banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Pakracki list 606 tisak 1

Danas poslijepodne u prodaji će biti novi 606. broj „Pakračkog lista“ u kojem  pišemo:

Ništa nije vječno, osim poskupljenja

Od ožujka 2020. godine ovo je prvi broj našeg Lista u kojem nemamo niti jedan tekst posebno posvećen koronavirusu, iako virus nismo pobijedili niti iskorijenili. No županijski Zavod za javno zdravstvo cijeli ovaj mjesec u evidenciji ima dnevno između 10 ili 20 aktivno  oboljelih, mada epidemiolozi dozvoljavaju da ih ima i više jer se oboljeli s blažim simptomima ne prijavljuju ili ne testiraju nego je prebole kao što smo nekada prebolijevali prehladu, iz kućne apoteke i dijelom  na nogama.  Ono što ipak zabrinjava je da je u naše dvije županijske bolnice svakodnevno hospitalizirano između šest i osam osoba s težim oblicima. Riječ je uglavnom o starijim pacijentima među kojima ima i cijepljenih i necijepljenih pa epidemiolozi pozivaju na oprez upravo tu stariju populaciju. Inače, kaže epidemiolog dr. Ante Vitalija, interes za cijepljenje kada je u pitanju prva doza ne postoji i oni koji u ambulantu dolaze radi toga su izuzetno rijetki. Oni koje se cijepe uglavnom to rade s trećom ili četvrtom dozom. Da je ljudima cijepljenja dosta pokazuje i pad interesa za cijepljenje protiv gripe. Dr. Vitalija kaže da je ono primjetljivo manji nego prijašnjih godina, a iz njegove izjave je interesantna i informacija da je taj pad interesa veći u Požegi nego u Pakracu. Ponovno stanovnici našeg kraja pokazuju veću sklonost, ili manji otpor, nekom očekivanom i preporučenom ponašanju od strane autoriteta bilo da dolaze iz znanosti, politike ili struke. To je čak i možda vječno.

Koroni još nismo službeno rekli zbogom, ali jesmo minama. Upravo nekidan su čelnice naše županije i grada dobile i službenu pisanu potvrdu da više u našem okruženju nema minsko-eksplozivno sumnjivih površina za koje smo još prije nekoliko godina mislili da ih se nećemo nikada riješiti.

Prije dvije godine kada su nam se na ulice uselili bageri i druga mehanizacija aglomeracije   isto tako nam je  nikada rješivo izgledalo i kopanje po našim ulicama. I tim silnim bagerima je ipak ove jeseni došao kraj, mada kopanja, ali sporadičnog još ima i uvijek će ga biti - nekada više, nekada manje. Ali vjerojatno nikada više kao ljeta 2020. i 2021.

Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu puno ljudi, ne samo kod nas nego u većem dijelu Europe, intenzivno je razmišljalo o zamjeni grijanja plinom ogrjevnim drvetom. Takva razmišljanja su trajala cijelog ljeta. Ali sada kada je prestala euforija informacijama o nestašici plina, kažu naši proizvođači ogrjevnog drveta, nestala je i euforija potrage za cjepanicama.  

U kategoriju da ništa nije vječno možemo ubrojiti i nogometnu euforiju kada nam na velikim natjecanjima igra reprezentacija. Ponukani velikim uspjesima bili smo sigurni da ćemo takva nogometna natjecanja uvijek pratiti uz sveprisutnu euforiju na ulicama u dresovima, majicama, zastavama okićenim autima, masovnim okupljanjima pred TV ekranima. No za ovo svjetsko prvenstvo na koje upravo u danu pisanja ovog teksta igramo prvu utakmicu ništa od toga. Neki čudni termin (zima) i neki čudni sati (prijepodne) zaustavili su to naše ludilo dokazujući da čak niti to ne mora biti zauvijek. Ništa dakle nije vječno. Osim poskupljenja svega bez čega ne možemo.            

TEMA BROJA  ČETIRI GODINE PROVOĐENJA PROJEKTA „ZAŽELI“ U PAKRACU  Brojne koristi za korisnike i zaposlene žene

Iako ukupnim iznosom ostvarenih sredstava nije među najvećim i najvažnijim EU projektima koji su se provodili u Hrvatskoj, projekt „Zaželi“ uvjerljivo je najpopularniji i socijalno najjači projekt koji je uključio i donio izravnu pomoć i korist za najviše ljudi. Njegova popularnost potpuno je opravdana jer je riječ o projektu koji osigurava zaposlenje i edukaciju za dugotrajno nezaposlene i teško zapošljive skupine žena starijih od 50 godina, bez obrazovanja ili žrtvama obiteljskog nasilja, ali sprječava i preuranjenu institucionalizaciju starijih osoba, poboljšava društvene odnose u manjoj zajednici, umanjuje negativne  posljedice dugotrajnog nezaposlenja te povećava mogućnosti daljnjeg zaposlenja sudionica nakon završetka projekta. Piše: Iva Širac

INTERVJU: JOZO ŠUGIĆ, ŠUMARSKI PODUZETNIK  Novi razvojni korak očekujemo od nove pilane

Obrt Šuma Šugić je već godinama na području Pakraca sinonim za izradu ogrjevnog drveta. Počeli su sada već davne 2001. godine uz pomoć brata Ive, s tri zaposlenika. Koliko su za ovih dvadeset godina narasli kazuje podatak da ih je sada 22, ali je taj vidljiv i kroz postrojenje izgrađeno na ulazu u pakračku poduzetničku zonu.

Ovog ljeta su na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU  »Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije i preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda« su prošli s projektom za koje im je odobreno sufinanciranje najmanje polovine investicije pri čemu nepovrati udio Ministarstva iznosi 1,23 milijuna kuna. O tome, ali i drugim planovima, dosadašnjem rastu, trenutnom stanju na tržištu ogrjevnog drveta razgovarali smo s Marom i Jozom Šugićem, suvlasnicima obrta.    Razgovarao Darko Baronica

 NAŠI SUGRAĐANI:  LIDIJA  ŠIMIĆ, Pakračanka iz Zagreba Sa zadovoljstvom smo prihvatili razlike između Zagreba i Gornjih Grahovljana

„Ma baš mi je ovdje super! Ne bih ovaj raj mijenjala nizašto na svijetu. Iako sam po struci frizerka i volim taj posao koji sam u Zagrebu radila godinama, pronašla sam zadovoljstvo u poljoprivredi, stočarstvu, svježem zraku i čistoj prirodi. Onaj tko je odrastao u Zagrebu, znao bi o čemu govorim…“, rekla nam je Lidija Šimić - rođena Zagrepčanka, a danas naša Pakračanka ili točnije mještanka Gornjih Grahovljana - prilikom razgovora na temu zašto je prije sedam godina napustila Zagreb i s obitelji pronašla novo životno utočište u selu udaljenom dvadesetak kilometara od Pakraca. Piše Dinko Kliček

U ovom broju još pišemo:

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC Europski novci povećali gradski proračun

MARINA MAJOR, RAVNATELJICA BOLNICE Budući oblik organizacije bolnice još nije poznat

GRAĐEVINSKI RADOVI Tehničkim pregledima zaključuje se sezona

ZAPOŠLJAVANJE I NEZAPOSLENOST Obrazovna struktura nezaposlenih se povećava

RAZMINIRANJE Požeško-slavonska županija bez mina

GRADSKE MJERE Poduzetnicima novih 195.000 kuna poticaja

POREZNI DUG Pakračani i Lipičani državi duguju više od 6 milijuna kuna

ZAVRŠENI RADOVI U KAPELICI SV. IVANA NEPOMUKA Kapelica postaje mjesto duhovnih i kulturnih događanja

 POJEDINAČNA KUGLAČKA PRVENSTVA N. Kalvi treći junior u državi, R. De Zan na seniorsko  

MARKO STRAGA, PREDSJEDNIK MK PAKRAC-LIPIK Odlična sezona! Lenče odskočio sjajnim ostvarenjima

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić