vrtić maslačak Large

Uslijed povećanja cijene energenata mnogi hrvatski gradovi s početkom vrtićke godine odlučili su se na povećanje cijena vrtića, no u Pakracu još uvijek roditelji plaćaju jedinstvenu cijenu vrtića u iznosu od 600 kuna, potvrdila nam je Višnja Klobučar, ravnateljica Dječjeg vrtića „Maslačak“.

Odlukom Grada Pakraca i dalje na snazi ostaju olakšice za istovremeni boravak više djece iz iste obitelji u vrtiću, socijalno ugrožene obitelji te olakšice temeljem sporazuma Grada Pakraca i vrtića iz gradskog Programa demografskih i pronatalitetnih mjera te Programa poticanja zapošljavanja liječnika i njihova ostanka u radnom odnosu u pakračkim zdravstvenim ustanovama.

„To je odlična vijest za roditelje, no svjesni smo poskupljenja života općenito i teško je predvidjeti unaprijed što će se događati u dužem razdoblju. Na nama je provoditi odluke koje su donesene u skladu sa zakonom, a o eventualnim promjenama odlučivat će naš osnivač“, istaknula je ravnateljica Klobučar.

Prema njenom izvješću na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac održane u rujnu, lani je kroz vrtić prošlo oko 280 djece koji su koristili šest objekata i 14 odgojnih skupina u prijepodnevnom i poslijepodnevnom radu, a o njima je skrbilo 48 zaposlenika. Za sve to je bilo potrebno 5,7 milijuna kuna koji su osigurani iz gradskog proračuna (4,3 milijuna), participacije roditelja (1,2 milijuna) te oko 200.000 ostalih prihoda.

Ekonomska cijena bi trebala predstavljati punu cijenu koštanja usluge vrtića na način da je poslovanje svakog pojedinog vrtića samoodrživo upravo iz cijene koštanja. No, to u stvarnosti nije tako upravo zbog raznih interesa pa i određenog straha od reakcije javnosti, prvenstveno roditelja koji dio te cijene i plaćaju. Svaka jedinica lokalne samouprave sufinancira ekonomsku cijenu vrtića, neki u većem, a neki u manjem omjeru, a sve u okviru mogućnosti svojih proračuna.

Ekonomska cijena pakračkog vrtića po djetetu iznosi 2011 kuna, a roditelji od toga plaćaju 600 kuna, pri čemu oni s benefitom i manje. Ostale troškove snosi Grad Pakrac koji iznose oko 72 posto ekonomske cijene. Gradonačelnica Anamarija Blažević potvrdila nam je da će cijena vrtića ostati ista kao i do sada. „Ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti, zadnje će biti povećanje cijene za roditelje. Smatram da prije povećanja cijene usluge trebamo razmotriti sve ostale mogućnosti“, istaknula je gradonačelnica.