IMG 1048

Ljetna subota na tridesetak Celzijusa, izložba najnovije HI-FI tehnologije, odlično piće, još bolja klopa te cjelodnevni prigodni sadržaj lokalno brendiran kao „Dobro dvorište“, glavne su karakteristike programski najbogatijeg dana 10. Multipaka koji se od 31. svibnja od 4. lipnja održavao u Pakracu.
Kako je u petak prilikom svečanog otvorenja poželio Božidar Savi, pokretač Multipaka i prvi među jednakim članovima uskog organizacijskog tima, dvorište Kurije ove je subote privuklo popriličan broj posjetitelja. Dakako, kao i svih godina do sada domaći su bili u manjini, a većinu puka na subotnjem Dvorištu činili su izlagači i gosti s raznih europskih adresa. Oni su vrijednom opremom napunili brojne i sjajno uređene glazbene slušaonice u prostorima Muzeja grada Pakraca, Osnovne glazbene škole Pakrac, Gradske vijećnice, Turističke zajednice Grada Pakraca te u prostoru RobertoShopa.

IMG 1034

Oni gosti kojima vrhunska reprodukcija zvuka nije bila glavni motiv praćenja Multipaka, mogli su u dvorištu Kurije posjetiti Ulični atelje, gdje je dovršeno oslikavanje višemetarskog murala pretežno slavonske tematike, u izvedbi učenika soboslikarskog usmjerenja SŠ Pakrac i pod stručnim okom voditeljice Zorane Unković.
Istovremeno se, nekoliko metara dalje, nudila i mobilna turistička ponuda. Ako ste bili raspoloženi za šetnju, Vistema TZ vam je omogućila zamjenu ljetne žege za Multi-šetnju uz vodiča, izvjesnog Stevu N., koji vas je proveo kroz debeli hlad Kalvarije sve do cilja na izvoru Markovac. Oni pak skloniji vožnji mogli su iznajmiti gradski e-bike i uz pomoć struje odgatati Tour de Pakrac, kako su ga organizatori sami nazvali. Klasični, organizirani izlet, s posjetom lipičkoj Ergeli i Omanovcu, tijekom dana je nudila prijevoznička tvrtka Rent-a-Dino, što su mnogi sa zadovoljstvom i iskoristili. U popodnevnim satima program je upotpunila glazbena wellness radionica Ivane Marin.

IMG 1038

U skladu s vrhunskim zvukom koji je prožeo cijeli ovaj tjedan, ruku pod ruku išla je i u 12 sati upriličena promocija knjige Milana Rupića „O dobrom zvuku“. Riječ je o knjizi kojoj stručnjaci laskaju da je temelj HIFI-ja i audio zvuka jer predstavlja, kako sam autor na koricama knjige navodi ‘vodič za razumijevanje i pravilnu upotrebu uređaja za visokovjernu reprodukciju zvuka u stanu’. Ovo je drugo, prošireno izdanje knjige, nastalo povodom 25. godišnjice izlaženja prvog. Treba li nakon toga reći da je najveća gradska slušaonica, ona u gradskoj vijećnici bila dupkom puna…

IMG 1041

Za vrijeme jednosatne promocije knjige, oslobođena su pojedina sjedeća mjesta u hladu centralnog dijela dvorišta što smo iskoristili za ispijanje hladnog politrenog Barčanovog Grofa u društvu domaćeg momka Gogija Krajačića. Uz samo jedno pitanje: Gogi, što tebi kao Pakračaninu znači Multipak?
„Meni je to super događaj. Sav ovaj muving koji se danima događa. Oni koje ne zanimaju slušaonice, a ja sam među njima, mogu popiti pivo, kupiti staru LP ploču, uživati u šetnji, biciklu, lijepom danu. Navečer je koncert Psihomodo Popa što je isto posljedica ovako značajnog događaja. Osim toga, Pakrac je zbog njega na karti Europe, što nije mala stvar. Osobno, kažem, nisam HIFI „manijak“ u pozitivnom smislu, a ni ova vrhunska oprema koju je lijepo pogledati, nije u mojem platežnom razredu. Ja muziku slušam na mobitelu, ali svakako respektiram te ljude, podržavam Multipak i vjeran sam posjetitelj. Pohvale svima koji imaju prste u organizaciji“, kazao nam je uvijek dobro raspoloženi Gordan Krajačić.

IMG 20220604 115823

Gdje ste Pakračani? Multipak nisu samo slušaonice…

„Ja sam fan Multipaka, ali onog popratnog dijela. Naročito me privlače dokumentarci koji su me pridobili svih ovih godina, iako su ove godine prikazana samo dva. Nadalje, ugodno me iznenadila druga novost, a to je da su organizatori tražili volontere za ovogodišnji Multipak i odmah sam se prijavila i vrlo sam sretna zbog toga. Sad sam iz prve ruke uvidjela koliko zapravo posla ima oko Mulitpaka i zato Jeleni, Moniki i Boži skidam kapu. Izložbe i slušaonice posjećujem pa iako ih previše ne razumijem, pozdravljam takve sadržaje koji su na visokoj razini i kao takvi čine kulturološki odmak od onih priprostih kojima nas svakodnevno bombardiraju. Ovo je meni top!“, pohvalila je ovogodišnju priredbu Jadranka Major Antunović, jedna od svega dvije volonterke (druga je Renata Ružička Babić) prijavljene na poziv organizatora.

IMG 1052

Kako je dodala Jelena Hihlik, volontiranja dakako ima više, naročito od strane zaposlenika ustanova uključenih u organizaciju kao i voditelja raznih radionica i slično, međutim neobičan je podatak da su se na ovaj poziv organizatora odazvale svega dvije osobe. Uostalom, sudeći po strukturi jučerašnjih gostiju gdje su uvelike prevladavali ljudi sa strane, sugrađane nam očito nije jednostavno dobiti da dođu jesti, piti i uživati, a kamoli očekivati da dođu besplatno raditi.
Pa iako Pakračana tijekom dana nije bilo previše, uspjeli smo susresti jednog sa zagrebačkom adresom. Mario Dumančić godinama živi u Zagrebu i prodekan je za razvoj fakulteta na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, a u Pakracu je zajedno s još jednim Pakračanom Davorom Opićem uredio retro-slušaonicu s uređajima iz 80-ih i 90-ih godina, sve pod istim nazivnikom „Vintage, počeci, nekad bilo… Nije za okorjele HiFiste!“. Drži, kaže, da Pakrac može biti ponosan na ovakvu multimedijalnu priredbu visokog ranga.

IMG 1063

„Ovo je moj grad i svaka čast Boži na svemu! Posjećujem ovakve priredbe inače i mogu reći da nisu na ovoj razini. Vidi se da je ovdje uložen velik trud i sve pohvale organizacijskom timu. Zaista sam bio sretan kad je prošle godine Božo zasluženo dobio nagradu Gada Pakraca“, rekao nam je Mario.

IMG 1050

Božidar Savi, svojevrsni brend i pokretač pakračkog Multipaka, ovogodišnjim je u globalu zadovoljan.
„S obzirom na pauzu i sve ove boleštine koje smo imali, ovo je fantazija. Imamo muving, ima ljudi,…Ove godine imamo 39 izlagača iz Slovačke, Srbije, Makedonije, BiH, Hrvatske, Slovenije i Engleske i mislim da je Multipak opet zadržao visoku razinu na koju smo navikli goste i izlagače. Šteta što ponovo nije u dovoljnoj mjeri prepoznat i od strane naših sugrađana, i dojma sam da nas više cijene u inozemstvu nego ovdje. Nisam ljut niti razočaran – možda sam samo tužan. Svjestan sam da ovo nije tip zabave „narodnog veselja“ gdje je odaziv uvijek urnebesan, ali držim da nam treba i ova razina multimedijalnih, kulturnih događanja na kojoj nam mnogi zavide i to bi naši sugrađani morali prepoznati. Dogodine će valjda biti bolje“, prokomentirao je Božo.
Subota je zaključena večernjim, odlično posjećenim koncertom Psihomodo Popa na pakračkoj šetnici.

IMG 20220604 212241