IMG 0729

„Ovo je knjiga o životu stotina mađarskih obitelji i tisuće Mađara pojedinaca koji su još u 19. stoljeću potražili u pakračkom kraju bolji i lakši život, i u njemu ostavili značajan trag u gospodarstvu, kulturi, sportu i u drugim sferama života“, riječi su autora Duška Kličeka na promociji njegove 22. po redu knjige „Mađari u pakračkom kraju“, čija je svečana promocija održana 21. svibnja u prostoru kurije Janković.

Svečanosti su nazočili brojni uzvanici, pripadnici nacionalnih manjina, kao i uvijek dragi gosti iz mađarskog Čeprega. Obraćajući se ispred Društva Mađara Pakrac, o knjizi je govorio Matija Kulhavi istaknuvši pritom važnost ovog najnovijeg Kličekovog zapisa o 260 godina dugom životu Mađara u našem kraju.

„Iako nas je sada prema popisu stanovništva vrlo malo, ipak u pakračkom kraju žive u velikom broju obitelji potomci Mađara, čiji su preci došli iz Mađarske. Većina njih čuva poneki dokument, fotografiju, dio namještaja ili neku uspomenu i zato je ova knjiga jedan veliki i dragocjen spomenar na našu prošlost“, istaknuo je.

IMG 0707

O formi i sadržaju knjige nešto više je kazao sam autor: „Tvrdoukoričena knjiga „Mađari u pakračkom kraju“ je tiskana na 164 stranice, pisana je dvojezično, ima oko 500 fotografija i sastoji se od tri osnovna dijela: glavnog u kojem se govori o doseljenju i životu Mađara, u drugom su dijelu obiteljske priče, a u trećem su navedena sudjelovanja Mađara u političkom, kulturnom, sportskom i društvenom životu pakračkog kraja. U završnom dijelu knjige su izvodi iz popisi Mađara, popis današnjih članova, te popis literature i izvori fotografija. Naveden je i niz zanimljivosti iz života Mađara u ovom kraju, njihove prilagodbe i teškoće, ali i upornost da ovdje ostanu.“

naslovnica

IMG 0722

 „Čestitam predsjedniku DMP Josipu Fa na inicijativi oko knjige, kao i autoru na odličnoj realizaciji iste. Držim ovo djelo vrlo važnim jer govori o tome koliko dugo su Mađari prisutni u ovim krajevima te koliko je značajan njihov doprinos razvoju istog. Ovim vrijednim zapisom pomoći ćemo budućim generacijama da lakše očuvaju jezik i našu kulturu u Hrvatskoj“, istaknuo je uvaženi gost Oliver Matijević, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.  

IMG 0725

Kako je izvijestio Josip Fa, predsjednik Društva Mađara Pakrac, knjiga je tiskana u 250 primjeraka, predviđena količina podijeljena je gostima, a kupiti se može za 120 kuna preko Društva Mađara Pakrac. O knjizi je kratko govorila recenzentica Jelena Hihlik, a u ime Grada Pakraca pohvale su stigle od gradske vijećnice Katarine Lahovsky Kobetić.

IMG 0732

U kulturno-umjetničkom i izložbenom djelu programa na pakračkoj šetnici nastupili su: Mađari Virovitica, Zajednica Mađara Dežanovac, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač, Češka Beseda Doljani, Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre“ te Zajednica Mađara Daruvar i Zajednica Talijana Liberta.

IMG 0740