi… doprinosili pakračkoj svakodnevici zabilježivši u rubrici na duplerici „Ljudi i život“ nikada ispričane životne priče više od 500 obitelji, što je brzo postala najdraža rubrika naših čitatelja, ali naša prepoznatljivost u novinarskim krugovima širom Hrvatske na kojoj su nam mnoge kolege zavidjele.    

Impressum 022

Impressum 600. broja

Na taj način smo zapisali povijest unazad 30 godina koju danas pronalazimo u različitim prigodno tiskanim monografijama o sportskim, kulturnim, vatrogasnim, braniteljskim gospodarskim i drugim društvima. Što u razdoblju od 1992. godine do danas nije zapisano u Pakračkom listu na ovim prostorima se nije niti dogodilo. Uz spomenuti početni trojac, za taj uspjeh svakako treba zabilježiti i 10-godišnji novinarski rad Marija Baraća te dugogodišnju uspješnu suradnju s vrlo čitanim kolumnistom, pokojnim Slavkom Krejčijem. Kao i nove, današnje snage, Dinka Kličeka i Ivu Širac. Hvala svima koji su pomogli da doživimo ovaj jubilarni rođendan, kako gradskim ocima (i majki) koji su nas čuvali od gašenja, tako i suradnicima, osim već spomenutih novinara i Saši Lekoviću, pokojnom Toniju Hnojčiku, Goranu Gazdeku, Slavici Bakić, Borisu Paveliću... Svi oni su prije nego što su postali izuzetno cijenjeni novinari bili naši česti suradnici.

IMG 20220518 092634

Portal i 600. broj Lista

Koliko su to dozvoljavale uvijek ograničene financijske prilike nastojali smo pratiti trendove u medijima. Rezultat toga je i bio da je 2014. godine od istog uredništva pokrenut istoimeni dnevni informativni portal koji od onda predstavlja naše dnevno izdanje u digitalnom obliku za čega su prvenstveno zadužene i zaslužne nove spomenute snage Širac-Kliček.           

Kao rezultat svog tog 30-godišnjeg rada ovog posljednjeg svibanjskog petka iz tiska će izaći, obilježen još jednim našim jubilejom, okrugli 600. broj, rijetkost među hrvatskim lokalnim novinama.

Unatoč svemu rođendanske proslave niti najavljenih čestitara, nema. Rođendan protječe uobičajeno radno. Skromni, kakvi smo uvijek bili, od vas naših čitatelja nastojimo biti zapaženi samo po jednom – našim novinarskim tekstovima. A 30 godina postojanja i 600 tiskanih brojeva je ipak bila prigoda kojoj nismo mogli odoljeti da jednim tekstom podsjetimo da smo sve to vrijeme svakodnevno među vama.

9 Pakrački list 18.5