Bataljun Pakrac

Povodom 31. godišnjice ustroja 76. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske 28. listopada, u organizaciji Udruge Hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik, jučer je odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, kao i poginulim pripadnicima 76. samostalnog bataljuna HV-a koji su branili domovinu na pakračko-lipičkoj bojišnici.

Polaganjem zajedničkih vijenaca i paljenjem svijeća, na spomen obilježjima na gradskim grobljima u Pakracu i Lipiku te Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Pakracu, počast su odali predstavnici pakračko lipičke Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ispred Grada Pakraca Marija Martinelli, stručna suradnica za društvene djelatnosti.

Bataljun trg

Govoreći kod spomenika Božidar Lujanac, predsjednik Udruge Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik, podsjetio je na prvog zapovjednika postrojbe Stjepana Klasnića, pukovnika HV-a iz Lipika te sve branitelje kojima se na ovu obljetnicu odaje počast pritom istaknuvši da je odaziv na žalost manji nego prije, ali malo ih je bilo i '91. godine. Okupljene je po vjerskom običaju Lujanac pozvao na molitvu jer, kako je rekao, upravo su ih Bog i vjera u ono vrijeme spasili.

Osnovan odlukom Ministarstva obrane, 76. bataljun je nastao spajanjem šest pješačkih satnija koje su bile formirane na potezu od Poljane do Badljevine. Do priključivanja 52. daruvarskoj bojni u srpnju 1992. godine, ovaj je bataljun ratovao duž 42 kilometra bojišnice sudjelujući u svim važnijim oslobodilačkim akcijama tog vremena. Kroz njega je prošlo 1500 branitelja, od kojih je 87 poginulo te više od 300 ranjeno. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Stjepan Klasnić, a zamjenik Marijan Kulhavi – Foka.

Bataljun Lipik