DSC 0035

 „Pamtimo to dobro, u Pakracu su u to vrijeme ostali samo najhrabriji, oni koji su bili spremni dati život jedan za drugoga, što se nažalost u konačnici i dogodilo tog kobnog 6. listopada 1991. godine kada su ginuli borac uz borca, prijatelj uz prijatelja“, prisjetio se herojske jeseni 1991. Marko Martinelli, hrvatski branitelj i sudionik događanja, vadeći iz sjećanja proživljene strahote, vlastito ranjavanje, ali i ponos na posljednje trenutke s hrvatskim herojima Stjepanom Šircem, Daliborom Duchačem i ostalima koji su tog dana pali za Hrvatsku.

„Žao mi je što ovdje nedostaje preživjelih sudionika, svjedoka te akcije Domovinskog rata. Mjesto im je ovdje, da se zajedno poklonimo i odamo počast svima koji su na današnji dan dali svoj život za Domovinu“, zaključio je Martinelli na komemoraciji održanoj 6. listopada kod kapele sv. Franje Asiškog u Gornjoj Obriježi. Skup sjećanja održan je povodom 31. obljetnice ratne tragedije kada je u sukobima sa srbočetničkim neprijateljem u Batinjanima i Gornjoj Obriježi u listopadu poginulo 19 hrvatskih branitelja, 4 civila, a 12 branitelja je ranjeno.

DSC 0050

U prisutnosti obitelji poginulih, uobičajeno odavanje počasti stradalima održano je u nazočnosti lokalnih gradskih čelnika, članova Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s pakračko-lipičkog područja te brojnih drugih predstavnika vojnih, policijskih i civilnih udruga, učenika lipičke i pakračke osnovne škole, ali i svih ostalih koji su osjetili potrebu pokloniti se žrtvama.

„Trideset i jednu godinu kasnije i dalje prisutan osjećaj gorčine i ljutnje zbog mučkih ubojstava koja su se ovdje dogodila. Prisutan je i ponos što smo imali istinske heroje koji su dali živote za Hrvatsku i koje nećemo i ne smijemo zaboraviti“, rekao je Miroslav Ivančić, predsjednik GV Pakraca te dodao kako je snimljen film o evakuaciji pakračke bolnice, a vjeruje da će se dogoditi film i ovom tragičnom događaju koji zaslužuje ostati trajno dokumentiran.

Nazočnima se ispred Požeško-slavonske županije kratko obratio dožupan Ferdinand Troha, nakon čega je riječ uzeo izaslanik ministra hrvatskih branitelja Miroslav Vacek.

„Danas se prisjećamo 19 poginulih branitelja, a mi dionici tog vremena moramo se potruditi da priča o njihovom herojstvu bude ispričana i zabilježena. Jednako kao i činjenica na koju smo posebno ponosni - ona o zapadno-slavonskom bojištu i operacijama u kojima je oslobođeno više od 2000 kilometara hrvatskog teritorija i to s ključnim ulogama Pakraca i Lipika“, nadovezao se Vacek na spomenuti koncept trajnijeg dokumentiranja događaja od 6. listopada 1991. godine, rekavši pritom da Ministarstvo branitelja uvijek podupire i pronalazi sredstva za takve inicijative.

U organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik i Grada Pakraca, 31. godina obilježavanja stradavanja u Batinjanima i G. Obriježi završena je svetom misom koju je služio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević sa svećenicima Pakračkog dekanata. Nakon skupa u G. Obriježi, svi uzvanici su vijence položili i kod centralnog spomen obilježja poginulim braniteljima u Pakracu.

Uoči komemoracije u Gornjoj Obriježi položeni su vijenci na spomenike poginulim braniteljima u Batinjanima i Velikom Banovcu.

DSC0047-Large
DSC0030-Large
DSC0060-Large
DSC0062-Large
DSC0046-Large
DSC0055-Large
DSC0054-Large
DSC0045-Large
DSC0031-Large
DSC0050-Large