gripa0 760x480

Od danas u ambulanti Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u zgradi pakračkog Doma zdravlja provodi se cijepljenje protiv gripe. Cijepiti se u ovoj ambulanti  mogu utorkom i četvrtkom  od 10 do 12 sati sve zainteresirane osobe, a ono je besplatno i, kako nam je rekao epidemiolog dr. Ante Vitalija, preporučljivo za sve starije osobe od 65 godina i mlađe osobe s kroničnim bolestima te razne rizične skupine. Osim u ambulanti HZJZ-a cijepljenje je u dogovoru s liječnikom moguće i u ambulantama obiteljske medicine.

gripa vrata uređeno

Cijepljenje protiv COIVID 19 nije nadomjestak za cijepljenje protiv virusa gripe i moguće je primiti oba cjepiva uz preporučeni razmak od 14 dana, kaže dr. Vitalija koji ovih dana obavlja cijepljenje protiv gripe zaposlenika zdravstvenih ustanova. Za županijski Zavod je za ovu godinu predviđeno 8.000 doza cjepiva što bi u skladu s lanjskom potrošnjom trebalo biti dovoljno. 

Dr. Vitalija nam nije mogao potvrditi informaciju objavljenu jučer u medijima da je od devet ovogodišnjih oboljenja od gripe u Hrvatskoj jedno s područja naše županije. Moguće je da je riječ o građaninu s prebivalištem na našoj županiji, ali se radi liječenja nije javio u zdravstvenu ustanovu na našoj županiji.

dr Vitalija bez maske

Cijepljenje protiv koronavirusa i dalje moguće i poželjno

Što se tiče cijepljenja protiv COVID-a ono je i dalje, bez obzira na koju od četiriju doza, moguće u ambulanti HZJZ-a i kod obiteljskih liječnika, ali je interes vrlo mali posebice kada je u pitanju prva doza po koju dođe tek nekoliko građana mjesečno. To je vidljivo i iz statističkih podataka HZJZ. Lani do 12. listopada 3735 (56,53%) punoljetnih građana s prebivalištem na području Grada Pakraca je cijepljeno s jednom dozom, a 3293 (49,84%) s dvoje, čime smo bili 8 posto bolji od županijskog prosjeka. Ove godine 21. rujna prvom dozom na području Grada Pakraca bila procijepljenost od 68,53 posto punoljetnog stanovništva, odnosno s dvije 60,75 posto, pa je procijepljenost u skoro godinu dana porasla za oko 12 posto.  Istovremeno na razini županije  je procijepljenost prvom dozom porasla na 58,2 posto, a drugom na 51,26 posto, dakle sad već 10-tak posto manje nego odaziv Pakračana.

U Požeško-slavonskoj županiji jutros je aktivno 59 slučajeva zaraze korona virusom pri čemu je šest osoba hospitalizirano. Oko tih brojaka se statistika oboljenja kreće cijelog listopada s tim da je najgore bilo 12. kada je aktivno bilo 79 slučajeva zaraze koronavirusom od kojih je 11 osoba bilo hospitalizirano. Prije godinu dana 20. listopada je bilo aktivno 327 slučajeva zaraze koronavirusom od kojih je 21 osoba bila hospitalizirana. U Pakracu je toga dana bilo 28 zaraženih, a u Lipiku četiri.

Za  ovo relativno dobro stanje oboljenja od COVID-a, osim cijepljenja dr. Vitalija neko posebno obrazloženje nema pa je čak iznenađen da je izostalo uobičajeno povećanje oboljenja koje nastaje s početkom školske godine. Svaka prognoza je nezahvalna, ali se ovaj epidemiolog pribojava vremena zahlađenja i povratku aktivnosti u zatvorene prostore, odnosno njihovom manjem provjetravanju.    

cjepljenje općenito