banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Plakat Sajam

Sajam „Slavonski banovac“ koji će u Pakracu biti održan 15. listopada, u proteklim godinama se profilirao kao jedan od najvećih sajmova ovog tipa u kontinentalnoj Hrvatskoj, a tako će ponovno biti i ove jeseni.

Sajam i ove godine organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom. Kao i ranijih godina Sajam će biti održan na otvorenom, u Ulici Matice hrvatske i na prostoru oko Tržnice Pakrace te na središnjem gradskom trgu bana Jelačića. Sajam će i ove godine imati međunarodni karakter jer su svoje sudjelovanje najavili gosti iz Slovačke i Bosne i Hercegovine.

U subotu 15. listopada već od 10 sati posjetitelji će moći razgledati, degustirati ili kupovati robu i proizvode koje će predstaviti sudionici Sajma na svojim štandovima. Zainteresirani svoj štand mogu rezervirati putem prijavnice koju mogu preuzeti na: https://tz-pakrac.hr/ a lani se predstavilo 80-ak izlagača iz cijele Hrvatske. Organizotor ističe da je zadovoljan dosadašnjim odazivom i prijavama te ističu da imaju dosta izlagača koji će po prvi puta izlagati na Sajmu. Prijave se zaprimaju do 10. listopada (ponedjeljak) do 12 sati.

Središnji gradski trg bana J. Jelačića će u subotu od jutarnjih sati nuditi razne zabavne i zanimljive sadržaje za djecu i mlade u Dječjem kutku kojeg tradicionalno organizaciji Muzeja grada Pakraca i Gradska knjižnica Pakrac. Mališane očekuje mala knjižnica na otvorenom, igraonica i nekoliko zanimljivih radionica kao i drugi zabavni sadržaji u susjednom luna parku. Od 14 sati će na šetnici biti održana prigodna dječja predstava „Kune i kunice“.

Svečano otvorenje Sajma će od 13 sati biti održano u središnjem šatoru uz kulturno – umjetnički program, a potom od 15 sati započinje tradicionalni 7. po redu Grahfest - natjecanje u kuhanju graha kojeg i ove godine organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika.

Grahfest 2022. plakat

Kotizacija za sudjelovanje na Grahfestu je 100,00 kuna, a prijaviti se možete na broj 098/869-286 (Mirko) i to do 11. listopada. Ocjenjivanje je predviđeno od 18 sati, a proglašenje najboljih u 20 sati. Organizator za ekipe osigurava grah, suho meso, kruh, pregaču, stoli i 20 porcija. Najbolji kuhari graha će biti nagrađen dvodnevnim odmorom za 8 osoba u kući za odmor „Luka“ u naselju Blaževci u Gorskom kotaru, nagrada za 2. mjesto je 5 ulaznica u vodeni park u Krapinskim toplicama te 10-litarski kotlić sa stalkom, a nagrada za 3. mjesto je kotlić.

Uz Grahfest, tradicionalno će biti organizirana i Eno – gastro prezentacija druženja obrtnika i obrtničkih komora iz cijele Hrvatske. Kao i lani, i na ovogodišnjem Sajmu će se s vrlo atraktivnom gastro ponudom predstaviti hrvatski branitelji Pakraca i Lipika te njihovi prijatelji i suborci, hrvatski branitelji iz Kaštela i Metkovića. S autohtonom gastro ponudom tradicionalno će se predstaviti i pripadnici talijanske, mađarske, srpske i češke nacionalne manjine koji žive i djeluju na ovom području.

Posebnost i ovogodišnjeg Sajma „Slavonski banovac“ bit će srednjovjekovni sadržaji i cjelodnevni prikaz života iz toga doba. Članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik će i ove godine „Kod veprove glave“ ponuditi bogatu ponudu autohtonih starinskih gastro delicija. Streličarski klub „Kuna“ od 15 sati organizira srednjevjekovni streličarski turnir, a uz domaće vitezove Slavonskog banovca, prikaz srednjovjekovnog života uprizoriti će i članovi Reda vitezova Ružica grada iz Orahovice, te gosti iz susjedne BiH, Udruga „Vitezovi kraljevskog grada Jajca“. Svi oni će sudjelovati i u središnjoj viteškoj „Bitki za kovnicu novca“ koja će biti održana u 18 sati.

Također posjetitelji će imati prilike uživo vidjeti kako se kuje Slavonskog banovca, novac koji se još sredinom 13. stoljeća kovao upravo u Pakracu.

U večernjim satima, od 21 sat u velikom šatoru će koncert održat grupa „Pravila igre“, a i ovogodišnji dio ponude Sajma će biti Muzej vojne i ratne povijesti koji će za posjetitelje biti otvoren od 10 do 15 sati.

Sve dodatne informacije vezane uz ovogodišnji Sajam Slavonski banovac pratite na našim društvenim mrežama i na stranici www.pakrac.hr te putem medija.

I na naravno, rezervirajte 15.10. za Sajam Slavonski banovac u Pakracu jer... „Nije sve u novcu, ima nešto i u banovcu“.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić